Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 3. 2014,
19.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Krvavec

Sobota, 15. 3. 2014, 19.11

8 let

Rifle požel navdušenje, kakšno bi šele Franko! (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Že šesto leto zapored so na Retrofestu obujali spomine na smučarske junake, ki smo jih nekoč vsak konec tedna videvali na zmagovalnih stopničkah in zaradi njihovih tekem redno prekinjali delo in pouk.

Danes so, s svetlo izjemo v podobi prve dame slovenskega smučanja Tine Maze, ki pa bo kot kaže, prej ko slej izstopila s slovenske smučarske ladje, predstave slovenskih smučarjev povsem drugačne, skoraj anemične.

No, prav nič anemičnega pa ni bilo danes opaziti na Krvavcu, ko so stare smučarske sablje na plano privlekle suličaste smuči in se odele v oprijete bunde in še bolj oprijete smučarske hlače z narebrenimi koleni, s katerimi so pred dobrimi 30 leti "harali" po smučiščih, mlajše generacije pa so nadobudno ugibale, kdo so nekdanje smučarske legende, ki jih je v beli smučarski opravi kot legendarni švedski šampion Ingemar Stenmark vodil Sandi Murovec – Muri, idejni vodja projekta Retrofest, ki se že šesto leto zapored trudi na enem mestu zbrati čim več junakov preteklega in aktualnega zimskega cirkusa.

Čeprav smo na prireditvi pogrešili napovedano udeležbo novega gasilca požara v slovenskem moškem smučarskem taboru Toneta Vogrinca, in oba Jureta z olimpijskima medaljama, Koširja in Franka, je Murovec z "izplenom" zadovoljen.

"V vsakem trenutku bi se morali zavedati, kaj smo dali smučariji"

"Želim si, da bi se tako kot veliki smučarski narodi v vsakem trenutku zavedali, kaj smo dali "smučariji", in to ne glede na to, kaj v danem trenutku v smučanju dosegamo. Morda imamo trenutno slabše rezultate, ampak to ne sme zmanjšati prispevka, ki ga je Slovenija oziroma Jugoslavija dala smučanju. Tukaj pa smo malce "tanki" in mislim, da bi morali do tega gojiti večje spoštovanje," je prepričan organizator, ki meni, da prireditev ne bi smela biti odvisna le od udeležbe oziroma neudeležbe dejanskih legend.

"Vemo, da imajo vsi precej svojih obveznosti, ... in če bi RetroFest vezal le na njihovo udeležbo, bi ga lahko vsakokrat odpovedal. Povabljeni pa so bili seveda vsi. Bojan Križaj je pred kratkim prestal operacijo kolkov, Borisa Strela žal ni več z nami, najbolj pa obžalujem da tukaj ni Jureta Franka, ki je sicer naš dober prijatelj, vendar je sam izrazil željo, da se ne želi izpostavljati in to smo upoštevali. Si pa sploh ne znam predstavljati, kakšnega navdušenja bi bil deležen!" je dejal Murovec in se s tem dotaknil evforije, ki jo je povzročil prihod Janeza Hočevarja - Rifleta, ki je bil pogosta tarča fotografskih želja s strani obiskovalcev.

Kot rečeno, Juretov na Krvavcu res ni bilo, bili pa so dvojniki smučarskega ljubljenca nekdanje Jugoslavije Bojana Križaja, švedskega šampiona Ingemarja Stenmarka, 40-kratnega zmagovalca svetovnega pokala v vseh alpskih disciplinah Švicarja Pirmina Zurbriggna, italijanskega velezvezdniškega plejboja Alberta Tombe, ameriškega dvojčka Phil Mahrea in Avstrijca z luksemburškim potnim listom Marca Girardellija, ki so se pomerili tudi na retro veleslalomski tekmi in poskrbeli, da so tudi mlajši obiskovalci okusili ščepec nostalgičnih časov.

Obuditev akcije Podarim-dobim

Retrofest je še dodatno začinila obuditev legendarne darilne akcije v korist jugoslovanskega smučanja, kasneje pa tudi smučarskih skokov in teka na smučeh, Podarim-dobim, ki je kar 15 let vestno polnila proračun smučarske zveze in v najboljših časih beležila prodajo večjega števila darilnih kartic, kot je bilo Slovencev.

Glavni akter pa seveda ni bil nihče drug kot prav zaščitni znak akcije, Janez Hočevar Rifle, ki po vseh teh letih še vedno hrani pisan šal, ki so ga za potrebe akcije povsem naključno našli v prostoru z rekviziti in ki je še danes njegov prepoznavni atribut.

Ne spreglejte