SiolNET. Sportal Rekreacija
Vsebino omogoča Amer Sports

Foto: Thinkstock in Amer sports

  • Messenger
  • Messenger

Podarjamo smučarsko opremo v vrednosti 399 evrov

Vsebino omogoča Amer Sports

Foto: Thinkstock in Amer sports

Smučarski čevlji so z vidika udobja in kakovosti vodenja zavojev za številne smučarje najpomembnejši del smučarske opreme, saj predstavljajo vez med telesom in smučmi.

Preverite, katera pravila upoštevati, ko kupujete smučarske čevlje. Ob koncu prispevka smo posebej za vas pripravili nagradno igro z bogato nagrado, ki jo lahko osvojite z nekaj sreče.

Pri nakupu novih smučarskih čevljev, pa naj gre za smučarske ali deskarske čevlje, je treba upoštevati, da gre za bistven del smučarske opreme. Čevlji se morajo obvezno dobro prilegati nogi, saj lahko preveliki ali premajhni smučarski čevlji popolnoma uničijo udobje na snegu, obstaja pa tudi nevarnost zloma noge. | Foto: Pri nakupu novih smučarskih čevljev, pa naj gre za smučarske ali deskarske čevlje, je treba upoštevati, da gre za bistven del smučarske opreme. Čevlji se morajo obvezno dobro prilegati nogi, saj lahko preveliki ali premajhni smučarski čevlji popolnoma uničijo udobje na snegu, obstaja pa tudi nevarnost zloma noge.

Pri izbiri smučarskih čevljev so na tehtnici vedno trije pomembni dejavniki, in sicer raven znanja smučarja, tehnične lastnosti in udobje.

Izbira prevelikih čevljev - najpogostejša napaka

Ena najpogostejših napak smučarja rekreativca je, da izbere prevelike smučarske čevlje. Pri nakupu smučarskih čevljev upoštevajte, da dolžina ne sme biti večja od številke noge, saj morajo čevlji držati peto. Pomembno je tudi, da imajo čevlji nagib naprej in da čevlji niso previsoki.

Ko kupujete smučarske čevlje, jih morate pomeriti v smučarskih nogavicah. Pomerjanje naj traja najmanj pol ure, medtem pa morate z zaprtimi čevlji, kot jih boste imeli zaprte med smučanjem, narediti nekaj korakov. Pravilna lega noge se pokaže šele, ko so zaponke dovolj zaprte.

Pri izbiri velikosti smučarskih čevljev se prava pokaže šele po izrazitem potisku kolena naprej in s tem s potiskom pete nazaj. Tako boste začutili, ali imate pri konicah prstov na nogah še kaj prostora ali ne. Če s konicami prstov čutite stik s sprednjim delom notranjega čevlja, je velikost prava, nikakor pa ne smejo biti prsti na nogah zaradi premajhnih čevljev pokrčeni.

SALOMON | Foto:

Topli udobni in trpežni

Pomemben je tudi kot nagiba zgornjega dela čevlja, tako da vam že sam čevelj kolena potiska naprej. Slabšim smučarjem ponavadi težišče samodejno uhaja nazaj in zato se še toliko težje naučijo obremenjevati celotno smučko.

Upoštevajte, da se smučarski čevlji nogi lahko prilagodijo šele po od petih do desetih dneh smučanja. 

Čevlji morajo biti topli, udobni in trpežni, predvsem pa je pomembno, da noge oprimejo dovolj čvrsto, saj s tem preprečite možnosti poškodb, kot so zvini ali zlomi. 

Večina sodobnih smučarskih čevljev ima štiri zaponke, ki omogočajo preprosto zapenjanje in odpenjanje. Trdota plastike, iz katere je ulita školjka smučarskega čevlja, mora biti primerno mehka ali trda, torej je odvisna od znanja, sposobnosti in teže smučarja. Vedeti pa morate, da je plastika na mrazu veliko trša kot pri sobni temperaturi.

Že komaj čakate, da se s smučmi podate na bele strmine, vendar nimate primernih smučarskih čevljev? Nameravate komu od bližnjih podariti kakovostne smučarske čevlje za brezskrbno uživanje med smučanjem? | Foto: Že komaj čakate, da se s smučmi podate na bele strmine, vendar nimate primernih smučarskih čevljev? Nameravate komu od bližnjih podariti kakovostne smučarske čevlje za brezskrbno uživanje med smučanjem?

Kakšen mora biti indeks trdnosti smučarskih čevljev?

Ko se odločate za trdoto smučarskega čevlja, morate spet upoštevati to, kakšno je vaše smučarsko znanje – mera za trdoto smučarskega čevlja se imenuje fleks.

Ker imajo ženske ponavadi manjšo telesno težo, višino in moč kot moški, se za njih uporablja čevlje z manj flexa. Pri ženskah, ki so smučarke začetnice, se čevlji gibljejo okoli indeksa 70 do 80, pri smučarkah, ki že smučajo (dobre smučarke), se trdota giblje od 80 do 90. Za vrhunske smučarke in bivše tekmovalke pa so najprimernejši čevlji od 90 do 110.

Pri moških, ki so smučarji začetniki in lažji smučarji, se primerni čevlji začnejo pri 100 do 110 flexa. Srednje dobri smučarji naj bi imeli flex od 105 do 115. Vrhunski smučarji, težji smučarji in bivši tekmovalci pa imajo flex 120 do 130.

salomon | Foto:

Preizkusite zimske novosti

Prijavite se, testirajte in pridobite popust za smučarsko vozovnico!

Salomon smučarski test

Atomic smučarski test


Popestrite svoje užitke na snegu s smučarskimi čevlji Salomon

Znamka Salomon prihaja iz objema francoskih Alp, od koder črpa navdih za izdelke, ki navdušujejo profesionalne in rekreativne športnike po vsem svetu. Bogata zgodovina, znanje, težnja k nenehnim izboljšavam in rasti vodijo do končnih izdelkov, ki postavljajo nove smernice v različnih športih.

X PRO 110 – vrhunska izvedba in udobje v enem smučarskem čevlju! | Foto: X PRO 110 – vrhunska izvedba in udobje v enem smučarskem čevlju!

Podarjamo smučarske čevlje Salomon serije X-PRO!

Ste pripravljeni na neverjetno udobje, izjemen oprijem stopala ter vrhunsko izvedbo zavojev v samo enem smučarskem čevlju?

X-Pro serija vam ponuja prav to! Posebnost je revolucionaren notranji vložek 3D, ki je predoblikovan na najbolj kritičnih mestih. Na ta način so pri Salomonu zagotovili natančen oprijem celotnega stopala, izjemno udobje, boljšo oporo in še več občutka!

 

Zunanja školjka je zgrajena s posebno tehnologijo Twinframe, ki je sestavljena iz dveh delov. Na ta način so dosegli togost in prilagodljivost čevlja točno na tistih mestih, kjer je to najbolj potrebno. Oversized pivot zagotavlja bolj natančen in učinkovit prenos sile na smuči.

Za popolno prileganje samo vašemu stopalu poskrbi tehnologija Custom Shell, s katero lahko svoje smučarske čevlje kadarkoli toplotno obdelate pri najbližjem prodajalcu.

Tehnologije: Custom Shell on cuff/360° Custom Shell/Twinframe2

Notranji čevelj: My CustomFit 3D Pro notranji čevelj

Prilagoditev: 24 mm oversized pivot, prilagoditev trdote čevlja (flexa)

Školjka čevlja: Spodnji in zgornji del čevlja iz dveh PU-delov

Zaponke: 4 mikronastavljive Alu zaponke/3D-zaponka


delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin