Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 3. 2014,
13.09

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Krvavec smučarska sezona Uroš Zupan

Četrtek, 20. 3. 2014, 13.09

1 leto, 5 mesecev

"Ne zavedajo se, da se lahko zgodba Kanina, Zelenice in Koble ponovi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Že zdaj lahko sezono ocenimo kot najslabšo v zadnjih desetih letih," je v kratkem, a zgovornem stavku sezono na največjem gorenjskem smučišču strnil pomočnik direktorja RTC Krvavec, Uroš Zupan.

"V obdobju med 17. decembrom 2013 in 10. februarjem 2014 beležimo izpad dohodka v višini 50 odstotkov, če primerjamo povprečje zadnjih sedmih sezon. To je bilo res krizno obdobje, s katastrofalnim vremenom, meglo, dežjem, na koncu nas je udaril še žled. Ocenjujemo, da je škode za 650 tisoč evrov, česar kot sezonski delavci nikakor ne moremo nadoknaditi," priznava Uroš Zupan. "Čeprav je bilo smučišče med šolskimi počitnicami in v zadnjih dveh tednih dokaj dobro obiskano in je snega v izobilju, so božično-novoletni prazniki v končnem izračunu preveč ključni, zato se izpad z začetka sezone krepko pozna."

Zaradi žledoloma kar 150 tisočakov škode Smučišču, ki poleg smučarske oaze za rekreativne smučarje nudi tudi tekmovalni poligon za slovensko smučarsko reprezentanco in smučarske klube, je dodaten udarec prizadejal žledolom, ki je v začetku februarja pustošil po Sloveniji. "V času žledoloma je bilo smučišče pet dni brez elektrike, zato ni obratovalo, poleg tega smo morali poskrbeti tudi za evakuacijo gostov iz hotela. V tem obdobju smo zabeležili izpad dohodka v višini 150 tisoč evrov," poudarja Zupan.

Ministrstvo zaprosili za pomoč V imenu Združenja slovenskih žičničarjev so skupaj s Kranjsko Goro, Starim vrhom in Cerknim že v drugi polovici decembra in prvem delu januarja za pomoč zaprosili ministrstvo za gospodarstvo. "Ocenili smo škodo in začeli opozarjati na težavo. Dali smo jim vse podatke in na nek način izsilili sestanek z njimi. Na žalost so nas zelo hitro odslovili, češ da si zaradi mile zime ne moremo obetati ničesar, pozvali pa so nas, naj prijavimo škodni primer žledoloma, za kar je na voljo nekaj sredstev iz evropskih skladov. To je vse, ne zavedajo pa se, da se zgodba Kanina, Zelenice in Koble lahko že v tej sezoni ponovi še trem ali celo štirim smučarskim centrom," opozarja Zupan, ki priznava, da so ministrstvo zaprosili tudi za pomoč pri ohranitvi delovnih mest.

Kaj bo z delovnimi mesti? "Zaposlenih imamo 30 delavcev, ki jih je treba plačati tudi v poletnem obdobju, ko se izvajajo remonti in investicije. Za zdaj nam še ni povsem jasno, ali bomo leto lahko sklenili z normalnimi plačami in enakim številom zaposlenih. Veliko je odvisno tudi od tega, ali se nam bo z bankami uspelo dogovoriti za prestavitev nekaterih posojil, ki jih imamo," pravi Zupan, ki veliko upov polaga v poletni del sezone na Krvavcu, ko tam obratuje pustolovski park, ki ponuja široko paleto dejavnosti za vso družino.

Ne spreglejte