Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 11. 2014,
13.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boštjan Čokl smučišče

Petek, 28. 11. 2014, 13.43

7 let, 12 mesecev

Največje slovensko smučišče klecnilo pred novo oviro. Ga bomo sploh dočakali?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Družba 2864, ki si zadnja štiri leta prizadeva za izgradnjo smučišča nad Bohinjsko Bistrico, ki naj bi bilo po ambicioznih načrtih celo največje na slovenskih tleh, se je znašla pred novimi težavami.

Zaradi znižanja nepovratnih sredstev - država je namreč spremenila zakon o spodbujanju tujih neposrednih investicij, ki namesto 50 odstotkov zagotavlja le 35 odstotkov sredstev za pokritje investicije - bo družba 2864 primorana poiskati dodatnega investitorja in sestaviti novo finančno konstrukcijo. Po poročanju STA je v finančni konstrukciji projekta zazevala 15 milijonov evrov velika luknja. Družba je samo za pridobitev dokumentacije in vseh soglasij že do zdaj porabila 1,5 milijona evrov, zato o odstopu od projekta ne razmišljajo.

Iščejo novega investitorja

Kakšen bo torej njihov naslednji korak? "Z investitorjem Leitnerjem se trenutno pogovarjamo o vstopu še enega investitorja v projekt, saj je zaradi bistveno spremenjenih pogojev - država je namreč veljavni zakon o spodbujanju tujih investicij, ki smo mu sledili skoraj štiri leta, prilagodila v našo škodo. Vsi projekti in celotna finančna konstrukcija so temeljili na zakonu, za katerega smo bili prepričani, in to bi pričakoval vsak normalni človek, da velja," se je za Sportal kritično odzval vodja projekta in direktor podjetja 2864 Bohinj, Boštjan Čokl.

Brez sogovornika

Poudarja, da na gospodarskem ministrstvu pogrešajo sogovornika - še vedno smo brez prvega moža ministrstva za gospodarstvo -, poleg tega so se v času nastajanja projekta zamenjali kar trije. "Najbolj pozitivne izkušnje smo imeli z Metodom Dragonjo," pravi Čokl, ki pa računa, da bo novi minister imel posluh za prednosti projekta Bohinj 2864. "Predvsem pa je pomembno to, da se država ravna po zakonih, ki jih sprejema, s tem pa ohrani interes tujih investitorjev za vlaganje v infrastrukturo v Sloveniji," pravi Čokl.

Od novega ministra pričakuje, da bo izvedbo projekta podprl, saj je, tako je prepričan Čokl, projekt novega smučišča nad Bohinjsko Bistrico eden redkih velikih infrastrukturnih projektov v Sloveniji, ki ima v celoti urejeno dokumentacijo in pridobljena vsa potrebna dovoljenja za takojšnji začetek gradnje.

Soinvestitor, italijanska družba Leitner, slovenske birokratske zaplete za zdaj relativno dobro prenaša in predvsem zaradi že vloženih sredstev vztraja pri tem, da se projekt dokonča.

Še ena zavrnitev z ministrstva

Še ena slaba novica za pobudnike projekta je pred dnevi prišla z ministrstva za gospodarstvo, ki je zavrnilo njihovo prošnjo za podaljšanje roka za predložitev nove finančne konstrukcije. Kaj to pomeni za prihodnost projekta?

"To pomeni, da je finančna konstrukcija, na katero smo se opirali vsa štiri leta v času snovanja projekta, zdaj propadla, zaradi spremenjene politike moramo zdaj iskati nova sredstva. Signal, ki ga Slovenija s takšnim početjem daje tujim investitorjem, pa je katastrofalen - popolnoma nekorekten in neprofesionalen," je kritičen Čokl. Projektu zdaj manjka 15 milijonov evrov.

Ne spreglejte