Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 10. 2015,
14.37

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tek maraton advertorial

Petek, 2. 10. 2015, 14.37

2 meseca, 3 tedne

Pomembneje od hujšanja: izguba maščobe v trebušnem predelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kako temeljito stopiti centimetre okrog pasu in se uspešno spopasti z maratonom, je glavno vprašanje naših tekačev, ki se na ljubljanski maraton pripravljajo skupaj z Enemonom.

Izboljšanje fizične pripravljenosti in počutja, doseganje boljših tekaških rezultatov ter hujšanje so izzivi, s katerimi se spopadata dve tekaški skupini, ki se na ljubljanski maraton pripravljata z izdelki Enemon in pod strokovnim vodstvom osebnega trenerja Marka Mraka, ki z njimi dela v svojem studiu in na terenu.

S tekaškimi kandidati smo se srečali na meritvah v studiu Marko Mrak in se prepričali, kako potekajo treningi in kako se počutijo nekaj tednov pred ljubljanskim maratonom.

Boljši tekaški rezultati z več ogljikovimi hidrati

Skupina, katerih namen je izboljšanje športnih rezultatov, je izboljšala predvsem čas na Cooperjevem testu. Rezultati so se izboljšali, ko so v svojo prehrano uvedli več ogljikovih hidratov, saj so tako povečali vnos energije. Če se gibamo, moramo dodatno porabo energije pokriti z večjim vnosom hrane, sicer nam vadba škoduje in ne koristi.

Bolje so se regenerirali, zaradi česar so bili hitreje pripravljeni na nove treninge. Tudi sami so ugotovili, da imajo več energije in več moči ter da lažje in bolje trenirajo.

Enemonova prehranska strokovnjaka, ki sta vsem udeležencem Enemonovih tekaških priprav napisala prehranske načrte, pričakujeta tudi, da se bo izboljšalo razmerje med mišično in maščobno maso. "Tekači niso izgubili preveč teže. Temu se pri vrhunskih tekačih poskušamo izogibati. Vsi imajo normalno težo in si želimo, da jo tudi obdržijo," je povedal Vid Vičič, prehranski strokovnjak pri Enemonu.

"Moje mišice se morajo še navaditi na pravilno tehniko teka."

Leon Pregelj je ob zadnjih meritvah shujšal za en kilogram, tako da je s težo zadovoljen. "Tečem z aplikacijo PlanGoRun, ki mi ponuja dokaj zahteven tekaški program," je povedal Leon, ki bi 21 kilometrov rad pretekel v uri in 40 minut. "Ker pa bi do ljubljanskega maratona rad izboljšal še tehniko teka, bom verjetno tekel le na deset kilometrov. Moje mečne mišice in pokostnica se morajo še navaditi na nov način teka," je povedal Leon.

Za darilo dobila štartnino za newyorški maraton

Petra Tramte, ki po ljubljanskem maratonu odhaja na največjo tekaško preizkušnjo na svetu, na newyorški maraton, z veseljem ugotavlja, da v preteklem mesecu ni izgubila dodatnih kilogramov. Pred časom je prebolela okužbo dihal, zaradi česar ni mogla trenirati, pa tudi tekaška poškodba jo te dni močno ovira. "Vseeno se zelo veselim newyorškega maratona. Štartnino sem dobila za rojstni dan," je dodala Petra.

21 kilometrov bi rad pretekel v uri in 45 minut

Karli Veber je zadovoljen tako z napredkom pri teku kot s kilogrami, pa tudi nad prehranskim načrtom je še vedno navdušen. "Pred kratkim sem tekel 21 kilometrov in nisem bil najbolj zadovoljen z rezultatom. Potreboval sem namreč uro in 51 minut, medtem ko bi bilo zame najbolj optimalno uro in 45 minut. Danes bom opravil še en testni tek, da vidim, koliko časa porabim za pet kilometrov," je povedal Karli, ki ima za seboj že ogromno pretečenih kilometrov.

Na račun maščobe povečali mišično maso

Pri vseh kandidatih, ki z Enemonom in ob podpri osebnega trenerja hujšajo, se je izboljšalo razmerje med mišično in maščobno maso, kar je ob primerni prehrani in treningih tudi pričakovano. Zato je celotna skupina, ki hujša, tudi navdušena nad rezultati. Pomembnejši od izgube teže pa je manjši obseg pasu. "Dramatičnih izgub teže ni bilo, ker si tega niti nismo želeli. Želeli smo, da se začnejo bolj zdravo prehranjevat in da dobijo bolj zdrave življenjske navade, posledica tega pa je tudi boljša telesna sestava," je povedal Vid Vičič.

Obseg pasu povečuje tveganje za pojav bolezni srca in ožilja

Obseg pasu je namreč pokazatelj maščobe pod trebušno steno in med trebušnimi organi ter povečuje tveganje za pojav bolezni srca in ožilja.

"Obseg pasu pokaže zmanjšanje maščobe v trebušnem predelu, ki je za zdravje najslabša. Tega si želimo bolj kot izgubo teže," je še povedal Vid Vičič. Kandidati so kilograme izgubljali zmerno in postopno, na račun maščobe so povečali mišično maso.

Formula za uspešno hujšanje:

Naš cilj mora biti, da v šestih mesecih izgubimo deset odstotkov teže, v naslednjih šestih mesecih pa to težo potem vzdržujemo. Naslednje leto lahko izvedemo še en tak cikel. Najbolj zaželeno je izgubiti od polovice do enega kilograma na teden, a treba je vedeti, da gre na začetku hitreje.

Srečnejša Demara

"Pridobila sem mišice, pa tudi shujšala sem v pasu, kar vidim predvsem po oblekah. Kavbojke so postale ohlapne. Veliko bolj zdravo jem in nimam tako velike želje pa sladkih priboljških," je povedala Demara Ivanič, ki se po Enemonovih tekaških pripravah počuti bolj vitalno, predvsem pa je srečnejša in ne čuti več napetosti.

Če rad tečeš v hrib, ni težko shujšati

"Obseg pasu se je pri meni zmanjšal za tri centimetre, čeprav se s težo niti nisem toliko ukvarjala. V ogledalu vidim, da sem malce vitkejša, kar čutim tudi pri hlačah," je svoje dosežke pokomentirala Urška Jurca. S tekom se postava avtomatično preoblikuje, še posebej če rad tečeš v hrib kakor Urška. Zdaj teče nekajkrat tedensko in bo tekaški tempo nadaljevala, saj se v novi formi počuti odlično.

Kljub bolniškemu izostanku in dopustu ohranil telesno težo

"Glede na to, da sem bil na dopustu, kjer se kdaj pregrešiš in manj treniraš, sem zadovoljen, da se nisem celo zredil," je povedal Andrej Glavaš, ki se je moral za nekaj časa celo odpovedati treningom zaradi zdravstvenih težav. Po vrnitvi na tekaško progo je bil na začetku neizmerno utrujen. "Vendar se bo kmalu spravil nazaj v formo," je prepričan tudi trener Marko Mrak.

Tekači morajo jesti več, še posebej več ogljikovih hidratov

Na uspeh treniranja in tekmovanja še posebej vpliva sestava obroka pred tekom in po teku. Tekač, ki ne uživa dovolj ogljikovih hidratov, pogosto občuti utrujenost in pomanjkanje energije ter se slabo regenerira po treningu.

Ne spreglejte