Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
13.13

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tek hujšanje maraton prehrana advertorial

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 13.13

2 meseca, 1 teden

"Odkar uživam Enemon, je želja po sladkih priboljških usahnila"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po dveh mesecih Enemonovih tekaških priprav smo preverili, kako napreduje skupina šestih tekačev, ki trenira pod vodstvom teama PlanGoRun in Enemonovih prehranskih strokovnjakov.

Že dva meseca šest tekačev vsak teden trenira na stadionu za bazenom Ilirija, kjer se pod strokovnim vodstvom teama PlanGoRun – trenerja Marka Mraka in Aleksandra Kovačiča pripravljajo na veliki jesenski cilj – oktobrski Ljubljanski maraton. Treningi pa ne bi bili tako uspešni, če tekači ne bi imeli močne podpore v uravnoteženi prehrani – Enemonu.

Enemonovi prehranski strokovnjaki so namreč za vsakega tekača posebej izdelali prehranski načrt za prihodnje mesece. Oglejte si prehranske načrte za vsakega kandidata, ki jih najdete na dnu profila tekačev.

Jedilniki niso preveč strogi, hujšanje uspešno

Z Enemonom se na Ljubljanski maraton pripravlja šest tekačev, ki so razdeljeni v dve skupni: ena skupina bi rada s pravilno prehrano in s tekom zgubila kilograme, druga skupina pa bi rada izboljšala svoj tekaški rezultat.

Ko smo prišli na stadion, smo že od daleč lahko videli, da skupina, ki bi rada izgubila nekaj odvečnih kilogramov, dobro napreduje. "Danes boste pretekli tri kroge za ogrevanje, potem bomo naredili nekaj stabilizacijskih vaj za noge, po treningu pa še raztezne vaje. Zdaj pa kar gremo," je trener Marko Mrak svoje tekače, ki tudi hujšajo, pospremil na tekaško progo.

Vse treninge opravljajo skupaj s tekači, ki izboljšujejo rezultate. Intenzivnost treninga pri tej skupini je nižja, saj gre za tekače začetnike. "Skupina je zelo napredovala v tehniki teka. Velik napredek je tudi pri fizični kondiciji. Analize mišične in maščobne mase ter morfološki status telesa bomo opravili v prihodnjih dveh tednih," je Marko Mrak ocenil prvo skupino svojih varovancev.

Za več kot minuto izboljšala Cooperjev test

Urška Jurca, univ. dipl. umetnostna zgodovinarka: "S treningi sem zelo zadovoljna, tudi napredek me navdušuje. Shujšala sem dva kilograma, upam, da se bom še naprej lahko držala jedilnika. Ker bi rada tudi izboljšala tekaški rezultat, se nisem toliko ukvarjala s hujšanjem. Na Ljubljanskem maratonu bi rada pretekla deset kilometrov.

Cooperjev test sem izboljšala kar za minuto in deset sekund. Po mojih izračunih na začetku treninga bi deset kilometrov lahko pretekla v uri in 15 minutah, zdaj sem pa že pod eno uro.

Jedilniki niso preveč strogi, saj lahko poleg Enemona uživam tudi vso drugo hrano. Enemon uživam za zajtrk. Na začetku in enkrat vmes sem imela malo krize, vendar sem jo hitro prebrodila in se navadila."

Shujšal šest kilogramov v dveh mesecih

Andrej Glavaš, strojni tehnik:

"Treningi niso prenaporni. Na začetku so bili lahkotni, potem pa je trener stopnjeval obseg dela. Shujšal sem šest kilogramov. Nisem se preveč trudil, ker mi Enemon zjutraj in zvečer zelo ustreza. Jem petkrat na dan, izločil sem nezdravo prehrano. Vse Enemonove izdelke zelo rad uživam.

Treniram trikrat tedensko, na Ljubljanskem maratonu bi rad pretekel deset kilometrov v uri in pol.

Skupina, s katero treniramo, je zelo v redu, dobro smo se ujeli tudi s trenerjem."

Čez noč spremenila prehrano

Demara Ivanič, tuja učiteljica angleščine:

"Z napredkom sem zelo zadovoljna, tudi s prehrano Enemon. Izgubila sem morda dva kilograma ali več. Upam, da bom pridobljeno težo obdržala. Veliko je pomagalo tudi plavanje v morju, seveda tudi tek, saj tečem štirikrat tedensko.

Na Ljubljanskem maratonu želim preteči desetkilometrsko progo, in sicer v manj kot uri.

Prehrano sem spremenila čez noč. Pred tem sem pojedla veliko sladkorja, čipsa. V trgovini se trudim, da pogledam stran, ko grem mimo polic s čipsom in sladkarijami. Slaščice sem zmanjšala za več kot polovico. Zdaj jem ogromno zelenjave, kar je zame velika sprememba."

Vsi tekaški mojstri izboljšali tekaške rezultate

Skupaj s tistimi, ki bi radi hujšali, trenirajo tudi trije tekaški mojstri, ki bi z Enemonom radi izboljšali svoj tekaški rezultat.

"Zdaj boste odtekli običajni trening, najprej pa pet krogov za ogrevanje, kar pojdite," je skupini, ki izboljšuje tekaške rezultate, dejal Marko Mrak. Povedal je, da tekaška skupina zelo dobro napreduje. Trening s tekaško aplikacijo PlanGoRun poteka že osem tednov. Prvi štirje tedni so bili naporni, ker je bil obseg treningov zelo velik. "Treningi so zdaj bolj razgibani, kar je tekačem všeč. Pravijo, da niso utrujeni, in dobro napredujejo. Tečejo intervalne treninge, treninge s hitrim tempom, treninge stopnjevanja, popolnoma vse imamo izračunano in določeno, kakšen ciljni čas imamo na en kilometer."

Cooperja bi rad pretekel v manj kot desetih minutah

Karli Veber, samostojni sistemski inženir za telekomunikacije, Elektro Maribor:

"Na Cooperjevem testu sem svoj rezultat izboljšal za 30 sekund, čeprav sem tekel v hudi vročini pri 35 stopinjah Celzija, zaradi česar sem po svoji in trenerjevi oceni tekel za od pet do sedem sekund slabše. Kljub temu sem zadovoljen, bi ga pa vseeno rad izboljšal – rad bi tekel manj kot 10 minut. Zdaj tečem 10 minut in 20 sekund.

Ljubljanski maraton bi rad pretekel v manj kot štirih urah.

Enemon uporabljam skoraj vsako jutro, posebej pred treningi. Ker vsak teden pretečem več kot 90 kilometrov, si zajtrke z Enemonom obogatim s semeni in medom, kar mi je 'dovolil' tudi prehranski strokovnjak pri Enemonu. Enemon je nekaj novega v moji prehrani in z njim sem zelo zadovoljen."

Ljubljanski maraton kot trening za newyorškega

Petra Tramte, vodja evropskih projektov na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport:

"Treningi so zelo zahtevni, vendar so zelo razgibani. Z aplikacijo PlanGoRun lahko tečem na raznovrstnih progah. Ker tečem petkrat tedensko, je še posebej pomembno, da se ne ujamem v rutino.

Največkrat tečem zjutraj pred zajtrkom, kar ni optimalno. Enemonovi prehranski strokovnjaki so mi izračunali, da moram pojesti približno 2.800 kalorij, kar je zame težko. Odkar jem Enemonove kaše, je tudi želja po sladkorju in priboljških usahnila. Kljub obilnemu jedilniku sem celo shujšala in kakšen kilogram bom morala še pridobiti. Na drugem testiranju sem za 16 sekund izboljšala Cooperjev test. Zelo sem zadovoljna.

Ljubljanski maraton je zame samo priprava za newyorški maraton, ki bo 1. novembra. Čeprav tam najbrž ne bom izboljšala svojega osebnega rekorda, pa upam na najboljši rezultat. Moj rekord na maratonu je tri ure in 12 minut."

Izboljšal sem tehniko teka

Leon Pregelj, absolvent prava:

"S treningom sem zelo zadovoljen. Cooperjev test sem izboljšal za pol minute, pa že prej ni bil slab.

To je posledica izboljšanja tehnike teka in intenzivnega treninga. Brez truda ni nič.

Enemon mi je pomagal, da sem še bolj uredil prehrano. Najbolj všeč mi je žitna kaša, in sicer z okusom vanilje s koščki čokolade. To pomešam z otrobi, dodam sadje in med, da je bolj kalorično, kot so mi priporočili v prehranskem načrtu."

Tekače čaka še sedem tednov priprav na maraton, ko bodo lahko pokazali, kaj je mogoče doseči z vrhunskim trenerjem Markom Mrakom in pravilno uravnoteženo prehrano, ki vključuje prehranske izdelke Enemon.

Ne spreglejte