Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
3. 8. 2016,
14.18

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

2

Natisni članek

Veselin Vujović Urška Žolnir Jugovar Iztok Čop Rio 2016

Sreda, 3. 8. 2016, 14.18

1 leto, 10 mesecev

Rio 2016: v novi vlogi

Na olimpijske igre v družbi junakov s televizijskih ekranov

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

2

Z bronom iz Aten 2004 in srebrom iz Pekinga 2008 je jadralec Vasilij Žbogar resda edini aktivni športnik z olimpijskim odličjem v slovenski reprezentanci za Rio 2016. Vseeno pa ima ta v spremljevalnem štabu kar tri olimpijske prvake.

Poročevalec Martin Pavčnik iz Ria. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Izkušeni 40-letni primorski jadralec Vasilij Žbogar bo na petkovi otvoritveni slovesnosti iger 31. olimpijade v Riu de Janeiru v olimpijsko areno popeljal sedmo samostojno slovensko reprezentanco. Obenem bo v njej tudi edini aktivni športnik, ki ve, kakšni občutki prevevajo dobitnika olimpijske kolajne. Občutno bolj šampionsko pa sta obarvana vodstvo reprezentance in trenerski štab, saj tam namreč žvenketa kar osem olimpijskih kolajn, od tega tri najžlahtnejše. Za mnoge slovenske športnike, tokratne olimpijske debitante, bo torej Rio priložnost, da si mesto v reprezentanci delijo z junaki, ki so jih pred leti spremljali prek malih ekranov.  

Iztok Čop: sedmič na olimpijskih igrah, a prvič v netekmovalni vlogi | Foto: Iztok Čop: sedmič na olimpijskih igrah, a prvič v netekmovalni vlogi

Iztok Čop: prvič po osamosvojitvi brez čolna

Najboljši slovenski veslač vseh časov Iztok Čop v Riu ni le vodja reprezentance, temveč tudi član odprave z najbogatejšo bero olimpijskih kolajn. Osvojil je kar štiri, od tega po eno zlato (Sydney 2000 s Špikom), srebrno (Atene 2004 s Špikom) in dve bronasti (1992 z Žvegljem in London 2012 s Špikom).  Po šestih zaporednih olimpijskih nastopih pa je tokrat na igre prvič pripotoval kot športni funkcionar.

 "Kot vodja reprezentance se zavedam, da sem tu zaradi športnikov. Skupaj s sodelavci jim moram biti na voljo. Čeprav gre  predvsem za logistično oporo, pa verjamem, da zaradi mladosti ekipe in svojih izkušenj lahko pomagam tudi z nasveti," razmišlja Čop, ki je svojo kariero sklenil prav ob koncu zadnjih iger v Londonu.

Urška Žolnir: zadnja slovenska olimpijska prvakinja. Bo v Riu dočakala naslednico? | Foto: Urška Žolnir: zadnja slovenska olimpijska prvakinja. Bo v Riu dočakala naslednico?

Urška Žolnir: v Riu kot aktualna prvakinja

Poleg Čopa pa je v Londonu blestela tudi judoistka Urška Žolnir. Potem ko je leta 2004 v Atenah osvojila bronasto kolajno in štiri leta zatem v Pekingu nosila slovensko zastavo na otvoritveni slovesnosti, a ostala brez kakšnega kovinskega "spominka", je leta 2012 uprizorila predstavo za v učbenike športne psihološke priprave in osredotočenosti ter izvedbe na tatamiju. V kategoriji do 63 kilogramov je postala prva slovenska olimpijska prvakinja po osamosvojitvi in še do danes edina v individualni panogi poletnih olimpijskih iger.

Žolnirjeva je sicer v Rio odpotovala kot aktualna olimpijska prvakinja, a naslova ne bo branila, temveč bo v svoji kategoriji pesti stiskala za Tino Trstenjak, ki spada v najožji krog favoritinj za sam vrh. A bolj kot o svoji naslednici 34-letna Savinjčanka razmišlja o moški judi ekipi, saj ji je vodja ekipe Marijan Fabjan pred Riom kot trenerki "zaupal" Roka Drakšiča, Mihaela Žganka in Adriana Gomboca. 

Veselin Vujović: Črnogorec na slovenski klopi | Foto: Veselin Vujović: Črnogorec na slovenski klopi

Veselin Vujović: prvak kot igralec, kot trener pa …

Še krepko pred Čopom in Žolnirjevo pa se je na seznam olimpionikov vpisal zdajšnji selektor slovenske rokometne reprezentance Veselin Vujović. Že leta 1984 je bil član jugoslovanske izbrane vrste, ki se je na igrah v Los Angelesu povzpela na rokometni Olimp. Štiri leta po svojem olimpijskem vrhuncu je bil Črnogorec tudi član reprezentance nekdanje skupne države na igrah v Seulu. Njegova soigralca sta bila takrat tudi Slovenca Iztok Puc in Rolando Pušnik, "plavi" pa so se v Južni Koreji veselili bronastega odličja.

Kot trener podviga (še) ni ponovil. Poskušal pa je pred šestnajstimi leti v Sydneyju, kjer je sedel na klopi tedanjega srbsko-črnogorskega ostanka Jugoslavije. Zdaj ga čaka nova priložnost, s Slovenijo, pred katero je, skladno s svojimi načeli, postavil visoke cilje.  

Ne spreglejte