Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2016,
14.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

maraton 2016 rekreacija Ljubljanski maraton tek Gojko Zalokar

Torek, 18. 10. 2016, 14.17

6 let, 7 mesecev

Pred 21. Ljubljanskim maratonom

Čaka nas nov rekordni Ljubljanski maraton, "Slovenci smo fenomeni" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Največji slovenski tekaški praznik, 21. Ljubljanski maraton, ki bo 29. in 30. oktobra, bo rekorden. Na sobotne in nedeljske teke je že zdaj prijavljenih 14,4 odstotka več tekačev, kot jih je nastopilo lani, in sicer 28.487. Organizatorji upajo, da, podobno kot lani, pade še en rekord, in sicer tisti časovni.

Organizatorji in podporniki 21. Ljubljanskega maratona so navdušeni nad rastjo slovenskega tekaškega praznika. | Foto: Anže Malovrh, STA Organizatorji in podporniki 21. Ljubljanskega maratona so navdušeni nad rastjo slovenskega tekaškega praznika. Foto: Anže Malovrh, STA

Leto je naokoli, vse bližje je že 21. izvedba Ljubljanskega maratona, ki je od leta 1996, ko je na njem nastopilo 673 tekačev, zrasel v pravi tekaški praznik. Na dvodnevni tekaški prireditvi (na sobotni Fun tek so prijave še vedno mogoče), ki bo vrhunec dosegla v nedeljo, 30. oktobra, pričakujejo skoraj 30 tisoč tekačev.

Na vse tekaške preizkušnje je trenutno prijavljenih 28.487 ljubiteljev teka, kar je 14,4 odstotka več, kot je bilo tekačev lani. Izjemen porast je tudi med tistimi najbolj vztrajnimi, na maratonsko razdaljo se jih je namreč prijavilo 2.785, kar je za slabo četrtino več kot na jubilejnem 20. maratonu. Vse bolj pridno pa ljubljanske ulice konec oktobra napolnijo tudi šolarji, ki jih bo letos kar 38 odstotkov več kot lani.

Teklo bo več kot odstotek slovenskega prebivalstva

Na vse teke – prijave na sobotni FUN tek so še odprte, udeležba pa je brezplačna – je že zdaj prijavljenih 14,4 odstotka tekačev več, kot jih je teklo lani, in sicer 28.487 tekačev. | Foto: Vid Ponikvar Na vse teke – prijave na sobotni FUN tek so še odprte, udeležba pa je brezplačna – je že zdaj prijavljenih 14,4 odstotka tekačev več, kot jih je teklo lani, in sicer 28.487 tekačev. Foto: Vid Ponikvar

"To so podatki, ki brez lažne skromnosti dokazujejo, da delamo dobro, hkrati pa govorijo, da je dvig tekaške kulture v celotni Sloveniji neverjeten. Mislim, da smo Slovenci glede udeležb, pa ne le na Ljubljanskem maratonu, fenomen. V dveh dneh bo na ulicah Ljubljane teklo več kot odstotek slovenskega prebivalstva," je nad številom prijav navdušen Andrej Razdrih.

Manjše je navdušenje predsednika organizacijskega odbora, ko beseda nanese na udeležbo domačih vrhunskih tekačev: "Imamo podmladek, imamo veliko število rekreativnih tekačev, nimamo pa vrhunskih tekmovalcev v vztrajnostnih tekih."

Prav zato so letos zvišali nagrade za naše povabljene maratonce, nagrajeni bo tudi najboljši nepovabljeni slovenski maratonci, premierno pa bodo denarnih nagrad deležni tudi najboljši slovenski polmaratonci.

 

Pestro bo od četrtka naprej

Pestro dogajanje 21. Ljubljanskega maratona se bo začelo že v četrtek s sejmom Tečem – Expo, ki bo do nedelje potekal na Gospodarskem razstavišču in bo ob tekaških temah postregel še s tistimi, povezanimi z zdravjem, prehrano, prireditvijo brez odpadkov …

V soboto ob 18. uri se bodo na sejmu predstavili tudi vrhunskih atleti, ki bodo v nedeljo lovili rekord proge – moškega je lani postavil Etiopijec Limenih Getachew, in sicer 2;08:19, ženski sega v leto 2009, ko je bila z 2;25:24 najhitrejša Kenijka Caroline Cheptonuo Kilel.



"Vpeljali smo dve novosti. Posebno šolo teka v okviru Ljubljanskega maratona in razstavo vseh 20 Ljubljanskih maratonov, nekakšno retrospektivo maratona odpiramo prihodnji teden v magistratu," je o novostih dejal direktor TIMING Gojko Zalokar, tudi on zadovoljen, da je število udeležencev vsako leto višje.

Trend rasti – ljubljanski župan Zoran Janković si želi, da bi jih nekoč nastopilo 50 tisoč – bo organizatorje v prihodnje morda celo prisil v spremembe: "V prihodnosti bomo morali razmisliti o spremembah, predvsem o omejitvah glede števila tekačev, kar so ponekod v Evropi in svetu že naredili."

Sobota, rezervirana za najmlajše, šolarje in Fun tek

Sobota bo namenjena najmlajšim šolarjem in tistim, ki bi v posebnih opravah ali s posebnim sporočilom radi doživeli utrip tekaškega praznika. | Foto: Vid Ponikvar Sobota bo namenjena najmlajšim šolarjem in tistim, ki bi v posebnih opravah ali s posebnim sporočilom radi doživeli utrip tekaškega praznika. Foto: Vid Ponikvar

Sobotno tekaško dogajanje se bo začelo ob 11. uri, ko bo na sporedu Lumpi tek za najmlajše. Temu bo ob 13.45 sledil tek za osnovnošolce (trasa bo zaradi del na Šubičevi ulici prilagojena) in srednješolce, ki bodo letos prvič tekli ločeno.

Fantje se bodo na štart podali ob 16. uri, dekleta pa pol ure pozneje. Zaradi cestnih del bo trasa krajša: namesto 4,2 kilometra bodo tekli zgolj 3,5 kilometra. Obe preizkušnji bosta šteli za državno prvenstvo šol v cestnem teku.

Popoldansko dogajanje bo v rokah tekačev, ki se bodo ob 17. uri udeležili Fun teka. Ta je namenjen vsem, ki radi tečejo, ki želijo s tem javnosti poslati svoje sporočilo ali ki preprosto želijo biti del velike ljubljanske tekaške zgodbe. Na Fun tek se lahko prijavite tudi na dan teka.

Podpisali Zero Waste zavezo

Organizacijski odbor Ljubljanskega maratona je podpisal zavezo "Zero Waste" in se zavzel, da bo tudi letošnji maraton dogodek brez odpadkov. Na dogodku bodo udeleženci svoje odpadke odlagali ločeno, ob tekaški trasi in pri okrepčevalnicah pa bodo stali zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov za embalažo in biološke odpadke.

Štart osrednjih nedeljskih tekov spet na Slovenski cesti

Na nedeljske teke, štart teh bo na Slovenski ulici, je prijavljenih kar 18.868 tekačev. | Foto: Vid Ponikvar Na nedeljske teke, štart teh bo na Slovenski ulici, je prijavljenih kar 18.868 tekačev. Foto: Vid Ponikvar

V nedeljo bodo ob 8.30 prvi začeli teči rekreativci na desetkilometrski progi, ob 10.30 se bodo na progo podali še polmaratonci in maratonci, deset minut pred njimi pa tekači na rolkah in paraplegiki.

Trasa tekov na 10, 21 in 42 kilometrov ostaja enaka kot lani, le da se štart seli na lokacijo izpred dveh let, pred hotel Cubo na Slovenski cesti, trasa pa se nadaljuje v smeri Bežigrada.

Prevzem čipov s štartno številko in darilnih paketov bo na Gospodarskem razstavišču, kjer se bodo od četrtka, 27. 10., do nedelje, 30. 10., na sejmu Tečem – Expo predstavljali s tekom povezani proizvajalci. Tekači bodo garderobo lahko oddali na Trgu republike pred poslopjem parlamenta, kjer bodo na voljo tudi okrepčila.

Kaj pa rekord?
Pet tekačev ima osebni rekord boljši od rekordnega časa 2;08:19 Limeniha Getachewa, ki ga je ta postavil lani. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Pet tekačev ima osebni rekord boljši od rekordnega časa 2;08:19 Limeniha Getachewa, ki ga je ta postavil lani. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Organizatorji so imeli poleti pripravljen dober nabor tekačev, ki bi bili sposobni odteči rekord Ljubljanskega maratona (2;08,19), a so po besedah menedžerja Jela Ambrožiča trije odpovedali nastop. Eden se je odločil za nastop v Chicagu in tam tudi zmagal, dvema atletoma pa je tekaški obisk in lov za rekordom preprečila poškodba zadnje lože.

Na seznamu povabljenih tekačev je peterica, ki ima osebni rekord boljši od rekorda Ljubljanskega maratona. Najboljši prijavljeni čas ima Kenijec Levi Omari Matebo, in sicer je leta 2011 v Frankurtu tekel 2;05:16.

Zmagovalec Ljubljanskega maratona bo prejel 20 tisoč evrov, če bo postavil rekord, bo dobil dodatnih tri tisoč evrov, če pa se bo spustil pod mejo 2;08:00, bo odnesel še dodatnih pet tisoč evrov.

Med dekleti ima najboljši prijavljen čas Etiopijka Tizita Terecha Dida, ki je lani na Kitajskem tekla 2;28:02, kar je za dve minuti in pol počasneje od ženskega rekorda Ljubljanskega maratona.

Trasa - 42 kilometrov:

Trasa - 21 kilometrov:

Trasa - 10 kilometrov:

Ne spreglejte