Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 5. 2018,
7.59

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Wings for Life World Run

Nedelja, 6. 5. 2018, 7.59

5 let, 11 mesecev

5. Wings For Life World Run

Pozor: globalna prireditev Wings For Life World Run drugačna, kot smo je vajeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
Wings 2017 | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Globalna tekaška prireditev Wings For Life World Run, ki se bo danes s štartom ob 13. uri v Sloveniji zgodila petič, pri nas dobiva drugačno podobo. Klasičnega tekaškega dogodka z zasledovalnimi vozili, ki s prehitevanjem končujejo tek udeležencev, letos ne bo, bodo pa na sporedu trije teki z aplikacijo, in sicer na Brdu pri Kranju, v Mariboru in v bližini gradu Rače v občini Rače-Fram.

Lokacije tekaške prireditve Wings For Life World Run, ki poziva h globalnemu gibanju Tečemo za tiste, ki tega ne morejo, in z izkupičkom štartnin financira fundacijo, ki se ukvarja z iskanjem ustreznega zdravljenja poškodb hrbtenjače, se vsako leto nekoliko spreminjajo. Vse več je organiziranih tekov z aplikacijami, vse manj pa tekov, ki smo jih bili vajeni v prejšnjih letih. Letos bo tako Wings For Life World Run na samo 11 uradnih lokacijah po vsem svetu (najbližja sta nam Zadar in Dunaj), na preostalih lokacijah pa bodo tekači lahko tekli samo ob mobilni aplikaciji.

Na 4. izvedbi teka Wings For Life World Run je na 24 trasah na šestih celinah teklo več kot 150 tisoč tekačev. S Kongresnega trga v Ljubljani jih je štartalo več kot štiri tisoč.

Borut Pahor je redni udeleženec teka Wings For Life, bil je tudi častni pokrovitelj. | Foto: Borut Pahor je redni udeleženec teka Wings For Life, bil je tudi častni pokrovitelj.

V Sloveniji so organizirani trije teki z aplikacijo

Ljubljane, ki je tek organizirala v prejšnjih štirih letih, tokrat ni na seznamu uradnih tekov, bo pa v Sloveniji organiziran tek z aplikacijo na treh lokacijah - na Brdu pri Kranju, v Mariboru (štart bo pred kinocentrom Maribox, trasa pa bo tekače vodila ob reki Dravi in čez Studenško brv) in pred gradom Rače, kjer bo trasa tekače vodila mimo polj in je zato primerna tudi za invalide.

Najbližje Sloveniji bo tek Wings For Life na način, kot so ga bili slovenski tekači vajeni v prejšnjih letih, organiziran v Zadru in na Dunaju. | Foto: Grega Valančič/Sportida Najbližje Sloveniji bo tek Wings For Life na način, kot so ga bili slovenski tekači vajeni v prejšnjih letih, organiziran v Zadru in na Dunaju. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kako je sploh videti tek z aplikacijo?

Aplikacijo si lahko na mobitel ali iPad naložite na spletni strani www.wingsforlifeworldrun.com/app, ustvarite uporabniški račun in se prijavite na tekmovanje. Ko je postopek končan, se lahko prijavite tudi na enega od razpoložljivih organiziranih tekov v okviru aplikacije. Aplikacijo lahko uporabite tudi za trening "bežanja" pred virtualnim zasledovalnim vozilom.

Aplikacija omogoča, da boste 6. maja, ko bo tek na sporedu po vsem svetu, tekli istočasno kot vsi drugi. Tako kot na klasičnem teku Wings for Life boste tudi na teku z aplikacijo "tekli" pred virtualnim zasledovalnim vozilom. Ko vas bo to prehitelo, vam bo aplikacija poslala jasno znamenje. Ne glede na to, ali ste si izbrali povsem svojo traso za tek z aplikacijo ali ste se pridružili organiziranemu teku v okviru aplikacije, bo vaše ime izpisano na globalni razvrstitveni lestvici.

Zmagovalci lokalnih tekov bodo tudi letos za nagrado izbirali lokacijo, kjer bodo tekli prihodnje leto. Lanska zmagovalka slovenskega dela teka Wings For Life World Run Eva Zorman (pretekla je 40 kilometrov), ki je bila v nedeljo na polmaratonski razdalji Istrskega maratona druga, si je izbrala tek v Riu de Janeiru.

V moški konkurenci je slavil ruski tekač Ivan Motorin, ki je pred zasledovalnim vozilom bežal kar 62 kilometrov.

Na slovenskem delu teka Wings For Life je lani v ženski konkurenci zmagala (to pomeni, da je najdlje bežala pred zasledovalnim vozilom) Eva Zorman, ki je za nagrado lahko izbrala tek na lokaciji po lastnem izboru. Letos bo tako tekla v Braziliji. | Foto: Grega Valančič/Sportida Na slovenskem delu teka Wings For Life je lani v ženski konkurenci zmagala (to pomeni, da je najdlje bežala pred zasledovalnim vozilom) Eva Zorman, ki je za nagrado lahko izbrala tek na lokaciji po lastnem izboru. Letos bo tako tekla v Braziliji. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zakaj v Ljubljani letos ne bo klasičnega teka?

Organizatorji so nam sporočili, da je razlog za spremembo, torej ukinitev klasičnega in uvedbo teka z aplikacijo, želja po dodatni razširitvi sporočila kampanje.

"Globalno gibanje za iskanje zdravila za poškodbe hrbtenjače raste in menimo, da je pomembno narediti tek Wings for Life World Run še bolj dostopen. Da bi bil dogodek na voljo na čim več lokacijah, v ospredje postavljamo aplikacijo Wings for Life World Run," sporočajo.

Aplikacija tekačem omogoča, da tečejo po svoji trasi ali trasi v okviru organiziranega teka z aplikacijo. Hkrati tekmujejo ob istem času kot vsi preostali in "bežijo" pred zasledovalnim vozilom, kot je na teh tekih redna praksa, s to razliko, da jih bo tokrat preganjalo virtualno zasledovalno vozilo.

Prireditev na klasični način: Zadar ali Dunaj?

Klasično tekaško prireditev Wings For Life World Run bodo letos izvedli v Zadru in na Dunaju.

Ves izkupiček, zbran s štartninami (štartnino je treba plačati tudi za tek z aplikacijo), bo tudi letos namenjen fundaciji Wings for Life, ki se ukvarja z raziskovanjem načina za zdravljenje poškodb hrbtenjače.

 

Ne spreglejte