Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
14.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Torek, 22. 10. 2013, 14.47

8 let

"Pričakujemo, da bodo tuji tekači v formi, sveži in pripravljeni!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kdo so vabljeni tekači iz Kenije in Etiopije, ki bodo tekli na Wolksvagen 18. Ljubljanskem maratonu? Kakšni so kriteriji za izbor in kakšne pogoje morajo izpolnjevati?

V Ljubljani bo teklo 12 vrhunskih tujih tekačev in 8 tekačic, ki večinoma prihajajo iz Etiopije in Kenije. Za njihovo "snubljenje" je odgovoren menedžer vrhunskih atletov Borut Podgornik, ki je na novinarski konferenci v Hiši Športa, namenjeni predstavitvi prihajajočega tekaškega konca tedna v Ljubljani, poudaril, da želijo organizatorji Ljubljanskega maratona poleg množičnosti tudi v kakovosti parirati drugim maratonom.

Klavzula: maratonski post pred Ljubljanskim maratonom "Ponujalo se nam je okrog 60 tujih maratoncev, med njimi pa smo izbrali najboljše. Vse ponudbe smo preverili na ustreznih spletnih portalih, med drugim nas je zanimal tudi trend njihovih rezultatov, starost, seznam maratonov, na katerih so nastopili, pa tudi to ali so zmagovalni tipi ali se uvrščajo med prvo deseterico. Z najboljšimi smo sklenili pogodbe, v kateri smo natančno precizirali pogoje udeležbe," je pojasnil Podgornik. "Tako je v eni od klavzul zapisano, da v določenem obdobju pred maratonom ne smejo teči na nobenem drugem maratonu, kar pomeni, da se pripravljajo izključno na ljubljanskega. Tekači pridejo v Slovenijo direktno iz Kenije ali Etiopije in niso izkoriščeni že na drugih maratonih. Pričakujemo, da so v formi, sveži, in pripravljeni," je bil jasen Podgornik.

Pacemakerji iz Kenije in Ugande Za dosego rezultata – letos si organizatorji želijo doseči čas pod 2;07 – bodo na progi tudi tekači za narekovanje ritma, pacemakerji ali po domače zajci, prav tako iz Kenije in Ugande, ki bodo skrbeli za spodbuden ritem. "Pričakujemo, da bi tekači prvi krog odtekli v uri in štirih minutah, drugi krog pa še hitreje. Vreme bo to dopuščalo," je prepričan Podgornik.

Zakaj blestijo Kenijci?

Po besedah Andreja Razdriha, predsednika organizacijskega odbora Wolksvagen 18. Ljubljanskega maratona je razlogov za maratonsko prevlado Kenijcev več. "Dejstvo pa je, da so Kenijci genetsko najbolj predisponirani za tek. Poleg tega pa, podobnega mnenja je tudi Podgornik, zahodnjaški potrošniški način življenja športnikov enostavno ne stimulira h garanju, ki ga terja trening vrhunskega maratonca. Ravno zato je belopoltih vrhunskih maratoncev malo, poleg tega pa so kljub dejstvu, da dosegajo slabše rezultate kot temnopolti, zelo dragi. Belopoltih vabljenih tekačev na Ljubljanskem maratonu ne bo, prav tako kot jih v večini ni niti na drugih maratonih," je še poudaril Razdrih.

Ne spreglejte