Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
1. 11. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

maraton maraton 2016 Ljubljanski maraton tek rekreacija

Torek, 1. 11. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

Pogled proti 22. Ljubljanskemu maratonu

So vas ob pogledu na maratonsko dogajanje zasrbele pete?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Ljubljanski maraton | Foto Grega Valančič / Sportida

Foto: Grega Valančič / Sportida

Pretekli konec tedna je približno en odstotek slovenskega prebivalstva tekel na ljubljanskem maratonu. "Prihodnje leto grem tudi jaz," je bilo slišati od marsikoga izmed "spremljevalne ekipe", ki so ga ob pogledu na dogajanje zasrbele pete.

Ljubljanske tekaške steze danes samevajo. Na Poti spominov in tovarištva, najbolj priljubljenem ljubljanskem tekaškem terenu, že v ponedeljek kljub lepemu vremenu skoraj ni bilo mogoče srečati tekača, čeprav je iztek dan po tekmi zelo zaželen, saj se mišice hitreje regenerirajo ob zmerni aktivnosti kot ob ležanju na kavču.

To je še en dokaz, da je nastop na ljubljanskem maratonu za večino tekačev vrhunec sezone, tisti glavni cilj, po katerem si marsikdo vzame nekaj zasluženega počitka, nekateri pa se odpravijo na pravo "zimsko spanje".

Podobno, kot si aktivni udeleženci oddahnejo, da je končno vsega konec, pa se marsikdo, ki je vsaj bežno spremljal dogajanje v prestolnici, odloči, da je napočil tudi njegov čas. "Prihodnje leto bom tudi jaz na štartu," je bilo kar pogosto slišati od tistih, ki so letos navijali ob progi in jih je prevzela energija, ki je vladala v Ljubljani.

Samo besede ne bodo obrodile sadov

V teku je potrebno uživati. | Foto: Grega Valančič / Sportida V teku je potrebno uživati. Foto: Grega Valančič / Sportida Ne govorimo o tistih, ki se teka niso mogli udeležiti zaradi poškodbe, o tistih, ki jim množične tekaške prireditve preprosto niso všeč, ali vseh, ki so imeli kakšen drug "opravičljiv" razlogov. V mislih imamo tiste, ki ne tečejo, čeprav bi radi, a ne zberejo dovolj poguma, da bi začeli. O tistih, ki so zgoraj omenjeni stavek izrekli že tretje leto zapored, a jih tudi letos še ni bilo na štartu.

Tudi med udeleženci ljubljanskega maratona je velik odstotek kampanjskih tekačev, ki se za nastop na ljubljanskem maratonu odločijo v zadnjem trenutku, a to ni najboljša pot. Čez noč se ne da veliko postoriti, takšno brezglavo početje pa najpogosteje vodi do poškodb. Tudi če vam uspe priteči v cilj, je lahko vaša izkušnja grenka in psihično naporna.

Cilj naj tako ne bo le dejstvo, da ste pretekli določeno razdaljo na ljubljanskem maratonu, vaš cilj naj bo postati zdrav in redni rekreativni tekač, nastop na tekaški prireditvi pa naj bo le posledica tega.

Boste prihodnje leto nastopili na 22. Ljubljanskem maratonu?

  • Da, prvič na 10 km.
    7,08 %
    15 glasov
  • Da, prvič na 21 km.
    16,04 %
    34 glasov
  • Da, prvič na 42 km.
    7,08 %
    15 glasov
  • Da, sem redni gost ljubljanskega maratona.
    50,94 %
    108 glasov
  • Ne, ljubljanski maraton me ne privlači.
    18,87 %
    40 glasov
Oddanih 212 glasov

Kdaj naj torej začnem?

Če ste se odločili, da boste prihodnjega oktobra zraven, ste naredili prvi korak. Zdaj je čas za drugega, ko boste dejansko morali začeti teči. Letni čas res ni ravno pravšnji, saj so pred nami kratki in mrzli dnevi, a je treba vedeti, da se je nova tekaška sezona za trenirane tekače začela že včeraj.

Zima je letni čas, ki je pri teku prav tako zelo pomemben. Dober trening čez zimo bo obrodil sadove že spomladi. Zimski treningi naj bodo usmerjeni predvsem v vzdržljivost, na intenzivnost pa za zdaj pozabite. Če vam nikakor ni do teka v zimskih mesecih, se lahko za začetno nabiranje kondicije udeležite kakšne od vadb v dvorani. Pomembno je, da začnete migati.

Spomladi pa zares

Začeti je potrebno postopno. | Foto: Vid Ponikvar Začeti je potrebno postopno. Foto: Vid Ponikvar Priprava na tekaški nastop (ne glede na razdaljo) je večmesečni proces. Tudi če je vaš cilj ljubljanski maraton, ki je na sporedu vsako leto konec oktobra, so pomladni meseci pravi čas za začetek priprav.

Takrat se prebudi tudi večina tekaških skupin, ki začne organizirano trenirati. Če ste popolni začetnik in o teku ne veste prav dosti, je za vas zelo primerno, da se kakšni od njih tudi pridružite.

Prednost treniranja teka v skupini se izkaže v motivaciji, skupinskem duhu, posledično tudi prijateljstvu in zdravi tekmovalnosti, ki se razvije v skupini in tekače prisili v to, da iz sebe izvlečejo maksimum. Vnaprej določen termin treningov marsikoga prisili, da teka zaradi lenobe ali slabšega vremena ne izpusti, ena glavnih prednosti pa je budno oko tekaškega trenerja, ki pripravi specifičen program treninga, tekače sproti opozarja na napake in odgovarja na njihova vprašanja.

Vsak začetek je težek

Preteči določeno razdaljo na ljubljanskemu maratonu ni lahko, še težje je včasih na treningih, a najtežji je vedno začetek.

Ob neprimerni pripravljenosti se lahko pojavijo težave. | Foto: Vid Ponikvar Ob neprimerni pripravljenosti se lahko pojavijo težave. Foto: Vid Ponikvar

Začeti je treba postopno in trenirati po pameti. Prav zato je pomembno, da se začnemo dovolj zgodaj pripravljati, da ne prehitevamo določenih korakov. Vsakršno pretiravanje lahko vodi v resne zdravstvene težave ali poškodbe.

Tek vam mora postati užitek

Če se boste pravilno lotili teka, vam bo ta postal užitek, kar je tudi namen. Če vas tekaška vadba obremenjuje in nikakor ne najdete motivacije za tek, obstaja še vrsta drugih aktivnosti, s katerimi lahko razmigate svoje telo in ob tem uživate. Ni vsak za tek in tek ni za vsakogar. Konec koncev ne boste edini, ki ga ne bo na maratonu – takih je bilo tudi letos 99 odstotkov Slovencev.

 

 

Ne spreglejte