Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 1. 2012,
18.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srbija Danska finale

Nedelja, 29. 1. 2012, 18.44

8 let

Danci nadigrali Srbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S preprosto igro v napadu ter odličnim vratarjem Landinom so se danski rokometaši sredi Srbije veselil drugega naslova evropskega prvaka. Srbi jim z izjemo vratarja Stanića niso bili dorasli.

Srbi prvič ali Danci drugič? Beograjska Arena je po zmagoslavju Novaka Đokovića na OP Avstralije in srbskih vaterpolistov na EP na Nizozemskem bila v pričakovanju še evropskega naslova rokometašev. Slednji pa v prvem polčasu finalnega obračuna na 10. prvenstvu stare celine niso blesteli. Danski nasprotniki so jih povsem nadigrali. Pod taktirko organizatorja igre Mogensena ali Spellerberga je zasedba s severa Evrope vrhunsko delovala v napadu. Tekoče akcije brez veliko filozofije so obrodile sadove tako na krilnih položajih kot zunanjih in na šestmetrski črti.

Staniću soigralci niso sledili v "transu"

Srbija je v prvem polčasu imela več sreče, kot je prikazala na igrišču, saj je Darko Stanić branil kot v transu (do polčasa je zbral 12 obramb). Njegovi soigralci niso izvedli niti enega protinapada, na postavljeno dansko obrambo 6-0 pa niso imeli prav nobenih možnosti. Kopica zapravljenih strelov in izgubljenih žog so na široko odpirali vrata Dancem. Le Stanić je preprečil, da je najvišji zaostanek gostiteljev znašal "zgolj" tri zadetke (23. minuta 8:5).

Tudi danski vratar Niclas Landin (10 obramb do polčasa) je imel svoj dan, ki so mu ga ponudili srbski rokometaši, saj so večinoma streljali na gol na silo. Selektor Veselin Vuković je poskušal z menjavami, učinka pa ni bilo. Bleda srbska predstava v krasnem vzdušju Arene ni obetala nič dobrega za nadaljevanje.

Danci na krilih Liandina in Hansena

Markussen in Spellergerg sta z "bombami" poskrbela za +4 v 34. minuti (11:7), vendarle so nato Srbi z boljšo obrambo preprečili še večje vodstvo. Delni izid 3:0 jih je popeljal med žive. Z Alemom Toskićem na mestu krožnega napadalca so tudi v napadu "odprli" igro. Spet pa je bil za gostitelje le preblisk.

Nove minute krize so sledile: domala nobene priložnosti, ki se jim je ponudila, niso znali izkoristiti. Stanić je branil, žoge pa so se vračale v danske roke. Medtem ko so Mikkel Hansen, Hand Lindberg, Lauge in ostali tresli mrežo kot za šalo, je Srbi niso uspeli. V 48. minuti je na semaforju pisalo 12:18, Vuković je vzel minuto odmora v igro pa poslal krožnega napadalca Rastka Stojkovića. Slednji in Vujin sta v teh trenutkih držala ekipo blizu Dancev. A neverjetni Mikkel Hansen je zadeval kot za šalo.

Ko je Momir Ilić minuto in pol pred koncem zadel stativo, ko si nihče izmed soigralcev ni drznil streljati proti vratom, je bilo jasno, da je evropski naslov drugič v zgodovini romal na Dansko.

Navijači Srbije so svoje rokometaše na koncu kljub porazu pozdravili kot šampione. Za njih je to največji uspeh, odkar je Srbija samostojna država.

Ne spreglejte