Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 9. 2020,
14.12

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

3

Natisni članek

Neja Kršinar Mitja Krevs Konjiški maraton

Nedelja, 27. 9. 2020, 14.12

3 leta, 6 mesecev

Covid realnost 8. Konjiškega maratona

Z masko na tekaški maraton. Kdo pravi, da se ne da? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

3

Konjiški maraton 2020 | V Slovenskih Konjicah so ta konec tedna izpeljali 8. Konjiški maraton, prvo večjo tekaško prireditev v tem letu. | Foto Siniša Kanižaj/Sportida

V Slovenskih Konjicah so ta konec tedna izpeljali 8. Konjiški maraton, prvo večjo tekaško prireditev v tem letu.

Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

V Slovenskih Konjicah so danes izpeljali 8. Konjiški maraton, oz. maraton z dušo, kot se glasi njegov slogan, in čeprav je bila duša tokrat prekrita z masko, mu je to ni vzelo. Visoka ocena za organizatorje, ki so zaradi priporočil NIJZ letos gostili precej manj tekačev kot prejšnja leta, namesto skoraj 1500 jih je letos teklo manj kot 700, z njimi pa imeli precej več dela. "Lahko so vzor in učni primer za ostale prireditelje," sta delo organizatorjev pohvalila glavna sodnica Andreja Jošt in delegat Beno Piškur z Atletske zveze Slovenije. Na 10-kilometrski razdalji sta slavila Neja Kršinar in Mitja Krevs, ki sta postala tudi državna prvaka v cestnem teku na 10 km.

Konjiški maraton 2020 | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Konjiški maraton je bila prva večja tekaška prireditev v tem čudnem letu. Čeprav so številni organizatorji ali obupali in svoje teke prestavili na prihodnje leto, organizirali njihove virtualne različice, ali pa niso prestali sita Nacionalnega inštituta za javno zdravje, se organizatorji Konjiškega maratona, letos je bila njegova osma izvedba, niso dali.

Dogajanje v Slovenskih Konjicah:

Anton Noner, predsednik organizacijskega odbora Konjiškega maratona: O morebitni odpovedi maratona smo morda razpravljali 15 minut na pijači, to pa je tudi vse, zelo hitro smo bili enotni, da tekmovanje hočemo izvesti. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Anton Noner, predsednik organizacijskega odbora Konjiškega maratona: O morebitni odpovedi maratona smo morda razpravljali 15 minut na pijači, to pa je tudi vse, zelo hitro smo bili enotni, da tekmovanje hočemo izvesti. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Noner: Želeli smo biti med tistimi, ki ne jamrajo, ampak tudi nekaj naredijo

"O morebitni odpovedi smo morda razpravljali 15 minut ob pijači, to pa je tudi vse, zelo hitro smo bili enotni, da tekmovanje hočemo izvesti," nam je povedal Anton Noner, predsednik organizacijskega odbora Konjiškega maratona.

Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Fotogalerija
1 / 15

"Ne gre namreč samo za izvedbo tekmovanja, od tega se ne da živeti, gre za izziv, za stvar entuziazma, prostovoljstva, za to, da pustimo sledi. Danes imamo že 70 ljudi v rekreativni skupini, ki trenirajo vse leto, in 350 otrok, ki trenirajo atletiko in z njimi sodelujemo tako in drugače. Pa še nekaj je, enostavno nismo želeli biti med tistimi, ki samo jamrajo, ampak tudi nekaj naredijo. Novo sedanjost smo želeli čim bolj približati stari sedanjosti," je poudaril Noner.

Tekači so v štartno-ciljni prostor, kamor gledalcem vstop ni bil dovoljen, vstopali z masko, ki so jo tik pred štartom oddali v za to namenjen koš. Na cilju so dobili nove maske, ki so si jih morali takoj nadeti. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Tekači so v štartno-ciljni prostor, kamor gledalcem vstop ni bil dovoljen, vstopali z masko, ki so jo tik pred štartom oddali v za to namenjen koš. Na cilju so dobili nove maske, ki so si jih morali takoj nadeti. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Timotej Bečan tik pred štartom snema obvezni modni dodatek zadnjih mesecev. | Foto: Sportida Timotej Bečan tik pred štartom snema obvezni modni dodatek zadnjih mesecev. Foto: Sportida

Priporočila so enostavna, izvedba pa precej bolj zapletena

Vse, kar so morali storiti je, izpolniti vse zahteve NIJZ. Sliši se enostavno, realnost pa je precej drugačna.

"Res je, ukrepi so sicer zelo enostavni: na tekmi je lahko največ 500 ljudi, med njimi je treba zagotoviti meter in pol razmika, no, ampak ravno v teh detajlih se potem skrivajo izzivi. Tako smo na štartu morali zarisati točke, na katerih so stali tekači, v bokse smo jih spuščali po 50 naenkrat.

Vsak je moral podpisati izjavo o zdravju in si razkužiti roke. Tik pred štartom so lahko odložili maske in takoj po prihodu v cilj dobili  nove. Lahko rečem, da smo se letos precej bolj kot s tehničnimi ukvarjali z varnostmi in zdravstvenimi izzivi. Še sreča, da je to že naš osmi maraton, ekipa pa je stalna in smo pri svojem delu že zelo usklajeni," je prvi mož Konjiškega maratona polaskal svoji ekipi.

Organizatorji so štartna mesta z ustrezno razdaljo označili z zelenimi pikami. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Organizatorji so štartna mesta z ustrezno razdaljo označili z zelenimi pikami. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Morda se bodo najraje spominjali prav Covid različice

"Poseben izziv je bil tudi videti, ali lahko dobimo zeleno luč NIJZ, potem ko so vsi govorili, da to ni mogoče. Je mogoče, a to prinaša res veliko obveznosti," je priznal Noner, ki računa, da se bodo tekači najbolj spominjali prav osme izvedbe njihovega maratona, saj smo ljudje pač taki, da nam v spominu najbolj ostanejo neobičajne izvedbe, tudi zasneženi Ljubljanski maraton, recimo.

Petka, desetka, brez polmaratona

Osmi Konjiški maraton se je začel že včeraj s tekom na pet kilometrov (zmagala sta Jakob Tome s časom 17:45 in Barbara Klinar 20:46), danes pa nadaljeval z razdaljo 10 km, ki je štela tudi za naslov državnega prvaka, medtem ko je bil tek na polmaratonski razdalji tokrat izjemoma odpovedan. 

Tek na 10 km je odločal tudi o novem državnem prvaku na tej razdalji. O prvaku na 21 km se bo odločalo prihodnjo nedeljo na Novomeškem maratonu. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Tek na 10 km je odločal tudi o novem državnem prvaku na tej razdalji. O prvaku na 21 km se bo odločalo prihodnjo nedeljo na Novomeškem maratonu. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Zmaga za Krevsa in Kršinarjevo

V moški konkurenci je zmagal lanski zmagovalec Mitja Krevs, ki je s časom 31 minut in 10 sekund, kar je njegov najboljši čas na cesti, za tri sekunde ugnal Roka Puharja (31:13), tretji je bil Primož Kobe (31:28).

Novi stari zmagovalec Konjiškega maratona je Mitja Krevs. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Novi stari zmagovalec Konjiškega maratona je Mitja Krevs. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Tudi v ženski konkurenci, ki je bila sicer manj zgoščena kot moška (na štartu ni bilo Maruše Mišmaš Zrimšek in Klare Lukan), je zmaga pričakovano romala v roke Neje Kršinar, ki je s 34:40, kar je njen najboljši čas na cestni desetki, za minuto in 20 sekund premagala Lauro Guzelj Blatnik (36:00). Na tretjo stopničko zmagovalnega odra se je zavihtela Anja Fink (37:57).

Neja Kršinar je zmagala s časom 34:40. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Neja Kršinar je zmagala s časom 34:40. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Kaj sta zmagovalca (oba sta tudi svežepečena državna prvaka v teku na 10.000 m na stezi)  povedala v cilju:

Mitja Krevs: Prejšnji vikend sem nastopil na državnem prvenstvu v teku na 10.000 metrov na stezi (30:37), danes na cesti, moj naslednji cilj pa je DP v polmaratonu, potem pa se bom odločil, kako naprej.

Sicer pa v tej sezoni najbolj obžalujem odpoved spomladanskega dela sezone, vso zimo sem se namreč pripravljal na maraton, potem pa so tekme kot po tekočem traku odpadale. Največja težava za vse atlete in športnike nasploh je bila v tem, da nismo vedeli, kako dolgo bo negotova situacija še trajala.

Na srečo je nekaj tekem na domačem terenu vendarle bilo, tako da sem vesel, da vsaj nekje lahko pokažem svojo formo. Sicer pa danes kljub trenutni covid situaciji ob sami progi ni bilo čutiti, da gre za drugačne razmere, navijačev je bilo kar precej.

Neja Kršinar: Današnja tekma je bila super, povsem taka kot običajno, le da v cilju oz. na štartu ni bilo gledalcev, medtem ko jih je bilo ob sami trasi malo morje, in to me glede na vse prepovedi res veseli. Konjiški maraton se namreč od drugih maratonov razlikuje prav po navijačih.

Sicer pa današnji rezultat, moj najboljši na 10 km, kaže, da sem tudi med karanteno dobro trenirala. Pozimi sem mesec in pol trenirala v Keniji, kar je bilo vrhunsko in vem, da sem napredovala, škoda le, da potem nisem mogla tega dokazati na maratonu v Hamburgu, saj je bil ta odpovedan. Priznam, da mi je motivacija takrat nekoliko upadla, a življenje gre naprej. Moj naslednji cilj je državno prvenstvo v polmaratonu, sledi Ljubljana, kjer bom tekla na 21 km, decembra pa načrtujem udeležbo na maratonu v Valencii."

 

Foto: Grega Valančič/Sportida

Fotogalerija
1 / 12

Marsikdo bi obupal, oni niso

Maraton je dobil tudi odlično oceno s strani Atletske zveze Slovenije. "Pristop organizatorjev je temeljil na vseh priporočilih NIJZ, spoštovali so vse smernice, pa prireditev kljub temu ni izgubila duše," je ocenila glavna sodnica Andreja Jošt, ki ji je prikimal tudi delegat AZS Beno Piškur.

"Marsikdo bi obupal, oni pa niso, s tem, da niso prav ničesar izpustili ne pri načrtovanjih in ne pri izvedbi. Ekipa je bila požrtvovalna kot vedno in strokovna, vedno delajo na najvišjih obratih. Njihov plus je tudi ta, da vedno evaluirajo preteklo delo. Vse, na kar opozorimo, da bi se dalo izboljšati, je naslednje leto urejeno," je izpostavila glavna sodnica.

S pozitivno oceno tekmovanja sta se strinjali tudi tekačici Klavdija in Petrina iz Šentjurja, ki sta na Konjiškem maratonu že četrtič.  "Vsa čast organizatorjem, da so se sploh lotili izvedbe tekmovanja. Letos sva bili prijavljeni na še več dogodkov, pa je vse po vrsti odpadlo." | Foto: Matic Ritonja/Sportida S pozitivno oceno tekmovanja sta se strinjali tudi tekačici Klavdija in Petrina iz Šentjurja, ki sta na Konjiškem maratonu že četrtič. "Vsa čast organizatorjem, da so se sploh lotili izvedbe tekmovanja. Letos sva bili prijavljeni na še več dogodkov, pa je vse po vrsti odpadlo." Foto: Matic Ritonja/Sportida

Tudi direktor AZS Nejc Jeraša je v organizaciji in izvedbi Konjiškega maratona simbolno videl zametek upanja. "Pri AZS smo izredno veseli in ponosni, da smo kljub razmeram uspeli izvesti vsa tekmovanja na stadionih, zdaj pa se začenja dogajati tudi na cesti. Res smo veseli, da je konjiški maraton uspel izpeljati tekmo na način, da zadostijo vsem ukrepom. To nam daje upanje, da se maratoni in slovenska atletika ne dasta in da nas čaka lepa prihodnost."

Foto: Matic Ritonja/Sportida

Fotogalerija
1 / 23
 
Ne spreglejte