SiolNET. Sportal Rekreacija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še je čas za sankanje, a previdno

1

termometer

Za čim večji užitek je pomembna izbira ustreznih in dobrih sani, saj se nekakovostne hitro zlomijo, so slabše vodljive, manj udobne in posledično zaradi tresljajev bolj obremenjujoče za hrbtenico.

Več zabave kot osnovni modeli nudijo (pol)tekmovalne sani, ki imajo gibljiv nos ter tako omogočajo zavijanje s spredaj vpeto vrvjo, pri čemer vam ni treba zavirati z nogami in izgubljati hitrosti. Drsni površini sta postavljeni pod kotom, zaradi česar so sani bolj vodljive in precej hitrejše, pleteni ali platneni sedeži pa dobro absorbirajo tresljaje tudi na slabših progah. Zaradi večje širine so športne sani tudi stabilnejše in bolj varne v ovinkih in na kritičnih odsekih. Pri osnovnem načinu sankanja in zaviranju z nogami morate biti tudi pazljivi, da vam ob nepričakovanih sunkih ne zaidejo pod sani, saj tvegate komplicirane zlome. Če se vam zdi, da ste prehitri, z obema nogama močno pritisnite ob tla, z obema rokama pa primete sprednji del sani in ga dvignite, če je to le mogoče. Tako se boste najhitreje ustavili.

Pred sankanjem lahko sani nabrusite s finim brusnim papirjem in namažete z voskom, kar preprečuje rjavenje in omogoča boljšo drsnost. Po sankanju vedno očistite drsni podlagi, da ne zarjavita, čez poletje pa odtegnite vijake z drsnih podlag. Sani hranite v suhem in hladnem prostoru, stojijo pa naj pokonci ali ležijo na tleh, ne pa na boku. Ne puščajte jih dlje časa izpostavljenih neposredno sončni svetlobi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin