SiolNET. Sportal Rekreacija
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Tomo Česen - živa #legenda, ki je pisala zgodovino svetovnega alpinizma

Oglasno sporočilo

Slovenski alpinizem je edina športna disciplina, v kateri Slovenci že več kot 40 let krojijo svetovni vrh. Tomo Česen, rojen leta 1959 v Kranju, pa je eden tistih, ki je slovenski alpinizem zapisal visoko, tako visoko, kot ga ni še nihče poprej. V svoji relativno kratki alpinistični karieri je stal na vrhu malo časa, a dovolj dolgo, da so se njegova dejanja prelila v dediščino človeštva.

Tomo za svoj največji dosežek šteje to, da je na višini 8.300 metrov sam, potem ko sta s Borutom Bergantom osvojila 8505 metrov visok Jalung Kang in po tem, ko je Čita nekaj metrov pod vrhom vzela Himalaja, na minus 40 stopinjah Celzija noč preživel v bivaku. Tako blizu smrti se je zavedel, kako pomemben je vsak trenutek v življenju.

Tomo Česen | Foto:

V kratkem sporočilnem filmu Tomo deli in opiše svoj pogled na življenje: "Včasih se stvari zdijo nemogoče. Včasih se jih ne da opisati z besedami. Včasih biješ boj, za katerega celo pomisliš, da si ga za vedno izgubil. Včasih se ne moreš nasloniti na nikogar, ostaneš sam. Ampak to te prisili, da iz sebe iztisneš tisto, kar si nikdar nisi mislil, da lahko.

In na vrhu? Ne gre za zmagoslavje. Občutek dosežka je minljiv. Gre za življenje, ki ostane. Po vseh naporih in bitkah se slej ko prej zaveš, da si lahko preprosto vesel, da sploh si. Biti prisoten tukaj in zdaj. To je legendarno."

Tomo pravi, da samo posamezni trenutki iz različnih doživetij tvorijo nikoli dovolj velike izkušnje. Danes uživa življenje. Najraje ga zanese v njemu tako ljube Dolomite. Njegove iskre hrepenenja še vedno tlijo vsak dan. Znova.

Tomo Česen | Foto:

Gre za enega izmed filmov v okviru kampanje #NALEGENDE, ki temelji na osebni izpovedi legend in njihovi navdihujoči življenjski zgodbi, ki jo izpoveduje tudi legendarna znamka Zlatorog. Laško je legendarno pivo in vsak kratki film predstavlja poklon izjemnim osebnostim, ki so zaradi s svojih dosežkov v očeh ljudi postali legende.
1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin