SiolNET. Sportal Rekreacija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pazite na raznolikost prehrane

4

termometer

Piridoksin je eden od vitaminov B-kompleksa, katerega glavno delovanje je v presnovi aminokislin, gradnikov beljakovin.

Če uživamo premalo beljakovin, trpimo za pomanjkanjem aminokislin z vsemi posledicami. Če zaužijemo preveč beljakovin, porabimo za njihovo presnovo preveč piridoksina v črevesju, jetrih in celicah, zato dragocenega vitamina primanjkuje drugod. Razmerje med presnovo beljakovin in piridoksinom, ki ga je narava smiselno uravnovesila, je zelo občutljivo in krhko. Hitro se poruši in lahko nastopijo težave. Za izpeljevanje priporočil med pravilnim razmerjem beljakovin in piridoksina se uporablja količnik 0,02 miligrama vitamina B6 na 1 gram vnašanja beljakovin.

Dokazljivo poslabšanje preskrbe z piridoksinom se pogosto pojavlja v zadnji tretjini nosečnosti, zato se takrat priporoča 1,9 miligrama na dan. Prav tako naj vnos povečajo ženske, ki jemljejo kontracepcijske tabletke. Normalni vnos za ženske je 1,2 miligrama, za moške pa 1,6 za mlajše do 1,4 miligrama za starostnike na dan. Pri dolgoročnem uživanju 150 do 500 miligramov piridoksina na dan so bile opisane periferne senzibilne nevropatije. Količina do 100 miligramov na dan danes velja kot neproblematična.

Vitaminov B6 je več! Pod izrazom vitamin B6 so zajeti piridoksin, piridoksamin, piridoksal in njihovi estri fosforne kisline. Vse te oblike imajo, poleg že omenjene funkcije presnove aminokislin, vpliv na živčni sistem, imunsko obrambo in sintezo hemoglobina (rdeče barvilo v rdečih krvničkah v krvi). Poleg tega skrbi piridoksin tudi za izravnavo natrija in kalija v telesnih tekočinah. Danes pa vemo, da je prevelik vnos natrija problem sodobne prehrane družbe.

Vitamin B6 vsebujejo skoraj vsa živila, a zaradi analitičnih problemov so podatki zelo različni. Kot dobri viri veljajo piščančje meso in svinjina, ribe, pšenični kalčki, kapusnice, stročji fižol, leča, motovilec, krompir, banane. Priporočljivi so tudi polnozrnati proizvodi, pšenični kalčki in soja.

Po mnenju dr. Hofferja potrebuje tri četrt vseh ljudi, ki jih pestijo psihične težave, več vitamina B6. K njim šteje tretjina vseh shizofrenikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin