Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 5. 2017,
18.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

1

Natisni članek

dm tek za ženske rekreacija tek

Sobota, 27. 5. 2017, 18.28

6 let, 6 mesecev

12. dm tek za ženske

Najbolj ženski tek v državi, kot ga še ni bilo #reportaža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

1

Dm tek 2017 | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Dm tek je tudi v svoji 12. izvedbi na enem mestu združil dekleta in žene (tudi nekaj moških) z različnim tekaškim predznanjem in najrazličnejšimi razlogi za udeležbo. Zbrali smo nekaj najbolj izstopajočih.

Miha Deželak in Jana Morel s hmeljevim napitkom po opravljeni športni nalogi.  | Foto: Vid Ponikvar Miha Deželak in Jana Morel s hmeljevim napitkom po opravljeni športni nalogi. Foto: Vid Ponikvar V gruči več kot pet tisoč deklet, ki so se merile na pet in desetkilometrsi trasi, se je znašlo tudi nekaj moških. Številni po družinski dolžnosti, v vlogi spremljevalcev in fotografov svojih boljših polovic, nekateri pa s posebno nalogo.

Tudi radijski voditelj Miha Deželak, ki se je dm teka udeležil po službeni dolžnosti, kot motivator. Kot ambasador dogodka se je s tekačicami družil že v preteklih tednih. V sklopu priprav na dm tek se je z njimi povzpel na nekaj slovenskih vzpetin, med drugim tudi na Gospodično na Gorjancih, Šmarno goro in Šmarjetno goro nad Kranjem, sproti pa izpolnjeval tudi bolj ali manj duhovite izzive.

To je bila odlična predpriprava na tretjo edicijo dobrodelne akcije Deželak = Junak, ki poteka na Radiu 1. Deželak, ki je prvo leto od Goričkega do Pirana potoval s posebnim skirojem, lani s kolesom, jo bo tokrat do Debelega rtiča mahnil kar na legendarnem kolesu pony.


Preberite še:
Nepričakovana sprememba na trasi razširila komplet nagrad #foto
Si tekla na štiri ali šest kilometrov? Ne, šla sem na petko. #video


Ambasadorja dm teka Miho Deželaka že čez teden dni čaka štart tretje dobrodelne akcije z naslovom Deželak = Junak. Razdaljo od Goriškihi Brd do Debelega rtiča bo prevozil s ponyjem, zraven pa zbiral sredstva za obmorske počitnice otrok iz socialno ogroženih družin. | Foto: Vid Ponikvar Ambasadorja dm teka Miho Deželaka že čez teden dni čaka štart tretje dobrodelne akcije z naslovom Deželak = Junak. Razdaljo od Goriškihi Brd do Debelega rtiča bo prevozil s ponyjem, zraven pa zbiral sredstva za obmorske počitnice otrok iz socialno ogroženih družin. Foto: Vid Ponikvar

Akcija se bo začela 3. junija v Goriških Brdih in sklenila 9. junija na Debelem rtiču. Kot je uspel povedal v premorih, ko se ni fotografiral s tekačicami, si želi, da bi z akcijo zbrali več kot lani, ko se je za otroke iz socialno ogroženih družin nabralo več kot 60 tisoč evrov.

Mama petih otrok, ki je spremenila svoj življenjski slog in znova našla srečo in pristen nasmeh

Tržičanka Vesna Tišler Sušnik se je dm teka udeležila v družbi vseh petih otrok. Na fotografiji je v družbi najstarejših dveh. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Tržičanka Vesna Tišler Sušnik se je dm teka udeležila v družbi vseh petih otrok. Na fotografiji je v družbi najstarejših dveh. Foto: Siol.net/ A. P. K. V skupini okoli kot 7.500 tekačic je tekla tudi 44-letna Tržičanka Vesna Tišler Sušnik, mama petih otrok, ki je pred letom dni z obilico samodiscipline in spodbude osebnega trenerja Mihe Geršiča povsem spremenila svoj življenjski slog.

"Ko je sin praznoval 18. rojstni dan sem se odločila, da je čas za spremembo. Otroci ne morejo biti srečni, če doma nimajo srečne mamice. Danes jo imajo," je v cilju pripovedovala Vesna, ki je petkilometrsko traso pretekla v družbi hčerke. "Prej so bile čokoladice za tolažbo, jok in stok, … zdaj je drugače. Živim aktivno, delam na sebi, spreminjam sebe in ne drugih. Rada hodim v hribe, rada tečem, na tek sem zvabila tudi ostale družinske člane. S hčerko sva tekli, ostali pa so navijali, udeležujemo se tudi družinskih tekov. Včasih sem se ukvarjala z več dejavnostmi, a z nobeno stoodstotno, danes se raje ukvarjam z eno in se tej posvetim v celoti. Moji cilji so točno začrtani. Veselim se življenja, vsak dan je zame nagrada."

Namesto v službi, je pristal na fantovščini. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Namesto v službi, je pristal na fantovščini. Foto: Siol.net/ A. P. K. Fantovščina, ki jo bo težko prekosil

Med bolj izstopajočimi tekači je bil tudi bodoči ženin Adri, ki prav gotovo ni načrtoval, da bo delovno soboto preživel v belih pajkicah in tutu krilcu. Presenetili so ga namreč prijatelji, mu uredili zamenjavo v službi in privoščili fantovščino kot se šika. Ni samo tekel, prepeval je tudi s Čuki.

"Saj imam bujno domišljijo, ampak kolegom današnje poteze ne bom nikoli mogel vrniti v enaki meri," se je šalil po druženju s Čuki, ki so stalnica dm teka za ženske.

 

Koprčanke petič

"Predstavnici Primorske" sta obljubili, da se prihodnje leto spet vrneta. | Foto: "Predstavnici Primorske" sta obljubili, da se prihodnje leto spet vrneta.

"Zaradi druženja in zabave," sta kot iz topa na vprašanje, zakaj sta se zlili v reko tekačic, odgovorili sproščeni Primorki. Stari znanki dm teka sta se s skupino okoli desetih deklet najbolj ženskega teka v Sloveniji udeležili petič. "Nekatere gredo na pet, druge na deset kilometrov. Dm tek je super. Všeč nama je, da imamo tudi ženske nekaj, kar je namenjeno le nam. Družba je odlična, vreme tudi, že drugo leto zapored je tako toplo. Ne gledamo na čas, ne tečemo zaradi rezultata, ampak se družimo, si povemo kakšno šalo, se malo nasmejemo …" sta pripovedovali Irena in Mojca.

Koprčanki na progi težav z oznakami nista imeli, sta bili pa presenečeni, ko sta videli nekatera dekleta prihajati v nasprotno smer: "Malce nas je zmotilo to, da so nekatere tekle proti nam, kar je bilo kar nevarno. Na nekaterih mestih je res gneča in že tako ne moreš teči, ko pa nekdo priteče še nasproti, pa sploh ni dobro. A drugače brez pripomb. Še se bomo vrnile."

Tako kot so stalnica dm teka Čuki, je stalnica  tekaških prireditev tudi 83-letna Primorka Kazimira Lužnik, ki je tako kot vedno – skrbno naličena in širokega nasmeha – odtekla svojo porcijo teka za ženske.  | Foto: Vid Ponikvar Tako kot so stalnica dm teka Čuki, je stalnica tekaških prireditev tudi 83-letna Primorka Kazimira Lužnik, ki je tako kot vedno – skrbno naličena in širokega nasmeha – odtekla svojo porcijo teka za ženske. Foto: Vid Ponikvar

Še vedno jo zanima tudi rezultat. | Foto: Vid Ponikvar Še vedno jo zanima tudi rezultat. Foto: Vid Ponikvar

Sestrsko druženje namesto v hribih na teku

Med letom raje kot na tek zahajajo v hribe. | Foto: Med letom raje kot na tek zahajajo v hribe.

"Ker je tako fino, smo tu že šesto leto," pravi gorenjski sestrski trio iz Cerkelj, ki med letom raje kot na tek zahaja v hribe, a dm teka zadnje čase ne izpustijo.

"Vzdušje je res posebno, prav zaradi tega se rade vračamo, pa čeprav nas je klanec kar zdelal (smeh, op. a.). A brez skrbi, energijo si bomo povrnile na zabavi, ki sledi," so Vika, Breda in Majda napovedale, da se po teku še ne bodo takoj odpravile domov.

Po dekliščini je postal tradicija

dm tek sogovornice | Foto:

"Na prvega smo prišle pred petimi leti, ko smo imele dekliščino. Danes smo tu tudi v imenu takratne bodoče neveste, ki je žal zbolela. Smo pa tukaj njene družice. Takrat smo jo po Tivoliju podile v smešnih oblačilih, zdaj pa je to postala naša tradicija," so se v preteklost ozrle prijateljice Saša, Nina in Barbara. Da je bila pot Ljubljančank na Rožnik nekoliko lažja, so poskrbeli tudi zvočniki v nahrbtniku, iz katerih je odmevala glasba.

"Ogromno nam pomenijo ti zvočniki. Zakon so. Mislim, da ne pomagajo samo nam, ampak tudi drugim dekletom. Še bolj sproščeno je vse skupaj."

"Dodatek", ki je triu Ljubljančank, pa tudi preostalim dekletom, še nekoliko olajšal grizenje v hrib. | Foto: Siol.net/ A. P. K. "Dodatek", ki je triu Ljubljančank, pa tudi preostalim dekletom, še nekoliko olajšal grizenje v hrib. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Med tekačice se je pomešala tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. "Zaradi sprostitve, zabave, dogodka, namenjenega ženskam, ne nazadnje tudi zato, da naredim nekaj za zdravje," so razlogi za ministričino četrto udeležbo na dm teku. In to na njen rojstni dan, ki ga je dopoldan preživela precej aktivno. | Foto: Vid Ponikvar Med tekačice se je pomešala tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. "Zaradi sprostitve, zabave, dogodka, namenjenega ženskam, ne nazadnje tudi zato, da naredim nekaj za zdravje," so razlogi za ministričino četrto udeležbo na dm teku. In to na njen rojstni dan, ki ga je dopoldan preživela precej aktivno. Foto: Vid Ponikvar

Manjkale niso niti aktualne rokometne državne prvakinje Krimovke, ki so podeljevale kolajne. | Foto: Vid Ponikvar Manjkale niso niti aktualne rokometne državne prvakinje Krimovke, ki so podeljevale kolajne. Foto: Vid Ponikvar

Ne spreglejte: paket fotografij z 12. dm teka za ženske (foto: Vid Ponikvar/Sportida)

Fotogalerija
1 / 15
Fotogalerija
1 / 28
Fotogalerija
1 / 24
Ne spreglejte