Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
20. 8. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

2

Natisni članek

Srbija Hrvaška vaterpolo Rio 2016

Sobota, 20. 8. 2016, 8.00

6 let, 6 mesecev

Pred finalom OI 2016 v vaterpolu

Hrvati želijo dokazati, da nimajo srbskega kompleksa

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

2

Vaterpolo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Finale olimpijskega turnirja v moškem vaterpolu obeta ob 22.50 klasično poslastico. Srbi so aktualni evropski in svetovni prvaki, Hrvati pa v Riu branijo olimpijski naslov.

Obeta se spektakel, ki ga bo dodatno zaznamovalo veliko rivalstvo med sosedama. Srbi lovijo zgodovinski trojček, Hrvati pa želijo po dveh bolečih porazih na zadnjih velikih tekmovanjih (SP in EP) dokazati, da se lahko enakovredno kosajo s sosedi.

Srbi želijo evropskemu in svetovnemu dodati olimpijski naslov. Želja je ogromna, saj se v obdobju državne samostojnosti za razliko od Hrvaške še ne morejo pohvaliti z zlato olimpijsko medaljo. Če bi jim to uspelo zvečer, bi postali prvi v zgodovini vaterpola s trojno krono. To v preteklosti ni uspelo niti Madžarski ali Sovjetski zvezi, ki sta osvajali ogromno lovorik, med njimi je bilo ogromno olimpijskih naslovov.

Na zmagovalnem odru trije nekdanji bratje Slovenije?

Črnogorci, ki so v polfinalu izgubili s Hrvaško, se bodo danes potegovali za olimpijski bron. | Foto: Reuters Črnogorci, ki so v polfinalu izgubili s Hrvaško, se bodo danes potegovali za olimpijski bron. Foto: Reuters Madžari še vedno spadajo med osrednje velesile v vaterpolu, a imajo iz leta v leto več težav z državami, zraslimi na področju nekdanje Jugoslavije, ki gojijo ogromno strast do edinega moštvenega športa, ki se igra v bazenu. Prevladujejo Srbija, Hrvaška in Črna gora.

Obstaja možnost, da bi se v Riu družno povzpele na zmagovalni oder in ohranile medalje le zase, saj se bosta Srbija in Hrvaška pomerili v finalu, Črnogorce pa čaka danes dvoboj za 3. mesto proti Italiji.

V finalu, med katerim se bo v bazenu v Riu govorilo srbohrvaško, se bosta tako udarili vaterpolski velesili, naslednici znamenite jugoslovanske šole, ki je prinašala velike uspehe tudi na olimpijskih igrah.

Srbi začeli tako slabo, da so komaj ujeli četrtfinale

Hrvati so se po presenetljivem porazu s Francijo izognili Srbom v četrtfinalu. | Foto: Reuters Hrvati so se po presenetljivem porazu s Francijo izognili Srbom v četrtfinalu. Foto: Reuters Po uvodnih dneh vaterpolskih obračunov v Riu ni kazalo, da bi lahko v finalu spremljali klasiko med balkanskimi sosedi. Srbi so bili v skupini A sprva zadržani.

Na petih tekmah so osvojili le šest točk, kar je komaj zadostovalo za četrto mesto, še zadnje, ki je zagotavljalo nastop v četrtfinalu.

Srbi so ga komaj ujeli. Najprej so remizirali z Madžari (13:13), nato še z Grki (9:9), v tretjem nastopu pa so izgubili z gostitelji Brazilci, ki jih na teh igrah vodi prekaljeni hrvaški strokovnjak Ratko Rudić (5:6). Delfini so se znašli v težavah. Za napredovanje so potrebovali zmage. Dosegli so jih proti Avstraliji (10:8) in Japonski (12:8), nato pa se uvrstili med najboljših osem.

Hrvaška se je izognila sosedom

Srbi lahko po evropskem in svetovnem osvojijo še olimpijski naslov prvakov. | Foto: Reuters Srbi lahko po evropskem in svetovnem osvojijo še olimpijski naslov prvakov. Foto: Reuters V skupini B bi se lahko križali s Hrvaško, ki se ji je nasmihalo prvo mesto, a so branilci olimpijskega naslova malce preračunavali točke in poskrbeli, da niso končali kot vodilni. Če bi, bi se v četrtfinalu pomerili prav s Srbijo. Hrvati so se temu izognili in v za hrvaške navijače negledljivi tekmi zadnjega kroga skupinskega dela presenetljivo izgubili s Francijo (8:9). Tega ni pričakoval nihče.

Hrvati so s tem poskrbeli, da niso bili najboljši v svoji skupini, s tem pa so se izognili Srbiji. Imeli so svojo računico in ubrali svojo pot, mnogi njihovi rojaki pa so bili jezni, predvsem pa zgroženi, saj se tako ne gradi šampionski sloves.

Govoric o tem, da Hrvaška noče neposrednega dvoboja s Srbijo zaradi dveh hudih porazov na zadnjih velikih tekmovanj (4:11 lani v finalu SP v Kazanu in 6:13 na evropskem prvenstvu v Srbiji), ni manjkalo.

Hrvati izločili Črnogorce, blestel vratar Bijač

Marko Bijač je kandidat za najboljšega vratarja olimpijskega turnirja v Riu. | Foto: Reuters Marko Bijač je kandidat za najboljšega vratarja olimpijskega turnirja v Riu. Foto: Reuters Barakude, takšen je vzdevek hrvaških vaterpolistov, so raje govorile v bazenu. V četrtfinalu so lažje od pričakovanega premagale Brazilce. Rudić je tako čestital za zmago hrvaškemu nasledniku Ivanu Tucaku, ki je v polfinalu strl še tradicionalno neugodne sosede Črnogorce.

Premagal jih je dokaj suvereno za ta rang tekmovanja (12:8), Srbi pa so se na drugi strani v drugem polfinalnem obračunu znašali nad Italijo. Srbski delfini so še v zadnji četrtini vodili z ogromno razliko, na koncu pa so zahodni slovenski sosedi le začeli tresti srbsko mrežo. Bilo je odločno prepozno, Srbija je zmagala z 10:8.

Hrvati so na tem turnirju izgubili proti Španiji (4:9) in Franciji (8:9), a sta bila to poraza še v skupinskem delu. Na zadnjih tekmah je zablestel vratar Marko Bijač, ki je v izvrstni formi. Hrvaško moč dopolnjujeta širina v napadu in zmožnost hitrih akcij.

Brez bombastičnih napovedi, le obojestransko spoštovanje

Srb Andrija Prlainović se vrača v strelsko formo. | Foto: Reuters Srb Andrija Prlainović se vrača v strelsko formo. Foto: Reuters Hrvaška se je s Srbijo in njenimi državnimi predhodnicami (ZR Jugoslavija, Srbija in Črna gora) pogosto srečevala na velikih tekmovanjih.

Svež je tudi spomin na edino evropsko prvenstvo, ki ga je organizirala Slovenija. Leta 2003 so v Kranju na finalu med Hrvaško ter Srbijo in Črno goro divjali navijači kockastih, prireditelji pa so tekmo komaj spravili pod streho. Hrvati so potegnili krajšo po podaljških.

V sezoni 2008/09 je zaživel projekt balkanske vaterpolske lige, v katerem so se številni igralci, ki bodo danes nastopili v finalu, družili in dobro spoznali. Igralci so pred srečanjem v izjavah zelo korektni, podobne so tudi tekme v tej ligi, kjer ni bilo opaziti nikakršnih nacionalističnih izgredov. Zato ne čudi, da pred težko pričakovanim vaterpolskim obračunom iz obeh taborov ni bombastičnih napovedi, ampak se čuti obojestransko spoštovanje.

Srbski kapetan Živko Gocić še ni pozabil na skromen iztržek v skupinskem delu: ''Mnogi so v skupinskem delu že začeli sumiti v nas, a sem še vedno verjel v naše sposobnosti. Imamo ekipo prvakov. Hrvaška je velik tekmec. Je v odlični formi, zato bomo morali dati za zmago vse od sebe.''

Srbski selektor Dejan Savić je vesel, da se je strelsko prebudil Andrija Prlainović, eden najboljših srbskih strelcev Filip Filipović pa je dodal: ''V bazenu bomo pustili srce, dušo, karkoli že hočete in poskušali zmagati.''

Črnogorec napovedal zmago Srbije za pet golov

Srbi so v jutranjih četrtkovih urah zadali Hrvaški boleč udarec, saj so jo izločili v četrtfinalu košarkarskega turnirja. Je napočil čas za hrvaško maščevanje? ''To je najbolj pomembna tekma te generacije. Igramo za biti ali ne biti. Pred nami je najtežji tekmec. Dobro se poznamo, a verjamem v moje fante. Lahko osvojimo zlato,'' sporoča Tucak, ki ga je razjezila napoved enega najboljših črnogorskih vaterpolistov.

Kakšno presenečenje v finalu olimpijskih iger pripravlja sosedom srbski selektor Dejan Savić? | Foto: Reuters Kakšno presenečenje v finalu olimpijskih iger pripravlja sosedom srbski selektor Dejan Savić? Foto: Reuters

V polfinalu je občutil hrvaško moč, ko je ostal brez uvrstitve v finale. Črnogorec Draško Brguljan je bil tako razočaran po visokem porazu proti Hrvaški, da je novinarjem v Riu sporočil, da bo Srbija v finalu premagala Hrvaško za pet golov. Takrat Srbi sploh še niso začeli polfinalnega dvoboja z Italijo ...

Slovenski sodnik Boris Margeta bo danes delil pravico na srečanju za tretje mesto. Za peto mesto se bosta pomerili Madžarska in Grčija, Brazilija in Španija pa bosta obračunali za 7. mesto.

Seznam nekdanjih olimpijskih prvakov v vaterpolu:

London 2012: Hrvaška
Peking 2008: Madžarska
Atene 2004: Madžarska
Sydney 2000: Madžarska
Atlanta 1996: Španija
Barcelona 1992: Italija
Seul 1988: Jugoslavija
Los Angeles 1984: Jugoslavija
Moskva 1980: Sovjetska zveza
Montreal 1976: Madžarska
München 1972: Sovjetska zveza
Mexico City 1968: Jugoslavija
Tokio 1964: Madžarska
Rim 1960: Italija
Melbourne 1956: Madžarska
Helsinki 1952: Madžarska
London 1948: Italija
Berlin 1936: Madžarska
Los Angeles 1932: Madžarska
Amsterdam 1928: Nemčija
Pariz 1924: Francija
Antwerpen 1920: Velika Britanija
Stockholm 1912: Velika Britanija
London 1908: Velika Britanija
Pariz 1900: Velika Britanija

Ne spreglejte