Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
16. 9. 2017,
20.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Celje Pivovarna Laško Veszprem Gašper Marguč Dragan Gajić Branko Tamše

Sobota, 16. 9. 2017, 20.39

6 let, 7 mesecev

Po tekmi med Celjem in Veszpremom

Dobro jutro, gledalci, začela se je liga prvakov #foto

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Celje Veszprem | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Celjski rokometaši so izgubili uvodno tekmo lige prvakov proti zvezdniškemu Veszpremu z 31:39, čeprav jim je večino tekme kazalo bistveno bolje. Bolj kot oni so razočarali gledalci. Tisti, ki jih ni bilo v Zlatorog.

Vtis je bil bistveno boljši od rezultata. Če bi tekma trajala 50 minut, bi Celjani, ki so večkrat vodili za tri gole, z Veszpremom v prvem krogu lige prvakov remizirali, a Madžari so jih v zadnjih desetih minutah popolnoma ugasnili. V dvorani Zlatorog je ostalo praznih še okrog tisoč mest, s tem da je Veszprem spodbujalo krepko prek tisoč navijačev.

Kaj je sploh še mogoče ponuditi gledalcem - čast in spoštovanje tistim, ki so prišli -, če ni dovolj odlična in atraktivna zasedba Ljubomija Vranješa, oplemenitena s tremi nekdanjimi pivovarji, in hitra, poletna celjska ekipa? Tokrat igovorov, kot sta trgatev in piknik pri teti na vrtu, seveda ni moglo biti. Za goste je nekdanji Celjan Mate Lekai dosegel 11 golov, za pivovarje Žiga Mlakar osem, Urban Lesjak pa je imel deset obramb.

Trenerski pogled:

Branko Tamše, trener Celja: "Čestitke Veszpremu za zasluženo zmago. 50 minut smo odigrali dobro oziroma zelo dobro. Fantje so pokazali veliko od tega, česar so ta hip sposobni. Sorazmeren je bil rezultat. Zgodile so se določene napake, ki jih je Veszprem znal kaznovali. V 51. minuti smo imeli 'mrtvo' priložnost Gala Marguča za izenačenje, od tedaj nismo dosegli zadetka.

Našli smo rešitve za Veszprem, v drugem polčasu smo bili presvileni, premehki, nismo naredili dovolj prekrškov. Mate Lekai je ekipo vodil zelo kakovostno, zabijal in razigraval soigralce. Glede na 50 minut naše igre je morda zaostanek previsok. Videl sem nekaj zelo dobrih stvari in nekaj takih, ki jih 'mašinerija', kot je Veszprem, zna razgaliti. Gremo naprej." "Glede na 50 minut naše igre je morda zaostanek previsok." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Glede na 50 minut naše igre je morda zaostanek previsok." Foto: Žiga Zupan/Sportida
Ljubo Vranješ, trener Vesprema: "Dva različna polčasa. Celje je v prvem polčasu zadelo skoraj vse, bilo je hitro, prikazalo nekaj novih stvari. Ustvarilo je pritisk, imeli smo težave v obrambi. Ne smemo dobiti 18 golov na polčas. V določenih trenutkih smo bili preveč pasivni, nismo imeli obramb vratarjev. V drugem polčasu smo zamenjali nekaj igralcev, nadzorovali tekmo, a veliko stvari moramo spremeniti. Nisem zadovoljen z nekaterimi rečmi. Celjani so nam napravili veliko težav."

Prijatelji zunaj igrišča, na njem pa ne ravno

Veszprem je ekipa, s katero Celjane vežejo tesne prijateljske vezi. Tudi njegova dvorana je kopija celjskega Zlatoroga. Navsezadnje pa Madžari v Celju tudi redno nakupujejo. Pri njih igra kar sedem nekdanjih pivovarjev, tudi trije Slovenci – Gašper Marguč, Dragan Gajić in Blaž Blagotinšek.

Celjani so odigrali odličen prvi polčas. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Celjani so odigrali odličen prvi polčas. Foto: Žiga Zupan/Sportida A Veszprem na igrišču še zdaleč ni tako prijazen do slovenskih prvakov. Lani tretja ekipa Evrope, ki je štirikratni finalist lige prvakov, krone pa še nima, je pred Celjani v ligi prvakov nazadnje pokleknila pred desetimi leti.

Odtlej so Madžari dvignili proračun v takšne višave, ki omogočajo po dva sijajna igralca na vsakem položaju.

Veszpremu do polovice tekme dali 18 golov

Na drugi strani je Branko Tamše z vodstvom kluba prenovil ekipe in večinoma v najboljše evropske klube pospremil kar osem svojih (nekdanjih) igralcev. Od tega štiri iz prve postave: Miho Zarabca (Kiel), Blaža Janca (Kielce), Vida Poteka (Meškov) in Luko Žvižeja (Maribor).

Le nekaj minut ob koncu prvega polčasa je pripadlo Madžarom, ko sta za zasuk poskrbela prav nekdanja Celjana Blagotinšek in Marguč – zadnji s privlačnim cepelinom. Vse drugo do odmora je bilo pod celjskim nadzorom. Gostitelji so v prvem polčasu Veszpremovim orjakom zabili kar 18 golov. 16 so jih tudi prejeli, a vseeno ...

Žiga Mlakar je nosil celjski napad, a mu je ob koncu tekme zmanjkalo pomočnikov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Žiga Mlakar je nosil celjski napad, a mu je ob koncu tekme zmanjkalo pomočnikov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Malus in Mlakar

Veszprem, ki ga je spodbujalo okrog 1.300 navijačev, kakšnih posebnih idej v napadu ni imel. Gole na postavljeno obrambo je dosegal na višino, moč in kakovost. Napadalne niti Celja, ki je pričakovano ohranilo identiteto ekipe s hitro tranzicijo, sta vlekla Žiga Mlakar (šest golov v prvem polčasu) in Jaka Malus (do odhoda na klop strel 3/3), ki je do konca tekme dosegel šest golov.

Urban Lesjak je imel boljši učinek obramb kot Roland Mikler (6:4). Celjani so trikrat vodili za tri gole, Veszprem, pri katerem je soigralce z zadetki reševal Mate Lekai, dvakrat za gol.

Bliskoviti zasuk

V drugem polčasu je bila boljša igra Veszprema pričakovana in tudi uresničena. Madžarski združeni narodi so postali agresivnejši, a vseeno so pivovarji korak držali nekje do 50. minute, ko je bilo 29:29. Nato so do konca pivovarji dosegli le še dva gola, gostje pa kar deset.

Večina teh je bila lahkih, po hitrih akcijah ali protinapadih. Celjani so izgubljali žoge, zapravljali "zicerje" – odličen je bil Mirko Alilović – in žal jim ni uspelo izkoristiti šest minut Veszpremovih izključitev več. V protinapadih sta bila za nameček odlična Cristian Ugalde in Dragan Gajić. Celjani bodo 24. septembra na gostovanju igrali z Aalborogom.

Celje PL : Veszprem 31:39 (18:16)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 4200, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (10 obramb), Panjtar, Vujović, Jurečič 1, Malus 6, Razgor 2, Suholežnik, Marguč 4, Mitrović 1, Kodrin 1, Anić 3, Dušebajev 2, Mačkovšek 2, Mlakar 8, Bečiri 1.

Veszprem: Mikler (4 obrambe), Alilović (5 obramb), Manaskov 1, Schuch, Ilić 5, Tönnesen, Gajić 4, Nilsson, Nagy 4, Accambray 1, Ugalde Garcia 4, Marguč 5, Terzić, Blagotinšek 2, Sulić 2, Lekai 11.

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 3 (2), Veszprem 5 (5).

Izključitve: Celje Pivovarna Laško 6, Veszprem 12 minut

Rdeči karton: /.

 

Ne spreglejte