Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2013,
6.31

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

šport zima počitnice zdravila varnost vročina prehlad

Torek, 19. 2. 2013, 6.31

4 leta, 3 mesece

S potovalno lekarno pripravljeni na manjše nevšečnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred odhodom na zimsko-športni oddih preverimo, ali je potovalna lekarna, ki nas pri manjših pripetljajih lahko hitro reši iz zagate, tudi skrbno pripravljena.

S snežnimi odejami prekrito hribovje, sončni dnevi brez oblačka kar vabijo na smučarske strmine. Svoj dopust rekreativci radi preživljamo v naravi na smučiščih. Da bi naš oddih potekal brezskrbno, pa je nekaj predpriprave vseeno potrebne. Pred odhodom zato nekaj časa namenimo še potovalni lekarni.

Če tako torbico že imamo s prejšnjih potovanj, potem preverimo, ali roki zdravil v njej morda že niso potekli. Pri tem je seveda pomembno vedeti, ali se rok trajanja nanaša samo na originalno zaprta zdravila. Šele potem svojo lekarno dopolnimo. Na splošno velja, da s seboj vzamemo le zdravila, ki jih poznamo in jih dobro prenašamo. Dopust ni primeren čas, da preizkušamo nova zdravila.

Najbolj bodimo pozorni na to, da v zadostnih količinah vzamemo s seboj zdravila, ki jih potrebujemo dnevno. Preverimo tudi, ali jemanje zdravil ob točno določenih urah sovpada z našimi načrti preživljanja prostega časa. V nasprotnem primeru prilagodimo načrte tako, da bomo lahko zdravilo vzeli ob predpisanem času ali pa se glede tega posvetujmo s svojim zdravnikom.

Če nas pogosto pestijo določene težave, kot so herpes, težave z želodcem …, potem ne pozabimo s seboj vzeti ustreznih zdravil. Skrben premislek in priprava nam bosta namreč prihranila marsikatero neprijetno iskanje lekarn in zdravil, ki jih v tujini prodajajo tudi pod drugim imenom in jih morda zato ne bomo našli.

Zaščita za sonce

V hribih je zaščita za sonce nujna. V hribovitih predelih so UV-žarki še posebej močni. Poleg tega se sončni žarki od snežne odeje odbijajo, kar hitreje privede do opeklin kot v dolini. Krema z visokim zaščitnim faktorjem je obvezna, za bolj občutljive predele, kot so ustnice, ušesa, nos, pa raje uporabimo kreme še z višjim zaščitnim faktorjem. Poleg tega naj bodo zaščitne kreme dovolj mastne, da bodo kožo hkrati ščitile pred izsušitvijo. Najbolje je, da imamo zaščitno kremo v malih tubah kar ves čas s seboj.

Vročina, prehladi

Prehladi, viroze, gripe nas lahko doletijo kjerkoli. Če bomo na to pripravljeni, pa nam bo tudi veliko lažje. Farmacevti svetujejo, da imamo – še posebej, kadar smo na smučanju z otroki – s seboj kapljice ali razpršilo za nos, mazilo za prehlad, pastele ali sirup za izkašljevanje, tablete za boleče grlo, vitamine, dovolj papirnatih robčkov, sredstva proti glavobolu, termometer, zdravila proti driski in zdravila pri zaprtju, nekaj proti slabosti, za otroke pa še sredstvo za zbijanje vročine ter kapljice za ušesa.

Poškodbe

Pri smučanju in deskanju na snegu padci niso izjema. Kljub ustrezni zaščiti lahko pride do poškodbe, izvina ali se ranimo. Ne pozabimo torej na pot vzeti obliže različnih velikosti, navadne in elastične povoje za primere zvinov, sterilne zložence, škarje. Pri ranah pa nam pride prav tekočina za dezinfekcijo ter obliži za žulje, ki so prav tako na voljo v naših lekarnah. Čeprav imamo morda dovolj udobne smučarske čevlje, se po celodnevnem smučanju lahko naredi kak žulj, ki bi nas v naslednjih dneh zelo omejeval pri športu.

Ne spreglejte