Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 9. 2016,
18.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Timing Ljubljana Gojko Zalokar rekord Ljubljanski maraton maraton 2016 infografika

Petek, 30. 9. 2016, 18.11

6 let, 6 mesecev

Mesec dni pred 21. Ljubljanskim maratonom

Kaj je novega na obzorju največjega tekaškega dogodka v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Ljubljanski maraton 2015 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Čez natanko mesec dni, 30. oktobra 2016, bo potekal 21. Ljubljanski maraton, ki mu sledita dva prosta dneva, kot naročena za regeneracijo. Kot pišemo že nekaj let, bomo zapisali tudi letos: obeta se rekordna udeležba, novost pa je uvedba denarnih nagrad za najboljše tekače na 21 kilometrov.

"Prijav je več kot lani, še posebej na maratonski razdalji," je po pregledu prijav, ki se za nedeljski spored ljubljanskega maratona sklenejo prav danes, ocenil Gojko Zalokar, direktor Ljubljanskega maratona, in izpostavil povečano zanimanje iz tujine, predvsem iz Hrvaške in Srbije.

"Samo iz Splita k nam prihajajo trije avtobusi tekačev. Maratoni so pri naših sosedih pravi bum, tako kot so bili pri nas pred približno 15 leti," je dejal.  

Živahno je tudi dogajanje pri promocijah ljubljanskega maratona v tujini, a si organizatorji več obiska na ta račun obetajo šele prihodnje leto.

 

Vsak udeleženec ljubljanskega maratona piše svojo zgodbo. Tudi 82-letna Kazimira Lužnik, ki je eden najbolj prepoznavnih tekaških obrazov v Sloveniji in po tekmovalnem slovesu Helene Žigon tudi eden najstarejših. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Vsak udeleženec ljubljanskega maratona piše svojo zgodbo. Tudi 82-letna Kazimira Lužnik, ki je eden najbolj prepoznavnih tekaških obrazov v Sloveniji in po tekmovalnem slovesu Helene Žigon tudi eden najstarejših. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Po 20 letih je težko odkrivati toplo vodo

Gojko Zalokar, direktor Ljubljanskega maratona | Foto: Vid Ponikvar Gojko Zalokar, direktor Ljubljanskega maratona Foto: Vid Ponikvar Največja tekaška prireditev v Sloveniji, Ljubljanski maraton, je lani praznovala okrogel jubilej. 20 let.

To je za seboj potegnilo množico dejavnosti, s katerimi so organizatorji – Timing Ljubljana in Mestna občina Ljubljana – počastila obletnico. Od razstave, izida knjige Zgodba Ljubljanskega maratona, obiska atleta mednarodnega slovesa Colina R. Jacksona, snemanja dokumentarnega filma o "ljubljancu" in slavnostni akademiji na Ljubljanskem gradu, kjer so se spomnili tekačev, ki so tekli na vseh 20 izvedbah ljubljanskega maratona.

Ko je enkrat toliko novega, se je težko spomniti še kaj revolucionarnega, poudarja Zalokar, prvi mož Timinga Ljubljana, uradnega časomerilca na številnih atletskih tekmovanjih v Sloveniji. Pa vendar se najde ...

"Nekaj dni pred maratonom bomo na ljubljanskem Magistratu odprli razstavo, ki se bo sprehodila skozi vseh 20 maratonov, prvič pa smo odprli tudi šolo teka oziroma priprav na maraton, ki poteka na štirih lokacijah v Ljubljani in okolici," je pojasnil.

Štart se seli na staro lokacijo na Slovenski cesti

Trasa tekov na 10, 21 in 42 kilometrov ostaja enaka kot lani, s to razliko, da se štart seli na lokacijo izpred dveh let, pred hotel Cubo na Slovenski cesti, in se nato nadaljuje v smeri Bežigrada.

Prevzem čipov s štartno številko in darilnih paketov bo na Gospodarskem razstavišču, kjer se bodo od četrtka 27. 10. do nedelje 30. 10. na sejmu Tečem - Expo predstavljali s tekom povezani proizvajalci. Oddaja garderobe in okrepčila bodo na voljo na Trgu republike pred poslopjem parlamenta.


Preberite še:

Maratonski tek pod dvema urama?

Dramatičen konec berlinskega maratona, Bekele za las zgrešil svetovni rekord

Zakaj se je na maraton pametno pripravljati v skupini?


Prijave za nedeljski spored samo še danes, šolarji še do 15. 10.

Prijave na 10, 21 in 42 kilometrov so odprte samo še danes, 30. 9. 2016, s tem, da tekači, ki se prijavljajo v tem terminu, ne bodo deležni paketa, ki sicer pripada udeležencem. Za otroške in šolske teke so prijave mogoče še do 15. oktobra 2016.

Na šolskih tekih bomo dobili tudi državne prvake v cestnem teku. | Foto: Vid Ponikvar Na šolskih tekih bomo dobili tudi državne prvake v cestnem teku. Foto: Vid Ponikvar

Tekače bodo poleg navijačev tudi letos bodrili glasbeniki, prvič pa bodo v ciljnih metrih slišali tudi klasično glasbo.  | Foto: Vid Ponikvar Tekače bodo poleg navijačev tudi letos bodrili glasbeniki, prvič pa bodo v ciljnih metrih slišali tudi klasično glasbo. Foto: Vid Ponikvar

Po harmoniki, bobnih in kitari letos prvič tudi klasična glasba

Tekače bodo ob trasi poleg navijačev tudi letos spodbujali glasbeniki. "Na štartu bodo tudi letos igrali TheStroj, na trasi pa bo na voljo vse mogoče, od rocka do narodno-zabavne glasbe. Letos bo na trasi, konkretneje v zadnjih metrih maratona na Prešernovem trgu, prvič mogoče prisluhniti zvokom klasične glasbe. Na ta način bomo povezali šport in kulturo, maratonci pa se bodo tam lahko malce umirili," je dodal Zalokar.

Prijave za glasbeno spremljanje so še vedno odprte, je pa obvezno, da jih prijavite organizatorju, saj jih morajo ti vključiti v uradni načrt prireditve.

Letos bo nastopilo deset vrhunskih tekačev in deset tekačic. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Letos bo nastopilo deset vrhunskih tekačev in deset tekačic. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Nov rekord proge?

Maratonsko dogajanje bodo tudi letos začinili vrhunski tekači iz tujine. Deset moških in deset žensk. Organizator ima zanje na voljo med 170 tisoč in 200 tisoč evri težek proračun. "Dva tekača, prihajata direktno iz Kenije in ne iz evropskih tekaških kampov, bi lahko tekla rekord ljubljanskega maratona," je namignil Zalokar.

Tega je lani s časom 2;08:19 postavil Etiopijec Limenih Getachew. Za zmago mu je pripadlo 20 tisoč evrov, plus dodatne tri tisočake za rekord.

Rekord ljubljanskega maratona je v rokah Etiopijca Limeniha Getachewa, ki je 42 kilometrov pretekel v času 2;08:19. Svetovni rekorder v maratonu je Kenijec Dennis Kimetto,  ki je maraton leta 2014 v Berlinu pretekel v času 2;02:57.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Rekord ljubljanskega maratona je v rokah Etiopijca Limeniha Getachewa, ki je 42 kilometrov pretekel v času 2;08:19. Svetovni rekorder v maratonu je Kenijec Dennis Kimetto, ki je maraton leta 2014 v Berlinu pretekel v času 2;02:57. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Višje nagrade za slovenske maratonce

Organizator bo letos dvignil fond sredstev, namenjenih nagradam za najboljše slovenske tekače na dolge proge (lani sta slavila Mitja Kosovelj (2;20:53) in Neža Mravlje (2;49:33), ki sta postala državna prvaka v tej kraljevi atletski disciplini), prvič pa bodo uvedli tudi denarne nagrade za polmaratonce. Za kako visoka sredstva gre, za zdaj uradno ni znano. Polmaraton bo letos štel tudi za državne naslove, tako da lahko pričakujemo močno konkurenco.

Ljubljanskega maratona se redno udeležuje tudi predsednik države Borut Pahor. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Ljubljanskega maratona se redno udeležuje tudi predsednik države Borut Pahor. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Tekaška sobota za šolarje in "vrtičkarje"

Ljubljanski maraton je znan po tem, da se tekaško dogajanje raztegne na ves konec tedna in da so vanj vključene tudi mlajše tekaške generacije.

Tako se bo sobotno tekaško dogajanje začelo že ob 11. uri, ko bo na sporedu Lumpi tek za najmlajše. Temu bo ob 13.45 sledil tek za osnovnošolce (trasa bo zaradi del na Šubičevi ulici prilagojena) in srednješolce, ki bodo letos prvič tekli ločeno.

Fantje se bodo na štart podali ob 16. uri, dekleta pa pol ure pozneje. Zaradi cestnih del bo trasa krajša. Namesto 4,2 kilometra bodo tekli zgolj 3,5 kilometra. Obe preizkušnji bosta šteli za državno prvenstvo šol v cestnem teku.

Ljubljanski maraton 2015 | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Družabno-humanitarni FUN tek

Popoldansko dogajanje bo v rokah tekačev, ki se bodo ob 17. uri udeležili FUN teka. Ta je namenjen vsem, ki radi tečejo, ki želijo s tem javnosti poslati svoje sporočilo (veliko je skupin, ki se teka udeležijo iz različnih, pogosto predvsem humanitarnih vzgibov) ali preprosto želijo biti del ljubljanske tekaške zgodbe, ki je zadnji konec v oktobru glavna točka pogovorov med ljubitelji športa in rekreacije.

Zamaskirani tekači popestrijo tekaško dogajanje. Vitezi dobrega teka so lani tekli oblečeni v risane junake Minjone.  | Foto: Zamaskirani tekači popestrijo tekaško dogajanje. Vitezi dobrega teka so lani tekli oblečeni v risane junake Minjone.

Tudi trasa Funteka bo zaradi cestnih del krajša, in sicer bo merila le 3,5 kilometra (lani skoraj pet kilometrov). Štartnina je simbolna (5 evrov), namenjena pa je eni od dobrodelnih organizacij, za katero udeleženci oddajo največ glasov.

Dan D, teki na 10, 21 in 42 kilometrov, bo torej na nedeljo, 30. oktobra, ko se bodo množici tekačev na trasi okrog Ljubljane pridružili še tekači na rolkah in ročni kolesarji. Potem pa sta na vrsti dva praznična dneva, ki bi morala zadovoljiti potrebo po regeneraciji ...

Dogajanje v zvezi z 21. Ljubljanskim maratonom bomo spremljali tudi na www.siol.net.

 

Ne spreglejte