Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 8. 2016,
20.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Anže Tavčar Olimpijske igre Rio de Janeiro Rio 2016 plavanje

Torek, 9. 8. 2016, 20.06

6 let, 7 mesecev

Po koncu OI za slovenskega plavalca

Anže Tavčar: Imel sem kar pet vrhov forme in izredno sem zadovoljen z doseženim.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Anže Tavčar | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

"To je velika izkušnja, ki bo pomembna za svetovno prvenstvo prihodnje leto na Madžarskem," je dejal slovenski plavalec Anže Tavčar iz PK Ljubljana je bil na 100 m prosto z 49,48 36.

Slovenski rekorder na 100 m prosto Anže Tavčar je dobil potrditev, da se je v elitni disciplini plavanja na 100 m prosto, to je potrdilo tudi število novinarjev na jutranji tekmi, v letošnji sezoni popolnoma približal najboljšim na svetu. Njegov državni rekord 48,88, dosežen na evropskem prvenstvu v Londonu, je vsega tri desetinke sekunde, slabši od izida, potrebnega za olimpijski polfinale.

Danes je Tavčar z 49,38 osvojil 36. mesto, za najhitrejšim Avstralcem Kylom Chalmersom (47,90) pa zaostal skoraj sekundo in pol, v kateri se je pred njim zvrstilo 35 tekmovalcev. Za tekmo je bila vnovič značilna izredna gostota izidov, saj je najboljših 16 plavalcev ločilo dobrih šest desetink sekunde.

Veseli se nadaljnjega dela

"Imel sem kar pet vrhov forme in izredno sem zadovoljen z doseženim. Veselim se dela naprej." | Foto: Stanko Gruden, STA "Imel sem kar pet vrhov forme in izredno sem zadovoljen z doseženim. Veselim se dela naprej." Foto: Stanko Gruden, STA

"Z današnjim izidom nisem povsem zadovoljen, vesel pa sem, da sem dobil priložnost na olimpijskih igrah. To je velika izkušnja, ki bo pomembna za svetovno prvenstvo prihodnje leto na Madžarskem. Seveda sem si želel kakšen osebni rekord tukaj, a je za mano izredno naporna sezona s študijem in plavanjem. Imel sem kar pet vrhov forme in izredno sem zadovoljen z doseženim. Veselim se dela naprej," je po tekmi povedal Tavčar in dodal, da si še kako želi, da bi bil lahko eno leto profesionalni plavalec in se posvetil samo športu, kar pa je glede na pogodbo, ki jo ima z ameriško univerzo Indiana nemogoče. Zato pa je bil tam deležen izredne časti, saj bo v Indiani prihodnje leto kapetan tamkajšnje ekipe.

Če bi jo ujel prej ...

Tavčar je priznal, da je dokončno spoznal, da je polfinale na 100 m prosto na največjih tekmah zanj v prihodnje dosegljivo. "Če bi prej dosegel normo A in se v miru lahko pripravil, je bil morda dosegljiv polfinale tudi tukaj, sam pa sem med sezono še lovil olimpijsko normo. Večina je imela normo potrjeno prej in se v miru pripravila na OI," je še dejal 22-letni plavalec, ki ga v Braziliji čaka še dva dni navijanja za sotekmovalce, nato se za pol dneva vrača v Slovenijo, takoj nato pa odhaja nazaj v Bloomington, kjer ga čaka novo leto plavalnih in študentskih izzivov.

Sam upa, da bo decembra lahko nastopil tudi na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih, ki ga gosti bližnja Kanada. "To je tako blizu, da bi tja lahko šel tudi za avtom, a zdaj čakam, kdaj bodo na univerzi na vrsti izpiti, ki jih seveda ne morem izpustiti. Pri tem so tukaj zelo strogi."

V sredo bo Slovenija v bazenu olimpijskega parka zastopana z žensko štafeto 4 x 200 m prosto, kjer bodo ob Klinarjevi nastopile še klubska sotekmovalka Tjaša Pintar ter Ravenčanki Tjaša Oder in Janja Šegel, slednja pa je s 15 leti tudi najmlajša slovenska olimpijka v Riu.
Ne spreglejte