Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 8. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Natisni članek

košarka Rio 2016 Olimpijske igre Rio de Janeiro

Nedelja, 14. 8. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

S porazom 76:90 so si močno otežili položaj

Hrvati po nepričakovanem porazu z Nigerijo: Zasluženo smo izgubili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55
Hrvaška Nigerija košarka | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Sijajno smo začeli tekmo, povedli, nato pa z nekaj neumnostmi Nigerijcem dopustili, da so se razigrali. Proti Litvi moramo dati vse od sebe," je po spodrsljaju Hrvatov proti Nigerijcem (76:90) dejal hrvaški strateg Aco Petrović.

Le malokdo je pričakoval razplet, kot ga je ponudil sobotni košarkarski obračun četrtega kroga olimpijskega turnirja skupine B med Hrvaško in Nigerijo. Po prvi četrtini ni kazalo na to, da bodo favorizirani Hrvati proti reprezentanci, ki je bila do te tekme še brez zmage, parket zapustili sklonjenih glav.

Varovanci Aleksandra Petrovića so po desetih minutah vodili za sedem, a nato se je počasi začel afriški šov in Nigerija je na krilih trojk – dosegli so jih kar 17 – slavila za kar 14 točk.

Hrvati, ki so v 30. minuti zaostajali že za 17, so se šest minut pozneje približali na zgolj tri točke zaostanka (71:74) in ohranili nekaj upanja na preobrat. A tega ni bilo, Nigerijci so ostali zbrani, dosegli še 16 točk in slavili prvo zmago v Riu.

Z neumnostmi pomagali Nigerijcem

"Z neumnostmi smo jim dopustili, da so se razigrali, vrnili v igro in povedli," se je za glavo držal trener Aco Petrović. | Foto: Reuters "Z neumnostmi smo jim dopustili, da so se razigrali, vrnili v igro in povedli," se je za glavo držal trener Aco Petrović. Foto: Reuters

"Odlično smo odprli tekmo, povedli in nadzirali potek v prvi četrtini, a nato smo izgubil ritem, ki nam ga ni več uspelo najti. Z nekaj neumnostmi smo jim dopustili, da so se razigrali, vrnili v igro in povedli. Zadeli so 17 trojk. V nadaljevanju smo se v želji po znižanju zaostanka preveč iztrošili. Imeli smo možnost za vrnitev, a nam ni uspelo," je bil v pogovoru s hrvaškimi mediji razočaran Petrović.

Zaslužen poraz

Luka Babić je po porazu pošteno čestital Nigerijcem: "Vedeli smo, da bo težko. Težko se je vrniti v tekmo, ko zaostajaš za 15. Zasluženo smo izgubili. Zdaj moramo dvigniti glavo, nič še ni odločeno."

Da se ne bi srečali z ZDA

Na zadnji tekmi skupinskega dela se bodo Hrvati pomerili z Litvo, ki ji je prvi poraz na turnirju, in to za kar 50 točk, prizadejala Španija. Litovci so se, podobno kot Argentinci, že uvrstili v izločilne boje, za preostali dve mesti kandidirajo prav vse štiri preostale izbrane vrste.

"Težko se je vrniti, ko zaostajaš za 15 točk. Zasluženo smo izgubili," je Nigerijcem pošteno čestital Luka Babić. Hrvati bodo zadnjo tekmo skupinskega dela odigrali proti Litovcem, ki so jim Španci zadali sploh prvi poraz, in to za kar 50 točk. Z zmago nad Litvo se bodo poskušali izogniti četrtfinalnemu obračunu z ZDA. | Foto: Reuters "Težko se je vrniti, ko zaostajaš za 15 točk. Zasluženo smo izgubili," je Nigerijcem pošteno čestital Luka Babić. Hrvati bodo zadnjo tekmo skupinskega dela odigrali proti Litovcem, ki so jim Španci zadali sploh prvi poraz, in to za kar 50 točk. Z zmago nad Litvo se bodo poskušali izogniti četrtfinalnemu obračunu z ZDA. Foto: Reuters

Če bodo Petrovićevi varovanci zmagali, se bodo zanesljivo uvrstili v četrtfinale, če bo sledil še tretji poraz, bi se stvari lahko zapletle. V tem primeru bi ob neugodnem razpletu preostalih tekem lahko ostali celo brez četrtfinala, lahko pa bi sledil četrtfinalni spopad z glavnimi favoriti olimpijskih iger Američani.

"Nimamo kaj kalkulirati. Z vso silo, ne glede na preostale rezultate (hrvaški obračun bo na sporedu zadnji v skupini, op. a.), bomo napadli na tekmi z Litvo, saj bi bili ob porazu najverjetneje četrti in bi se srečali z Američani. Imamo dva dneva, da si opomoremo od poraza in se pripravimo na Litovce," je pogovor s hrvaško sedmo silo sklenil hrvaški trenerski poglavar.

Zadnji krog skupine B:

Ponedeljek, 15. avgust:
19.15  Nigerija – Brazilija

Torek, 16. avgust:
00.00  Španija – Argentina
03.30  Litva – Hrvaška

Lestvica:

1. Argentina        4 tekme -  7 točk
2. Litva            4 -  7
3. Španija          4 -  6
4. Hrvaška          4 -  6
5. Brazilija        4 -  5
6. Nigerija         4 -  5




Zadnji krog skupine A:


Nedelja, 14. avgust
19.15 ZDA – Francija

Ponedeljek, 15. avgust:
00.00 Avstralija – Venezuela
03.30 Srbija – Kitajska

Lestvica:

1. ZDA              4 tekme -  8 točk
2. Avstralija       4 -  7
3. Francija         4 -  7
4. Srbija           4 -  5
5. Venezuela        4 -  5
6. Kitajska         4 -  4

Ne spreglejte