Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 8. 2016,
18.49

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

MOK WADA Dick Pound doping Rusija

Sobota, 6. 8. 2016, 18.49

7 let, 8 mesecev

"S popuščanjem Rusiji si je Mok zabil avtogol"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dick Pound | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dolgoletni član Mednarodnega olimpijskega komiteja Dick Pound je ostro kritiziral delo Moka, ki po njegovem mnenju ni pokazal dovolj "morale" v primeru ruskega sistematičnega dopinga, zaradi česar si bo morala krovna športna organizacija povrniti zapravljeni ugled.

Pound, ki je bil prvi predsednik Svetovne protidopinške agencije (Wada), je dejal, da "je izredno razočaran ob odločitvi Moka, ki ni dovolj rigorozno nastopil v primeru ruskega državnega dopinga".

Napetosti med Mokom in Wado

Kot meni Kanadčan, bo ta odločitev v prihodnje povzročila napetosti med Mokom in organizacijami, ki se borijo proti prepovedanim poživilom. Na drugi strani je predsednik Moka Thomas Bach kritiziral delo Wade in pozval k reformi te organizacije.

Poročilo, ki ga je za Wado pripravil kanadski odvetnik Richard McLaren, je razkrilo, da je bil doping v Rusiji diktiran s strani države in ob tem skrbno varovan. Zaradi tega na letošnje olimpijske igre v Rio de Janeiro ni odpotovalo preko 100 ruskih športnikov in športnic.

Zamujena priložnost, slabo preigravanje in avtogol

"To je bila idealna priložnost za Mok, da bi pokazal moralne vrednote v primeru države, ki se je požvižgala na vsa pravila igre," je dejal Pound, ki znotraj Moka velja za enega najbolj gorečih borcev proti dopingu.

"Še najboljše lahko odločitev Moka primerjamo s tem, da je pri poizkusu preigravanja tako brcnil žogo, da si je dal avtogol," je za časnika Globe in Mail dejal Pound.

Pound je dejal, da Mok ni izpolnil svoje naloge, pri tem ko je odločitev o morebitnih prepovedih nastopov ruskim športnikom na igrah prepustil panožnim zvezam.

Želi si več pooblastil tudi za izvajanje sankcij

Kanadčan je mnenja, da bo zdaj Mok potreboval veliko časa, "da si bo povrnil ugled pri varovanju načel olimpijskega gibanja in ščitenju čistih športnikov".

Po njegovem mnenju mora Mok v prihodnje poskrbeti, da Wadi ne bodo več zmanjševali sredstev za opravljanje dela, prav tako pa morajo krovni protidopinški agenciji nuditi vso pomoč pri izvajanju testov.

Preiskovalci Wade bi naj po njegovem mnenju imeli pristojnosti teste opravljati 24 ur na dan vseh 365 dni v letu, poleg tega pa morajo dobiti več pooblastil tudi za izvajanje sankcij, ne samo za izdajanje opominov in opozoril.

Ne spreglejte