Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2014,
14.48

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Planinska zveza Slovenije gore varnost

Torek, 10. 6. 2014, 14.48

4 leta, 3 mesece

V gore v kratkih hlačah ali v popolni zimski opremi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
To ni šala, ampak vprašanje, ki je v teh dneh povsem na mestu. Severni predeli visokogorja so ponekod še povsem zimsko obarvani. Kako je z uporabo mobilnika v gorah, z obveščanjem in opremo?

Glede na to, da letošnja zima in pomlad nista skoparili s snegom, so razmere v visokogorju še vedno snežno obarvane, kar pomeni, da se je kljub visokim temperaturam in povsem poletni atmosferi v gore priporočljivo odpraviti z zimsko opremo. Poleg cepina, kape in rokavic s seboj vzemite še aluminijasto folijo ali (še bolje) veliko črno vrečo in bivak vrečo, osebni komplet prve pomoči, čelno svetilko in rezervne baterije.

Med obvezno opremo spadajo tudi mobilni telefon s polno baterijo, beležka in navaden svinčnik, sveča in vžigalice v vodoneprepustni vrečki in železna rezerva oziroma hrana z visoko energijsko vrednostjo in daljšim rokom obstojnosti.

Pomembno je, da nekaj dni pred obiskom gora spremljajte vremensko napoved, izberete poti, ki ustrezajo vašim psihofizičnim sposobnostim, in se na turi prilagodite najšibkejšemu udeležencu.

Kako v gorah uporabljati mobilni telefon?

Šerkezi se je dotaknil tudi uporabe mobilnih telefonov. Ti so stalnica današnjega časa, a je treba upoštevati, da so v gorah drugačne zakonitosti kot v dolini in da se kaj hitro zgodi, da bo baterija, ko jo bomo najbolj potrebovali, prazna.

Težava je namreč v tem, da je zaradi večje oddaljenosti postaj signal v večini primerov šibak, telefon pa posledično išče boljšega in s tem po nepotrebnem izgublja energijo in to bistveno hitreje kot v dolini. Delovanje telefona je namreč odvisno od akumulatorske baterije, katere čas delovanja se v gorah skrajša na račun nizkih temperatur.

Zato je pomembno, da telefon pred turo ugasnete in shranite v neprepustni vreči in hranite na toplem. Po možnosti s seboj vzemite rezervno baterijo, če jo seveda imate, in izklopite prenos podatkov. Če imate težave s signalom, poskusite pošiljati kratka sporočila. Priporočljivo je tudi, da imate v imeniku telefona shranjeni dve številki oseb v obliki npr. "ICE1 Janez Novak" in "ICE2 Špela", pri čemer je ICE oznaka za besedno zvezo In Case Of Emergency (v primeru nesreče) in bo pri morebitnem obveščanju o nesreči reševalcem v precejšnjo pomoč.

Obveščanje je ključnega pomena

Da se izognete ugibanju, kje se gibljete, je priporočljivo, da pred odpravo na pot o svojih namerah obvestite partnerja, prijatelja ali znanca. Obvestilo naj vsebuje podatke o načrtovani poti, morebitne rezervne cilje in okviren čas povratka, pomembno pa je tudi, da se vpisujte v vpisne knjige v planinskih kočah in vrhovih, ki bodo v veliko pomoč gorskim reševalcem v primeru poizvedovanja.

Ne spreglejte