Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 4. 2015,
15.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocena

Četrtek, 9. 4. 2015, 15.25

6 let, 7 mesecev

Smučarska sezona skozi oči slovenskih smučarskih delavcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Krvavcu si želijo razširiti akumulacijski bazen za tehnično zasneževanje, na Pohorju sanjajo o dolgoletni koncesiji, v Kranjski Gori pa o gondoli, ki bi peljala na vrh Vitranca.

Cilj študentov na fakulteti je enoten: v indeks vpisati čim več desetic. Podobno si v svojem smučarskem dnevniku želijo tudi slovenski smučarski delavci. Preverili smo, kakšno oceno so si prisodili za pravkar končano sezono in česa si želijo v prihodnji.

Na Krvavcu pravkar končano sezono ocenjujejo kot bolj uspešno od lanske, a presežkov, predvsem zaradi snežno osiromašenega decembra, ni bilo. "V treh mesecih žal ne moreš nadoknaditi decembra, ko je interes za smuko največji," je delno nezadovoljstvo argumentiral Luka Vrančič iz RTC Krvavec.

Sezono so na največjem gorenjskem smučišču začeli 14 dni pozneje kot lani, z manj snega in malo odprtimi progami. "Začetek ni bil optimalen, ne po prometu, niti po obisku, medtem ko so se januar, februar in marec izkazali kot dobro obiskani meseci. V zadnjih desetih letih nas v povprečju obišče okrog 170 tisoč smučarjev na sezono in temu smo se približali tudi letos," je vendarle našel razloge za optimizem.

Kot prioriteto, ki jo nameravajo uresničiti v bližnji prihodnosti, so si zadali povečanje kapacitet akumulacijskega jezera za tehnično zasneževanje na vrhu Zvoha. Iz prostornine 24 tisoč kubičnih metrov vode, kot jo sprejme zdaj, bi ga želeli razširiti na vsaj 48 tisoč, enkrat v prihodnje tudi do sto tisoč 'kubikov'."

Želijo si razširiti proge in zgraditi šestsedežnico na Jezerca, za kar so pridobili že vso potrebno dokumentacijo, a kot pravi Vrančič, je ta zdaj bolj kot ne na papirju, papir pa zdrži marsikaj. Se pa zaveda, da bo "nekaj vendarle treba storiti, saj so nove naprave za smučarje magnet in to se je pokazalo že večkrat," je dodal, "tako pri uvedbi štiri- kot uvedbi šestsedežnice."

Intenzivno razmišljajo tudi o razširitvi ponudbe prenočišč, saj so kapacitete na Krvavcu (na voljo je približno 300 postelj) bolj kot ne stalno zasedene.

Kranjskogorsko smučišče je letos začelo obratovati šele 2. januarja 2015 (smučišče z eno napravo jim je uspelo odpreti 13. 12. 2014), saj v decembru še ni bilo pravih pogojev za izdelavo tehničnega snega. To smo preverili tudi v praksi in strnili v reportažo o tehničnem zasneževanju.

Kot glavni cilji prihodnje sezone so si kranjskogorski turistični delavci zadali v Kranjsko Goro pripeljati čim večje število gostov, predvsem v drugi polovici januarja, ko že tradicionalno beležijo slabšo zasedenost.

V sezoni 2015/2016 načrtujejo dogradnjo sistema za tehnično zasneževanje, pripravo projektne in druge dokumentacije za izgradnjo gondole na vrh Vitranca in prilagoditev smučarske ponudbe smučarjem začetnikom in družinam z majhnimi otroki.

Na Voglu, kjer so pred dnevi že drugo leto zapored dobili naziv naj smučišča v kategoriji velikih smučišč, so letos smuko začeli že 22. novembra, kar je bil najzgodnejši skok v smučarsko sezono.

A začetno navdušenje ni dolgo trajalo. Pokvarilo se je že decembra, ko ga je skazilo pomanjkanje snega, ki ga je bilo na Voglu poleg zadnjega meseca v letu najbolj občutiti v prvi polovici januarja.

Morali so se znajti po svoje. "Da smo zagotovili vsaj delno obratovanje v tem času, smo poleg strojnega nanašanja snega na proge porabili tudi neskončno veliko število ur, ko smo na proge sneg metali kar z lopatami," je povedal Matej Kandare, vodja marketinga in prodaje na Voglu.

Kot cilj so si na najvišje ležečem slovenskem obratovalnem smučišču zadali izboljšanje spletne prodaje smučarskih vozovnic, izboljšanje ravni storitev in nadaljevanje šolanja in izbora kadrov.

Ena od prioritet je tudi razširitev sistema za umetno zasneževanje. "Trenutno je glavna omejitev Vogla pomanjkanje vode, s čimer se trenutno zelo intenzivno ukvarjamo," je dejal Kandare, ki srčno upa, da bodo z vsemi vpletenimi deležniki, glede na to, da Vogel spada v okvir Triglavskega narodnega parka (tretji režim) in so pravila še posebej ostra, treba bo pridobiti kar 17 soglasij, našli skupno besedo in pripravili projekt, ki bo za vse sprejemljiv.

V igri je več možnosti, od postavitve akumulacijskega bazena do uvedbe več zadrževalnikov vode, skratka, ubrali bodo tisto smer, ki bo v skladu s pravili TNP in drugimi okoljskimi zakoni.

"To je za Vogel skoraj ključnega pomena, saj je letošnja zima nedvomno dokaz, da tudi na Voglu, brez vsaj delnega zasneževanja, pač ne gre več," poudarja Kandare.

Celoten sistem zasneževanja sicer do prihodnje sezone zagotovo še ne bo vzpostavljen, bodo pa v tem času nadaljevali učenje in šolanje na obstoječem sistemu, s katerim lahko s pomočjo enega snežnega topa dodatno zasnežijo le progo Brunarica in otroški park. "Upamo pa, da bomo v sezoni 2016-2017 pripravljeni tudi na to," je še povedal Kandare.

Tudi v Marpromu, javnem podjetju, ki se je pred prevzemom Pohorja ukvarjal (samo) z avtobusnimi prevozi, so nad sezono navdušeni. Boštjan Zagorac jo je ocenil z oceno 9,75, pohvalno pa je že to, da je sezona na tem največjem štajerskem smučišču sploh bila.

"Sezono smo odprli 13. decembra 2014, kar je dokaj pozno. Ljudje so bili na začetku precej skeptični in nezaupljivi do nas, saj je sprva kazalo, da sezone sploh ne bo, a se je vsak dan znova izkazalo, da pri Marpromu znamo in zmoremo. Številke so impozantne," se je razgovoril Zagorac. "Največji uspeh je prav gotovo to, da so obratovale vse proge na Pohorju, da smo izpeljali pet dni več smučanja v dolino kot lani in da nam je uspelo urediti vse povezave, v kar ni nihče verjel."

V Marpromu si želijo pridobiti dolgoročnejšo, desetletno koncesijo za upravljanje gondole in drugih žičnic, o tem bo odločala mariborska občina, računajo pa, da bo več znanega v roku treh mesecev, sčasoma pa bo prišel čas tudi za investicije.

Desetka, ki jo je smučarskemu središču na Cerknem pripel Matjaž Kosmač, vodja prodaje pri SC Cerkno, je dovolj zgovorna. Smučarska sezona je bila dobra in v skladu s cilji, ki si jih je upravljavec postavil pred sezono.

"Omembe vrednih napak v letošnji sezoni nismo zaznali. Če izključimo vremenski dejavnik, potem lahko rečemo, da je sezona tekla po načrtih," so sporočili iz Cerkna, kjer bodo tudi v sezono 2015/2015 nadaljevali z zastavljenimi cilji.

"Poleg odličnih pogojev za smučanje bomo vsem obiskovalcem ponudili tudi pestro obsmučarsko dogajanje (smučarsko sezono so končali v velikem slogu, z velikim zimskim koncertom s Severino in Gadi, op. a.). V letošnjem letu smo izpeljali kar nekaj odmevnih dogodkov, kar bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Ne samo v zimski, ampak tudi v poletni sezoni."

Na Rogli so s prejšnjo sezono zelo zadovoljni, je povedala Tina Tinta Kovačič, tiskovna predstavnica Uniturja, ki je na Rogli letos v 118 obratovalnih dneh gostil dobrih 177 tisoč smučarjev, kar je v kar 16 odstotkih več kot lani.

Težav, ki bi jih želeli v sezoni 2015/2016 odpraviti, niso zaznali in o konkretnih novostih še ne razmišljajo, se bodo pa v prihodnjih mesecih prav gotovo posvetili vsebinski dopolnitvi smučarskih programov.

Ne spreglejte