Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
5. 2. 2014,
21.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

liga prvakov Hamburg Ivan Vajdl Domagoj Duvnjak

Sreda, 5. 2. 2014, 21.08

7 let, 12 mesecev

Hamburg Gorenju ni ponudil prsta za presenečenje

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rokometaši velenjskega Gorenja so v svoji dvorani v 8. krogu lige prvakov klonili pred zadnjim zmagovalcem tega tekmovanja Hamburgom z 29:36 (13:19).

Velenjčani so na osmi tekmi letošnje lige prvakov doživeli peti poraz, za katerega je poskrbel nemški Hamburg. Z velenjskega vidika je bil drugi polčas boljši, v prvem pa jih je pestilo predvsem preveliko število tehničnih napak v napadu, kar je botrovalo precejšnji Hamburgovi prednosti ob odmoru. Te pa ni bilo več mogoče ujeti, čeprav se je Gorenje vrnilo tudi na dva gola zaostanka.

Tekma, kjer lahko le dobiš

Tekma za dušo, tekma brez pritiska, tekma, kjer skorajda laska že znosen poraz. Hamburg, zasedba številnih reprezentantov Hrvaške, Danske, Švedske in Nemčije, na čelu z najboljšim igralcem planeta Domagojem Duvnjakom, je prispela v Velenje kot velikanski favorit. Vsak razplet, ki ne bi bil enak konkretnemu porazu Velenjčanov, bi bil presenečenje.

A upati je športno. In tudi slovenski prvaki so upali. Samokritični so bili predvsem do obrambe na prvi tekmi, ki je tedaj prejela kar 41 golov. Napad jih je dal 32, kar je več kot solidna številka, ampak še tako dober napad lahko skazi luknjičava obramba.

Za dva gola povedli enkrat in nikdar več

Benjamin Burić, Niko Medved, Klemen Cehte, Staš Skube, Jernej Papež, Mario Šoštarič in Senjamin Burić je bila začetna velenjska postava. Cehteta je v obrambi menjal Mitja Nosan, Papeža pa Janez Gams. Pri Hamburgu je namesto Duvnjaka na srednjem zunanjem začel Joan Canellas, prvi strelec zadnjega evropskega prvenstva.

Gorenje je začelo samozavestno, z dvema protinapadoma in vodstvom 4:2 v 8. minuti. Do sredine prvega polčasa so domači dosegli le še dva gola, Hamburg pa sedem. Preglavice v velenjskem napadu so se začele s tehničnimi napakami. Do zaostanka 6:9 so jih Velenjčani napravili sedem, evropski prvaki pa zgolj eno, zato pa so bili precej dejavni pri kaznovanju velenjskih izgubljenih žog.

Gorenje pokopale tehnične napake

Te so v nadaljevanju še intenzivneje hromile Gorenjev napad in ponujale hitrim gostom vedno nove in nove prilike za lahke zadetke. Do konca polčasa so Velenjčani napravili kar 14 tehničnih napak, gostje pa deset manj. Tudi 19 prejetih golov do odmora priča o tem, da v velenjskem napadu še zdaleč vse ni delovalo tako, kot bi moralo. Tudi obramba je bila precej daleč od zamišljene in načrtovane. Nedvomno izjemno kakovostni igralci Hamburga so prelahko prihajali do preprostih položajev za strele. Bili so položaji, v katerih so velenjski igralci nasedli osnovnošolskim trikom.

Prav zaradi zvezdniškosti gostov bi pričakovali še večjo angažiranost, odločnejše prekrške, prekinjanja, četudi za ceno izključitve. Tako pa so Nemci na trenutke delovali kot na sprehodu. Čeprav v prvem polčasu nista igrala Hans Lindberg in Blaženko Lacković in čeprav je bil v velenjskih vratih zelo solidni Burić, ki je do odmora ustavil sedem žog, od tega dva ''zicerja''.

Da bi bilo mogoče storiti kar nekaj več, kot je bil na primer zaostanek šestih golov ob polčasu, so državni prvaki dokazali z nekaj prebliski dobre obrambe, ki so se skoraj po pravilu končali z zadetkom Šoštariča iz protinapada.

Pokazali, da so lahko bližje

Drugi polčas so Velenjčani začeli z več energije. Z dvema goloma Skubeta ter po enim Cehteta, Gamsa in S. Burića so napravili delni rezultat 5:1 in se v 36. minuti približali na 18:20. Globlja izpadanja v obrambi so v določenem obdobju zajezila Hamburgov napad. A poudarek v prejšnji povedi dajemo na pridevnik določenem. Po 15 minutah je Hamburg spet ušel na varnih plus pet.

V protinapadih je bil nezbran S. Burić, bolezen tehničnih napak iz prvega polčasa se je nadaljevala, čeprav je s svojimi bravurami znova blestel Skube, na koncu prvi strelec tekme, v vratih pa je B. Burića zamenjal prav tako zelo dobri Emir Taletović. Slovaška sodnika sta malce razbesnela Šaleške graščake, Gorenje pa je nekajkrat znova prišlo na tri zadetke zaostanka.

Evropski prvaki rutinirano končali

A Nemci so vedno znova našli odgovor, na koncu pa udobno slavili z najvišjo razliko – 36:29. Vseeno se ne moremo otresti občutka, da bi Velenjčani lahko iztržili ugodnejši rezultat. Če bi bili le bolj zbrani v napadu, kjer se je števec tehničnih napak ustavil pri številki 21. In če bi bili še bolj odločni v obrambi, kjer so imeli le dve izključitvi.

Naslednja tekma slovenske prvake čaka v nedeljo, 16. februarja, na Danskem. Tam se bodo pomerili z Aalborgom, zasedbo, ki je slavila že v Rdeči dvorani.

Ne spreglejte