Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 8. 2016,
21.56

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rio 2016 Lucija Polavder Urška Žolnir Jugovar Adrian Gomboc Ana Velenšek Tina Trstenjak Marjan Fabjan

Nedelja, 7. 8. 2016, 21.56

1 leto, 10 mesecev

Na obisku pri judoistih iz Sankakuja

Iz arhiva: Ko večina še spi, se v kovačnici na Lopati kujejo nova olimpijska odličja #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Naselje Lopata pri Celju je z leti postalo sinonim za judoistični best-seller. Danes je zaradi odličnih nastopov 21-letnega Adriana Gomboca (5. mesto na njegovih prvih olimpijskih igrah), člana judoističnega kluba Z'dežele Sankaku, ta ima svoje prostore prav na Lopati, znova v ospredju. Septembra lani smo popustili pritisku radovednosti in si pri karizmatičnem trenerju Marjanu Fabjanu izprosili prisotnost na jutranjem treningu. Ob olimpijski priložnosti smo ga izbrskali iz arhiva.

O judoističnem klubu Z'dežele Sankaku na Lopati pri Celju je slišati marsikaj. Da trener Marjan Fabjan, ki je sodeč po zapisu na uradni strani kluba bolj japonski od Japoncev, vlada z železno roko, da se njegovi varovanci ne smejo razvajati s kokakolo, niti prebujati s skodelico kave, kaj šele, da bi na treningih in ob robu tekmovanj brskali po mobitelu in klepetali v nedogled, da pa je pravičen in o svojih varovancih ve vse. In morda še več.

Trener Marjan Fabjan je zaslužen za vse slovenske medalje v judu. | Foto: Trener Marjan Fabjan je zaslužen za vse slovenske medalje v judu.

Prav tako se z Lopate daleč v svet širi glas o vrhunskih judoistih, ki se zadnja leta z olimpijskih iger redno vračajo z medaljami okrog vratu.

Po zaslugi Urške Žolnir, zdaj trenerke v klubu Sankaku (pod njenim nadzorom trenira tudi 21-letni prekmurski mladenič Adrian Gomboc) in desne roke trenerja Fabjana, tudi s tisto najbolj sijočega leska in naslovom olimpijske prvakinje.

Ker lani pač ni bilo olimpijsko leto, sta članici kluba Tina Trstenjak in Ana Velenšek poskrbeli za drugačen uspeh najvišjega ranga: prva je postala svetovna prvakinja, druga pa podprvakinja. V Rio de Janeiru lahko znova poskrbijo za najboljšo možno promocijo juda.

Tina Trstenjak in Ana Velenšek sta med glavnimi favoriti za osvojitev olimpijske medalje. Kakšen davek je terjala poškodba Velenškove, bo znano v prihodnjih dneh. | Foto: Ana Kovač Tina Trstenjak in Ana Velenšek sta med glavnimi favoriti za osvojitev olimpijske medalje. Kakšen davek je terjala poškodba Velenškove, bo znano v prihodnjih dneh. Foto: Ana Kovač

Živahno že pred 6. uro zjutraj

Športna klasika: rana ura, zlata ura Ko smo se s Fabjanom, trenerjem in selektorjem slovenske judo reprezentance dogovarjali za obisk, smo hitro našli skupni jezik, a na voljo sta bili le dve možnosti. Ali to storimo ob 6. uri zjutraj, ko imajo judoisti jutranji trening, ali obisk prestavimo na 18. uro, ko jih čaka še večerna porcija garanja.

Judoisti s prvo porcijo treningov začnejo ob 6. uri zjutraj, druga jih čaka ob 18. uri. | Foto: Judoisti s prvo porcijo treningov začnejo ob 6. uri zjutraj, druga jih čaka ob 18. uri.

S fotografinjo sva si rezervirali jutranji termin, ki je bil za Trstenjakovo in Velenškovo prvi skupni trening po prostem tednu dni, ki jima ga je trener namenil po uspešnem svetovnem prvenstvu v Astani, od koder se je slovenska delegacija vrnila s prvim naslovom svetovnega prvaka (v tem primeru prvakinje) za slovenski judo.

Trener Fabjan jim je razdelil še zadnja navodila pred ogrevalnim tekom. | Foto: Trener Fabjan jim je razdelil še zadnja navodila pred ogrevalnim tekom.

Ime Lopata so ponesli v svet.
 | Foto: Ime Lopata so ponesli v svet.

Z asfaltne podlage na gozdne steze. | Foto: Z asfaltne podlage na gozdne steze.

Tina Trstenjak je vroče ime ženskega juda.  | Foto: Tina Trstenjak je vroče ime ženskega juda.

 | Foto:

Športni copati ostanejo zunaj športne dvorane. Trening in tekmovanja v judu se opravljajo bosih nog. | Foto: Športni copati ostanejo zunaj športne dvorane. Trening in tekmovanja v judu se opravljajo bosih nog.

Trening je potekal v mešanih dvojicah. Trstenjakova je dvigovala 21-letnega Prekmurca Adriana Gomboca. | Foto: Trening je potekal v mešanih dvojicah. Trstenjakova je dvigovala 21-letnega Prekmurca Adriana Gomboca.

Gomboc v tandemu z Rokom (Rokijem) Drakšičem, ki je prav tako član letošnje olimpijske odprave.  | Foto: Gomboc v tandemu z Rokom (Rokijem) Drakšičem, ki je prav tako član letošnje olimpijske odprave.

Umik iz dvorane v znak spoštovanja poteka zadenjsko. | Foto: Umik iz dvorane v znak spoštovanja poteka zadenjsko.

Olimpijski nastopi slovenskih judoistov:

  • Rok Drakšič (do 73 kg) - ponedeljek (8.8.2016) ob 15.00

  • Tina Trstenjak (do 63 kg) - torek (9.8.2016) ob 15.00

  •  Mihael Žgank (do 90 kg) - Sreda (10. 8. 2016) ob 15.00

  • Anamari Velenšek (do 78 kg) - četrtek (11.8.2016) ob 15:00

Ne spreglejte