SiolNET. Sportal RIO 2016
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Almanah olimpijskih športov – triatlon (12)

Triatlon v olimpijskem programu od leta 2000

0,15

termometer

Triatlon Peking
Foto: Reuters

Triatlon je šport, v katerem se tekmovalke in tekmovalci pomerijo v 1,5-kilometrskem plavanju, 40-kilometrskem kolesarjenju in 10-kilometrskem teku. Na programu olimpijskih iger je od leta 2000.

Raznovrstno kombiniranje športnih panog v obliki mnogobojev je poznano že iz antičnega olimpizma, triatlon, kot ga poznamo danes, pa je precej bolj svež izum. Prvi uradni poskusi kombiniranja teka, kolesarjenja in plavanja izvirajo iz 20. let 20. stoletja, ko so v Franciji prirejali tekmovanja v treh športih.

Prva tekma pod imenom triatlon se je odvila 25. septembra 1974 v San Diegu v Združenih državah Amerike. Leta 1989 je bila ustanovljena Mednarodna triatlonska zveza (ITU – International triathlon Union), katere prvi cilj je bil ta zanimiv in naporen šport v najkrajšem mogočem času spraviti na olimpijske igre.

 

V olimpijski program je bil triatlon vključen leta 2000 na igrah v Sydneyju. V Riu bo torej na sporedu petič. Pred štirimi leti v Londonu je slovenske barve branila Mateja Šimic in zasedla 37. mesto. Šimičeva bo tudi v Braziliji edina slovenska predstavnica v triatlonu.

Triatlonski tekmi bosta v Riu na sporedu 18. (moška) in 20. (ženska) avgusta, tekmovanje pa bo potekalo na znameniti plaži Copacabana.

Nabor športov v Riu:

atletika, badminton, boks, dviganje uteži, gimnastika, golf, hokej na travi, jadranje, judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno), konjeništvo, košarka, lokostrelstvo, moderni peteroboj, namizni tenis, nogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanje, ritmična gimnastika, rokoborba, rokomet, ragbi 7, sabljanje, sinhrono plavanje, skoki v vodo, streljanje, taekwondo, tenis, triatlon, vaterpolo, veslanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin