Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 1. 2015,
8.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matjaž Šerkezi gore Planinska zveza Slovenije

Četrtek, 15. 1. 2015, 8.49

6 let, 6 mesecev

Vas gore mikajo tudi pozimi? Kaj je treba vedeti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pogledi na zasnežene vršace znajo biti sila mamljivi, a za to mamljivo podobo se skriva marsikatera past. Na kaj moramo še posebej paziti in kaj sodi v obvezno opremo?

Ko je Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec, želel na kratko strniti pravila zimskega pohajanja v hribe, je vse skupaj spravil na dolgih 18 strani. Lepa številka, ni kaj in zgovoren podatek, ki priča o tem, da je pri zimskem "hribolazenju" treba paziti na marsikateri detajl in ne samo na to, da smo založeni z zadostnim številom bogato obloženih sendvičev, čajem in morda celo z alkoholno prisrčnico za pogum ali dodatno spodbudo. "To je res smešno. Vsak najprej poskrbi za hrano in pijačo. Brez hrane lahko zdržimo kar nekaj dni, brez vode tudi kar nekaj ur, zato to ni v prvem planu. Večji poudarek naj bo na opremi," poudarja Šerkezi.

Kaj moramo vedeti, ko se pozimi odpravljamo na turo?

- Glede na to, da je planinski svet pozimi prekrit s snežno odejo, kar pomeni, da se na poti ne bomo mogli zanašati na markacije, ki jih običajno prekrije sneg, se je treba s potjo seznaniti predhodno in sicer še bolje kot sicer, - skriti ali vsaj prekriti so tudi klini in jeklenice, kar terja še večjo pozornost, - dnevi so krajši, zato je treba načrtovati bolj zgodnje odhode nazaj v dolino in se opremiti s čelno svetilko, - planinske koče so večinoma zaprte, zato je treba vso opremo nositi s seboj, - v gorah je manj ljudi, zato je verjetnost, da nam bo v primeru nesreče kdo priskočil na pomoč, precej majhna, - obstaja velika nevarnost proženja plazov, - zaradi poledenelih tal in plasti snega je velika možnost zdrsa (v Sloveniji je največ smrtnih žrtev prav zaradi zdrsov), zato na PZS svetujejo, da pohodniki hodijo nekaj metrov pod grebenom na privetrni strani, - temperature so nizke, zato naj bo tudi oprema zimska, - če se znajdete v težavah, pokličite na 112, ki je prednostno telefonsko omrežje in klic omogoča tudi v primeru šibkega signala.

Vprašanja, ki si jih moramo zastaviti pred odhodom na turo:

- kako dobro sem pripravljen (psihično in fizično) in ali je izbrana pot primerna zame? - Kakšna je vremenska napoved? Slabo vreme in vidljivost lahko čas hoje podaljšata tudi do desetkrat. - Ali imam oblačila, ki me bodo zaščitila pred močnim vetrom, mrazom in padavinami? - Ali je na poti koča, bivak, zavetišče, kamor se bom lahko umaknil? - Kakšna je stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov? Kakšna je snežna podlaga? Trenutne razmere spremljajte na ARSO. - Kakšna je izbrana pot? Pripravite si načrt poti. Pot razdelite na manjše odseke, predvidite počitke in približen čas hoje. Ustvarite si sliko poti in jo prehodite v mislih. - Imam v nahrbtniku vse potrebne stvari za turo (rokavice, kapa, termo jopica, vetrovka, ...)

Kakšno opremo potrebujemo?

Poleg dobrih pohodniških čevljev za zimsko turo potrebujemo še gamaše, obleko, ki vas bo ščitila pred vetrom, mrazom in mokroto, kremo za zaščito pred soncem, rezervna oblačila, zaradi zaprtosti koč pa tudi dovolj tople tekočine in hrane. Med obvezno opremo spada tudi plazovni trojček: plazovna žolna, sonda in (jeklena) snežna lopata, vedno bolj pa se priporoča tudi uporaba čelade, ki tvori plazovni četverček.

Ne spreglejte