Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 8. 2016,
11.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Marta Neymar Rio 2016

Četrtek, 11. 8. 2016, 11.46

6 let, 6 mesecev

V Riu pogrešajo Martine drese

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Neymar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometni dresi s številko 10 so v Braziliji zelo priljubljeni, tudi med olimpijskimi igrami. Toda zaradi slabega začetka domače izbrane vrste na moškem turnirju se je pozornost ljubiteljev nogometa obrnila k ženskemu nogometu – dresov zvezdnice Marte s številko 10 pa ni dovolj.

Brazilci lahko na vsakem koraku kupijo rumene reprezentančne drese s številko 10 in napisom Neymar na hrbtu. Toda v zadnjih dneh ti dresi niso več tako zelo priljubljeni. Čeprav se je po slabem začetku turnirja Brazilcem vendarle uspelo prebiti v četrtfinale po zmagi nad Dansko s 4:0, pa Neymar še vedno ni dosegel niti enega gola. 

Neymar še čaka na prvi zadetek

Njegove neprepričljive predstave, na prvih dveh tekmah je Brazilija igrala 0:0, se poznajo tudi pri prodaji dresov. Ta pada, Brazilci pa bi raje kupili drugo desetico – tisto, ki jo nosi njihova najboljša nogometašica Marta, ki se je še dodatno zasidrala v srca rojakov z dvema goloma na tekmi proti Švedski.

Marta že vrsto let spada med najboljše nogometašice na svetu.
 | Foto: Reuters Marta že vrsto let spada med najboljše nogometašice na svetu. Foto: Reuters

A takšnih dresov ni dovolj, pravzaprav jih je v olimpijskem mestu zelo težko najti, trgovine s športno opremo in spominki v Riu ponujajo le moško različico brazilske desetice. Tudi brazilski igralec Alexandre Nero se je na družbenih omrežjih pritoževal, ker povsod visi samo Neymar, Marte pa ni mogoče najti. "Ne morem nositi majice z imenom ene najboljših nogometašic na svetu – samo zaradi nekega srednjeveškega prepričanja, da moški ne bi oblekel dresa z imenom športnice na hrbtu," je dejal televizijski igralec.

Marta je Marta, Neymar je Neymar

Prodajalec v trgovini z dresi Thiago Nascimento da Silva pravi, da Neymar daje od sebe vse, ko igra za Barcelono, Braziliji pa ni povsem predan. "Denar mu je stopil v glavo. Ni s srcem pri stvari, za razliko od naših deklet, ki spoštujejo Brazilijo," je bil kritičen. Njegova kolegica v drugi trgovini Maria je dejala, da je izgubila tri kupce zaradi Neymarja: "V rokah so imeli brazilske drese. Ko so jih obrnili in našli imel Neymar, so jih vrnili na obešalnik."

Marti ni všeč vzdevek Pele v krilu. | Foto: Reuters Marti ni všeč vzdevek Pele v krilu. Foto: Reuters

A v to razpravo se Marta, ki igra za švedski Rosengard, ima pa že več nagrad za najboljšo igralko na svetu, ne želi vključevati. Jasno je sicer povedala, da ji ni všeč, ker so ji nekoč nadeli vzdevek Pele v krilu. "Ni primerjave. Marta je Marta. Neymar je Neymar," pa je dajala po prvi tekmi svoje ekipe proti Kitajski, ki so jo Brazilke dobile s 3:0.

Ne spreglejte