Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2016,
10.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

doping

Petek, 13. 5. 2016, 10.56

6 let, 6 mesecev

Šokantna razkritja se nadaljujejo: kar tretjina ruskih športnikov do medalje v Sočiju z dopingom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Razkritje ameriškega časopisa The New York Times, ki poroča o sistematični zlorabi dopinga pod okriljem ruske vlade, je pod vprašaj postavilo bleščečo predstavo vseh ruskih športnikov na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer so osvojili največ olimpijskih medalj. Kar tretjina od 33 ruskih prejemnikov medalj naj bi se do odličja dokopalo s pomočjo dopinga.

Ključni mož prispevka, na katerem ameriški časopis The New York Times gradi zgodbo o sistematični zlorabi dopinga v ruski reprezentanci, ki je na olimpijskih igrah v Sočiju osvojila največ, kar 33 olimpijskih medalj, med njimi 13 zlatih, je dr. Grigorij Rodčenkov, nekdanji vodja protidopinškega laboratorija, v katerem so februarja 2014, v času iger, opravljali dopinške teste.

Dopinške kršitve z blagoslovom ruske vlade

Dopinško zlorabo je načrtovala in podpirala ruska vlada, piše New York Times, njen cilj pa je bil Rusijo postaviti na prvo mesto dobitnikov olimpijskih odličij v Sočiju.

V tamkajšnjem laboratoriju so v času iger fizično zamenjevali vzorce urina vseh dobitnikov medalj in preostalih ruskih športnikov, ki so morali opraviti dopinški test.

Dopinški laboratorij v Sočiju, v katerem so se dogajale dopinške prevare.  | Foto: Dopinški laboratorij v Sočiju, v katerem so se dogajale dopinške prevare.

Ameriški časopis je objavil tudi fotografijo prostora, v katerem se je menjava dogajala. Skozi majhno odprtino, ki je na prvi pogled povsem nesumljiva, so zamenjali najmanj sto takšnih vzorcev, omenja se tudi številka tisoč, in jih nadomestili s čistim urinom oziroma urinom, ki ni bil zaznamovan s sledmi dopinga in ki so ga zbrali že nekaj mesecev pred igrami.

Usoden koktajl prepovedanih substanc

Rodčenkov, ki velja za velikega poznavalca dopinga, je ruskim športnikom pripravil poseben koktajl prepovedanih substanc, metenolona, trenbolona in oxandrolona, ter jih zmešal z alkoholom. Ta je pospešil absorpcijo prepovedanih snovi in zakril sledi dopinga. Moški naj bi uživali viski Chivas, ženske pa naj bi sestavine poplaknile z vermut martinijem.

"Bili smo izjemno dobro opremljeni," je povedal Rodčenkov. "imeli smo pravo znanje in izkušnje, da smo bili na olimpijskih igrah v Sočiju pripravljeni, kot še nikoli pred tem. Delali samo kot švicarska ura."

Rusi nove obtožbe zanikajo. Ruski minister za šport Vitalij Mutko je zadnja poročila o sistematični zlorabi dopinga označil za "absurdna in brez pravih temeljev".

Kdo so grešniki?

Za zdaj so mediji razkrili le nekaj imen ruskih športnikov, ki so se do medalje dokopali na nezakonit način. To so ruski tekmovalec v bobu Aleksander Zubkov, ki je v Sočiju osvojil dve zlati olimpijski medalji, bil pa je tudi zastavonoša na odprtju iger, smučarski tekač Aleksander Legkov, ki se je okitil z zlatom in srebrom, ter Aleksander Tretiakov, zmagovalec v skeletonu. Med grešnicami so tudi ruske hokejistke, ki pa se jim ruleta z dopingom ni obrestovala, saj so na domačih igrah obstale zgolj na šestem mestu.

Med dopinškimi grešniki je tudi tekmovalec v bobu Aleksander Zubkov, ki je v Sočiju osvojil dve zlati olimpijski medalji. | Foto: Med dopinškimi grešniki je tudi tekmovalec v bobu Aleksander Zubkov, ki je v Sočiju osvojil dve zlati olimpijski medalji.

Rodčenkova, ki je imel nalogo, da ruskim športnikom pomaga osvojiti največ medalj, je za njegov prispevek med igrami nagradil celo ruski predsednik Vladimir Putin, po razkritju dokumentarnega filma o sistematični zlorabi dopinga v ruski reprezentanci, ki je prst uperil predvsem v ruske atlete, pa je moral odstopiti.

Pobeg v ZDA

Rodčenkov, dolgoletni direktor moskovskega protidopinškega laboratorija, je novembra lani roki pravice pobegnil v ZDA, kjer si je v Los Angelesu ustvaril nov dom, februarja letos pa sta nenadoma umrla dva njegova nekdanja kolega v ruski agenciji.

Pri selitvi čez lužo mu je pomagal ameriški filmski ustvarjalec Bryan Fogl, ki pripravlja dokumentarni film o dopingu v mednarodnem športu. Ta naj bi luč sveta ugledal septembra letos.

Na seznamu grešnikov je tudi smučarski tekač Aleksander Legkov, ki se je v Sočiju okitil z zlatom in srebrom. | Foto: Na seznamu grešnikov je tudi smučarski tekač Aleksander Legkov, ki se je v Sočiju okitil z zlatom in srebrom.

 

Kakšna bo poteza Mednarodnega olimpijskega komiteja?

Vprašanje, ki se postavlja po novem šokantnem razkritju v ruskem športu, je, kako, kako bodo inkriminiranim športnikom nečednosti dokazali, in kako se bo na nove ugotovitve odzval Mednarodni olimpijski komite (MOK). Zaradi novinarja nemške ARD, ki je v dokumentarnem filmu Rusijo z dokazi obtožil sistematičnega dopinga, so že nekaj časa v čakalnici ruski atleti, nova razkritja pa bi lahko tam zadržala vse ruske športnike.

Ali to pomeni, da jim bodo rdečo luč prižgali že na poletnih olimpijskih igrah v Riu in jo obdržali prižgano vse do zimskih olimpijskih iger leta 2018 v Pjongčangu? Za zdaj so na MOK razkritje opisali kot skrb vzbujajoče, Svetovni protidopinški agenciji pa naložili podrobnejšo preiskavo.

Ameriški tekmovalec v bobu Steven Holcomb predlaga suspenz vseh ruskih športnikov, dokler ne dokažejo, da so njihovi rezultati plod dela, ne dopinga. | Foto: Ameriški tekmovalec v bobu Steven Holcomb predlaga suspenz vseh ruskih športnikov, dokler ne dokažejo, da so njihovi rezultati plod dela, ne dopinga.

Na včerajšnje razkritje New York Timesa se že odzivajo športniki, ki so jih ruske kršitve najbolj prizadele. Med njimi je tudi Steven Holcomb, ameriški tekmovalec v bobu, ki je v Sočiju osvojil dve bronasti olimpijski medalji. Ko je izvedel za prevaro, se je počutil grozno, jezno in razburjeno, je povedal za ameriške medije.

Če navedbe držijo, to pomeni, da ga je doping prikrajšal za dve srebrni olimpijski medalji, da ne govorimo o priložnostih, ki so splavale po vodi že prej.

"Ne počutim se dobro glede prihodnjih olimpijskih iger, kjer bodo nastopili tudi ruski športniki. Predlagam, da se jim izda prepoved nastopanja na vseh športnih prireditvah, tudi na olimpijskih igrah, vse dokler ne dokažejo, da športne rezultate dosegajo brez zlorabe dopinga."

Nekaj tvitov na temo novega razkritja:

Ne spreglejte