Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 9. 2016,
12.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Ryan Lochte Rio 2016 prepoved plavanje olimpijske igre

Petek, 9. 9. 2016, 12.11

6 let, 6 mesecev

Posledice škandala v Riu

Lochte ne bo videl predsednika Obame, pa tudi denarne nagrade ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Ryan lochte | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ryan Lochte, ki je bil med olimpijskimi igrami vpleten v incident na bencinski črpalki, vse do naslednjega junija ne bo smel tekmovati. Ameriškemu plavalcu so prav tako odvzeli nagrado za olimpijski nastop v višini 100 tisoč ameriških dolarjev, ostal je tudi brez uradnega sprejema pri ameriškemu predsedniku Baracku Obami, poročajo ameriški mediji.

Bolj kot udeležba v nočnem incidentu z varnostniki na bencinski črpalki v Riu de Janeiru je pozornost svetovne javnosti sprožilo Lochtejevo poznejše zanikanje incidenta ter lažna prijava, da je bil skupaj s še tremi člani ameriške olimpijske plavalne reprezentance žrtev oboroženih roparjev.

Lochte si je zaradi krive ovadbe nakopal postopek pri brazilski policiji, v domovini pa ameriška plavalna zveza in olimpijski komite nista imela razumevanja za njegovo ponočevanje, pijančevanje, uriniranje na prostem, odgovornost za incident, v katerem naj bi se Američani znesli nad vrati stranišča ter naj bi v njem uničili tudi nekaj predmetov, kar sicer zanikajo, in poznejše zapletanje z interpretacijo dogodkov.

Oborožena varnostnika sta od Američanov zahtevala denar za po njunem uničene stvari, kar se je sprevrglo v zgodbo o "oboroženem ropu roparjev, ki so se predstavljali s policijskimi oznakami".

Do junija ne bo smel tekmovati

Na nova tekmovanja bo moral čakati vse do prihodnjega junija. | Foto: Reuters Na nova tekmovanja bo moral čakati vse do prihodnjega junija. Foto: Reuters

Lochte si je prislužil desetmesečni suspenz, kar pomeni, da so mu vse do naslednjega junija prepovedali udeležbo na tekmovalnih mitingih ter na uradnih pripravah z reprezentanco. Lochte ne bo smel nastopiti tudi na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki bo naslednjega julija.

Nič ne bo z ameriškimi zelenci

Kot so poročali ameriški mediji, se je Lochte strinjal s kaznijo, v skladu s katero bo v celoti ostal brez mesečnega financiranja in podpore, ki mu jo namenjata zveza in olimpijski komite ter brez nagrade za uspešen olimpijski nastop, ko je skupaj z ameriško štafeto na olimpijskem turnirju v Riu osvojil zlato v disciplini 4 x 200 mesto kravl.

Olimpijski komite ZDA je vsakemu dobitniku zlate olimpijske kolajne namenil 25.000 ameriških dolarjev (okoli 22.250 evrov), plavalna zveza pa je zlatim olimpijcem namenila še 75.000 dolarjev (okoli 66.750 evrov).

Predsednika Baracka Obamo v Beli hiši pogosto obiščejo uspešni športniki. Sestal se bo tudi z ameriško olimpijsko delegacijo iz Ria, a v njej ne bo Lochteja. | Foto: Reuters Predsednika Baracka Obamo v Beli hiši pogosto obiščejo uspešni športniki. Sestal se bo tudi z ameriško olimpijsko delegacijo iz Ria, a v njej ne bo Lochteja. Foto: Reuters

Izključeni iz olimpijske delegacije

Za nameček bo Lochte prisiljen opraviti še 20 ur družbenokoristnega dela, prav tako se ne bo srečal s predsednikom Barackom Obamo. Lochteja in preostalo trojico so namreč izključili iz olimpijske delegacije, udeležencev iger v Riu, ki jih bo tradicionalno sprejel ameriški predsednik v Beli hiši.

Lochte je ostal tudi brez sponzorskih sredstev v višini enega milijona dolarjev. Sodelovanje s plavalcem sta z izbruhom afere preklicala proizvajalec oblačil Ralph Lauren in ameriška podružnica globalnega proizvajalca kopalk Speedo.

Kaj pa preostali trio?

Preostala trojica, ki je bila tiste usodne noči, vpletena v incident v Riu, Gunnar Bentz, Jack Conger in Jimmy Feigen, so si prislužili štirimesečni suspenz, ki se bo iztekel 31. decembra. V tem času bodo ostali brez mesečnega financiranja ter poti v Washington in srečanja z Obamo. Bentz bo moral opraviti tudi deset ur družbeno koristnega dela, ker je prekršil pravilo o prepovedi nočnih izhodov iz olimpijske vasi, ki je bilo v Riu v veljavi za člane reprezentance mlajše od 21 let.
Ne spreglejte