Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
18. 8. 2016,
17.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Rio 2016 Tony Parker Andres Nocioni Manu Ginobili ZDA Francija NBA San Antonio Spurs

Četrtek, 18. 8. 2016, 17.47

6 let, 6 mesecev

Na svidenje, Tony Parker, Manu Ginobili in Andres Nocioni

Bogata zapuščina poslavljajočih košarkarjev iz Ria

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Tony Parker Manu Ginobili Andres Nocioni | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Po četrtfinalnih košarkarskih obračunih na olimpijskih igrah v Riu so se poslovili trije košarkarji, ki so pustili močan pečat v francoski in argentinski reprezentanci. Tony Parker na parketu ne bo več poveljeval galskim petelinom, pri Argentini pa se poslavljata zlata fanta Andres Nocioni in Manu Ginobili.

34-letni Tony Parker je zadnjo tekmo v francoskem dresu odigral proti Španiji, ki je Francoze v četrtfinalu olimpijskega turnirja povsem nadigrala in slavila z 92:67.

Francoski zvezdnik za seboj pušča bogato zapuščino. Parker je bil vodja reprezentance ob štirih medaljah na evropskih prvenstvih v zadnjih 11 letih. Vrhunec v svoji reprezentančni karieri je doživel na EP v Sloveniji leta 2013, ko je Francoze vodil do zlatega odličja, ob tem pa je bil izbran za najkoristnejšega igralca turnirja.


Premagal Michaela Phelpsa, a se nato odločil za drug šport 


Nastopal le na evropskih prvenstvih

Tonyju Parkerju tudi v drugem poizkusu na OI ni uspelo priti do bojev za kolajno. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tonyju Parkerju tudi v drugem poizkusu na OI ni uspelo priti do bojev za kolajno. Foto: Guliverimage/Getty Images

Parker je v 15-letni reprezentančni karieri nastopil na sedmih evropskih prvenstvih in bil z izjemo svojega prvega velikega članskega tekmovanja, to je bilo leta 2001, med najboljšimi strelci prvenstev.

Francija je v zadnjih 11 letih osvojila pet medalj na velikih tekmovanjih, Parker pa ni sodeloval le pri tisti iz leta 2014, ko so bili Francozi tretji na svetovnem prvenstvu.

Parker sploh nikoli ni nastopil na svetovnih prvenstvih, druga njegova črna pika pa so olimpijske igre, kjer je še v drugem poizkusu ostal brez medalje.

Bogata tudi klubska kariera

Francoski košarkar je priden zbiralec tudi na klubski športni poti. V ligi NBA, kjer igra od leta 2001, se je s San Antonio Spurs veselil štirih šampionskih prstanov, vse je osvojil pod vodstvom trenerja Gregga Popovicha, kateremu je že pred igrami obljubil, da bodo letošnje OI zadnje dejanje v njegovi reprezentančni karieri.

Argentinski košarkar Manu Ginobili se je po porazu proti Američanom poslovil od reprezentance. | Foto: Reuters Argentinski košarkar Manu Ginobili se je po porazu proti Američanom poslovil od reprezentance. Foto: Reuters

Slovo zlatih Argentincev

Tudi Argentinec Manu Ginobili, dolgoletni klubski soigralec Parkerja v ligi NBA,  je po četrtfinalnem porazu svoje izbrane vrste končal reprezentančno pot, za isti korak pa se je odločil še Andres Nocioni.

Če je Parker v Riu ostal brez možnosti za olimpijsko kolajno, pa sta si jo Nocioni in Ginobili že nadela.

Prvi porazili Američane

Ginobili je bil glavni junak ob prvem porazu Američanov na olimpijskih igrah. Na igrah v Atenah leta 2004 je zvezdnikom iz lige NBA danes 39-letni Ginobili natresel 29 točk in jih poslal v boj za "le" tretjo mesto, kar je bilo za Američane veliko razočaranje.

Na olimpijskih igrah pred 12 leti so Argentinci na koncu osvojili zlato olimpijsko kolajno.

Leta 2004 sta bila Manu Ginobili (slikan v hrbet) in Andres Nocioni glavna junaka argentinske zmage proti Američanom. | Foto: Reuters Leta 2004 sta bila Manu Ginobili (slikan v hrbet) in Andres Nocioni glavna junaka argentinske zmage proti Američanom. Foto: Reuters

Končala ravno proti Američanom

Ginobili in Nocioni sta bila pred 12 leti glavna junaka takratnega presenečenja na OI v Atenah ob zmagi proti Američanom. Na letošnjih igrah v Riu je Argentino v četrtfinala zaustavila ravno Amerika.

Le štiri napake v sistemu ameriške reprezentance

Američani, ki na letošnjih OI še ne poznajo poraza, so na poletnih olimpijskih igrah od leta 1936 le štirikrat ostali brez zlata. Prvič se jim je zalomilo leta 1972, ko so bili srebrni, leta 1980 so bojkotirali igre, v letih 1988 in 2004 pa so bili bronasti.

Skupno imajo 14 olimpijskih naslovov.

Ne spreglejte