Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 1. 2020,
19.51

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,92

23

Natisni članek

Madžarska EP v rokometu 2020 Ljubomir Vranješ slovenska rokometna reprezentanca

Nedelja, 19. 1. 2020, 19.51

4 leta, 3 mesece

EVROPSKO PRVENSTVO V ROKOMETU, 11. DAN

Madžarska ustavila pohod Slovenije, Norvežani poglobili švedske rane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,92

23

Slovenija Madžarska rokomet | Madžari so kot prvi na tem EP premagali Slovenijo. | Foto Reuters

Madžari so kot prvi na tem EP premagali Slovenijo.

Foto: Reuters

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na drugi tekmi drugega dela evropskega prvenstva na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji v Malmöju klonila z Madžarsko (28:29). To je sploh prvi poraz Slovenije na tem EP. Na preostalih dveh nedeljskih tekmah so Islandci premagali Portugalce, Norvežani pa v skandinavskem derbiju Švede.

Slovenska rokometna reprezentanca
Sportal Spomin na poraz je še kako živ, zdaj so pripravljeni na maščevanje #video
Slovenija Madžarska rokomet
Sportal Po prvem porazu: Zaradi tega ne bomo delali drame #video

Izbranci švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa so po zmagah nad Poljaki, Švedi in Švicarji v skupinskem delu v Göteborgu v petek ukanili še Islandce. Tokrat se merijo z Madžari, ki so tekmo odlično odprli in povedli s 3:1, a prednost severno-vzhodnih sosedov ni trajala dolgo. Slovenci so ogreli motorje in že čez nekaj minut povedli za dva - s 8:6 in tudi 9:7. Tudi v nadaljevanju so držali Madžare na varni razdalji in na odmor odšli s prednostjo treh zadetkov (16:13). Najboljši strelec Slovenije v prvem polčasu je bil s 4 zadetki Borut Mačkovšek, po tri pa so prispevali Nejc Cehte, Miha Zarabec in Jure Dolenec. Pri Madžarih je pet zadetkov dosegel 204 centimetrov visoki orjak Bence Banhidi.

Fotogalerija s tekme med Slovenijo in Madžarsko (foto: Reuters):

Fotogalerija
1 / 9

Madžari so ravno po njegovi zaslugi na začetku drugega polčasa hitro ujeli Slovence in po štirih zaporednih zadetkih tudi povedli z 21:18. Prednost treh zadetkov pa madžarski rokometaši niso več izpustili iz rok in Sloveniji prizadejali prvi poraz na tem evropskem prvenstvu. Banhidi  se je na koncu ustavil pri devetih zadetkih, Patrik Ligetvari jih je prispeval šest, pri Slovencih je bil z osmimi zadetki najboljši Dolenec, Mačkovšek pa je v drugem polčasu zadel le zadetek (5).

Slovenija : Madžarska 28:29 (16:13)

Malmö Arena, gledalcev 7000, sodnika: Raluy Lopez in Sabroso (oba Španija).

Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 4, Henigman 1, Janc 3, Dolenec 8 (1), Cingesar, Cehte 3, Kodrin, Zarabec 4 (1), Šoštarič, Horžen, Žabić, Ovniček, Bombač, Mačkovšek 5.

Madžarska: Szekely, Mikler, Sipos, Balogh 2 (1), Ligetvari 6, Boka 1, Györi 3, Nagy 3, Rosta 2, Mathe 2, Banhidi 9, Szita 1, Fekete, Ubornyak, Hornyak, Toth.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (2), Madžarska 1 (1).
Izključitve: Slovenija 8, Madžarska 10 minut.
Rdeč karton: /.

Slovenijo v drugem delu čakata še dve tekmi. Najprej se bo v torek, 21. januarja, pomerila s Portugalsko, dan kasneje pa še z Norveško. Po prvih tekmah drugega dela v skupini v Malmöju sta v vodstvu Norveška in Slovenija. Obe imata po štiri točke.

Norvežani še neporaženi v slovenski skupini

Za razliko od Slovenije v zmagovitem slogu nadaljujejo Norvežani, ki so bili praktično celo tekmo v vodstvu, največ pa za šest golov v uvodu drugega polčasa. Proti koncu so se Švedi sicer približali, a ne na manj kot dva zadetka. Pri Norvežanih je z osmimi zadetki izstopal Sander Sagosen, pri Švedih pa s petimi Lucas Pellas.

Na prvi tekmi dneva so Islandci tekmo odlično začeli in povedli tudi za šest zadetkov, toda Portugalci se niso vdali in so se vrnili v igro. V drugem polčasu so večinoma tesno dihali za ovratnik Islandcem, ki pa so vendarle ohranjali zadetek ali dva prednosti.

Enega odločilnih golov je v 58. minuti za 27:25 dosegel Janus Dadi Smarason. Ta je bil z osmimi goli tudi najboljši strelec tekme. Pri Portugalcih sta po štirikrat zadela Miguel Martins in Antonio Areia.

Sistem tekmovanja in olimpijske kvalifikacije

Najboljši ekipi obeh skupin iz glavnega dela bosta napredovali v polfinale, tretjo pa čaka boj za peto mesto. Končna razvrstitev bo še kako pomembna za kovanje olimpijskih sanj. Po izpadu Danske je jasno, da bodo neposredno mesto na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu prejeli novi prvaki, dve vstopnici pa sta prosti še za nastop na enem izmed treh kvalifikacijskih turnirjev. Tja so že uvrščene Nemčija, Norveška, Švedska, Hrvaška in Španija, ki na tem evropskem prvenstvu še vedno ostajajo v boju za najvišja mesta, ter že izpadla Francija. Na drugi strani tako v boju za prosta mesta ostaja sedem držav – Avstrija, Češka, Belorusija, Madžarska, Slovenija, Portugalska in Islandija. 

Skupina II:

Lestvica:

1. Norveška 3 tekme – 6 točk
2. Slovenija 3  4
-----------------
3. Madžarska 3 – 4
4. Islandija 3 – 2
5. Portugalska 3 – 2
6. Švedska 3 – 0 

Preberite še:

Hrvaška Nemčija
Sportal Hrvati zrežirali velik preobrat, ugnali Nemce in skočili v polfinale
Ne spreglejte