Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2016,
19.32

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,05

1

doping Rusija Rio 2016 Olimpijske igre Rio de Janeiro

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 7. 2016, 19.32

6 let, 10 mesecev

Pogovor z direktorjem SLOADO ob razkritju poročila o dopingu v Rusiji

Janko Dvoršak: Gre za zelo resne obtožbe o dopingu. MOK čaka težka odločitev.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,05

1

Richard McLaren | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Gre za dopinški primer, ki na neki način kontinuira s pomočjo države. Odločitev, ki je v rokah Mednarodnega olimpijskega komiteja, bo zelo težka," opozarja direktor SLOADO Janko Dvoršak in dodaja, da je šport v hudi krizi.

Ponedeljek je prinesel  šokantno poročilo Svetovne protidopinške agencije (Wada), ki je potrdilo namige, da so imeli ruski športniki pri dopinških prekrških sistemsko pomoč države.

Na svetovnem prvenstvu v atletiki leta 2013 v Moskvi in na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 so sporne vzorce ruskih športnikov zamenjali s čistim urinom ter jih tako ščitili. Poročilo, ki ga je predstavil Wadin preiskovalec Richard McLaren, pravi, da so bili v prevaro vpleteni tako rusko ministrstvo za šport kot varnostne službe in domača protidopinška organizacija Rusada.

Po razkritju poročila so ogorčenje izrazili pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK), predsednik Thomas Bach je dopinški škandal označil kot šokanten in napovedal ostre sankcije za vse vpletene.

Dopinški primer, ki kontinuira s pomočjo države

"Gre za zelo resne obtožbe. Poenostavljeno povedano, gre za dopinški primer, ki na neki način kontinuira s pomočjo države," ob razkritju Wadinega poročila opozarja direktor SLOADO Janko Dvoršak. | Foto: Vid Ponikvar "Gre za zelo resne obtožbe. Poenostavljeno povedano, gre za dopinški primer, ki na neki način kontinuira s pomočjo države," ob razkritju Wadinega poročila opozarja direktor SLOADO Janko Dvoršak. Foto: Vid Ponikvar

"Na podlagi videne tiskovne konference lahko rečem le, da je stvar zelo 'zakomplicirana' in da bo odločitev zelo težka. Po moji oceni je vse v rokah Mednarodnega olimpijskega komiteja, saj gre za nastop na olimpijskih igrah. Lahko rečemo, da je konferenca potrdila, da gre za zelo resne obtožbe. Poenostavljeno povedano, gre za dopinški primer, ki na neki način kontinuira s pomočjo države. Ne gre le za nekaj posameznikov, ampak za mnogo bolj zapletene težke stvari," je poročilo Wade komentiral direktor slovenske protidopinške organizacije Janko Dvoršak.

Še nikoli se ni zgodilo kaj takega

Z ozirom na to, da se olimpijske igre v Riu de Janeiru nezadržno bližajo, je MOK kot mogoči dan D za kazni napovedal torek.

"Šport je ogledalo družbe in brez politike ne gre. V prvi vrsti je to težko politično vprašanje. Kakšni bodo sklepi in ali bo res prišlo do popolne prepovedi nastopanja ruske reprezentance na olimpijskih igrah, je težko reči.

To se še ni zgodilo v zgodovini MOK. Zagotovo pa je to ena od možnosti. Zagotovo MOK ima to pristojnost, a njegov namen ni, da bi na neki način 'revolucionarno' odločal o tem, ali lahko vsa država oziroma olimpijska delegacija, ki zastopa posamezno državo, nastopa oziroma ne sme nastopati na olimpijskih igrah. To je stvar, ki je še ne poznamo," se je odločitve, ki naj bi jo MOK sprejel že v torek, dotaknil naš sogovornik.

Ne ena ne druga stran ne bosta povsem zadovoljni

Če bi MOK res sprejel tako skrajen ukrep, kar je težko verjeti, in Rusiji prepovedal nastop v Riu de Janeiru, bi bil zagotovo oškodovan marsikateri ruski športnik z normo za prihajajoče igre, ki ni podlegel dopingu.

"Zagotovo MOK ima pristojnost, da Rusiji prepove nastop na OI, a njegov namen ni, da bi na neki način 'revolucionarno odločal o tem, ali lahko vsa država oziroma olimpijska delegacija, ki zastopa posamezno državo, nastopa oziroma ne sme nastopati."  | Foto: Reuters "Zagotovo MOK ima pristojnost, da Rusiji prepove nastop na OI, a njegov namen ni, da bi na neki način 'revolucionarno odločal o tem, ali lahko vsa država oziroma olimpijska delegacija, ki zastopa posamezno državo, nastopa oziroma ne sme nastopati." Foto: Reuters

"V pravu je namreč zelo pomembno načelo recipročnosti. Višina, oblika kazni mora biti tako sorazmerna s prekrškom. Zato pravim, da bo to zelo težka odločitev, z njo pa ne bo zadovoljna ne ena ne druga stran. V primeru, da ruski delegaciji ne bodo prepovedali nastopa, bo vrsta poštenih športnikov nezadovoljnih, če pa jim bodo prepovedali nastop na OI, pa bodo nezadovoljni tisti ruski športniki, ki so bili pošteni, a bi bili zaradi tega ukrepa prizadeti," je direktor SLOADO prepričan, da z odločitvijo v celoti ne bo zadovoljna nobena stran.

Treba bi bilo vpeljati rigorozne ukrepe

"Ne samo družba, šport je dejansko v hudi krizi. Ta se ne kaže le v kršenju dopinških pravil, pač pa tudi v krizi vodenja mednarodnih športnih zvez, korupciji in kriminalu. To je resnično velika težava. Po tej plati bi bilo bistveno bolje, da bi se vpeljali rigorozni ukrepi, ki bi preprečili nadaljnje tovrstne primere," o tem, kako sploh še verjeti v šport brez dopinga, razmišlja Dvoršak.

Ne spreglejte