Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
10. 4. 2013,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Carmen Martin

Sreda, 10. 4. 2013, 11.55

8 let

Carmen in Alberto: srci in karieri, združeni v Sloveniji

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Carmen Martin in Alberto Aguirrezabalaga sta španski rokometni par, ki ga je kariera ponesla v Slovenijo. Ona je prva strelka Krima, on pa navija tako za Real kot za Barcelono, kjer igra njegov brat.

Španski rokometaš je v Sloveniji nastopal že v preteklosti, v letošnji sezoni pa se je prvič zgodilo, da pri nas igra španski par. Carmen Martin je desno krilo Krima, Alberto Aguirrezabalaga pa nastopa na enakem igralnem položaju v trebanjskem Trimu. Oba sta med boljšimi, če ne najboljša v svojih ekipah. Carmen je španska reprezentantka in tudi prva klubska strelka v ligi prvakinj. Alberto, ki je vešč igranja tako na krilu kot na zunanjem položaju, v letošnji sezoni predstavlja dodano vrednost Trima. Jeseni pa jo bo mahnil na Madžarsko, kjer se je dogovoril za sodelovanje s tamkajšnjim tretjim klubom Csurgom. Štiriindvajsetlenika in temnolasca sta par že dobri dve leti, spoznala pa sta se, ko je Alberto igral v Pamploni, Carmen pa za Itaxo.

Alberto več gleda Carmen

"Slovenščina je zelo težka, ampak vseeno poznava nekaj besed. Težko se naučiš vseh pravil. Nekaj govoriš, ampak brez pravil, kot indijanci. Vseeno znava na primer reči oprosti, hvala, prosim, kako si," pogovor začne Alberto, ki ima več možnosti za ogled tekem svojega dekleta, saj ima Trimo obveznosti le v domačih tekmovanjih: "Gledal sem vse tekme lige prvakov, domače v živo, gostujoče pa po televiziji." Tudi zato je zgovorni Bask v prednosti, kar zadeva komentiranje iger svojega dekleta, ki ima znatno manj časa za to. "Jaz sem bolj kritičen, ker več gledam tekme Carmen. Lahko komentiram njene tekme, ona pa mojih ne more, ker jih ne gleda. Zame je to vsekakor bolje. Carmen mi lahko le grozi, da bom že videl, ko bo prišla na tekmo," se zasmeje nekdanji član mlajših španskih selekcij, ki mu je delovno mesto v kakšnem boljšem domačem klubu pomagala odnesti tudi recesija. Tako se je znašel med množico rokometašev, ki so odšli in še vedno odhajajo iz asobala. Tudi s pomočjo Krima je pristal v Trebnjem, kjer je zadovoljen. Vseeno pa po sezoni odhaja na Madžarsko. "Gotovo bo težje, saj bo to odnos na razdaljo, ne bova se mogla videti vsak dan," je pripomnila Carmen, ki bo ostala na Krimu. Vseeno razdalja ne bo prevelika. Dobrih 250 kilometrov bosta zmogla premagati, v eno ali drugo smer, ko bosta imela kakšen prost dan.

V nogometu za Real, v rokometu za Barcelono

Alberto ima dva brata. Zanimivo, eden od njiju Mikkel kot levi zunanji uspešno nastopa za Barcelono. Kljub veliki razdalji družina ostaja povezana, saj se slišijo vsak teden. Da bi v kratkem z bratom združila moči v katalonskem gigantu, 24-letnik ne vidi prav velikih možnosti, zaradi Barceloninih odličnih izbir na desnem krilu. Seveda pa v Albertu plamti velika želja, da bi kdaj kot Carmen zaigral za katerega od najboljših klubov v Evropi in na svetu. Ustavili smo se tudi pri nogometu. Medtem ko Krimove zvezdnice ta ne zanima pretirano, je drugače z Albertom. Pesti stiska za Athletic Bilbao, sicer pa tudi za "Real, ampak le v nogometu, v rokometu navijam za Brcelono," je bratu v moralno podporo Alberto. Barcelona v letošnji sezoni drvi novemu španskemu naslovu naproti. Izvrstno pa ji kaže tudi v ligi prvakov. "Z malo sreče bo za mano odlična sezona – če Barcelona osvoji ligo prvakov, Krim pa postane najboljši med dekleti," se namuzne Alberto.

Za zdaj o vnovičnem igranju v isti državi, še manj pa o vrnitvi v Španijo, ne razmišljata. Gospodarska kriza je opustošila tudi rokomet. Še pred kratkim je ta ponekod živel na veliki nogi, v zadnjih mesecih hira. "Mislim, da se ne bom še vrnila v Španijo, vsaj ne v teh pogojih. Če želim igrati na najvišji ravni, potem moram nastopati v tujini," se včasih trdega profesionalnega kruha zaveda Carmen, ki je pred dvema letoma že igrala v finalu lige prvakinj. Trdno verjame, da se Krim lahko zavihti na vrh Evrope: "Smo v polfinalu. Toliko možnosti imamo kot druge ekipe."

Ne spreglejte