Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2015,
23.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nočna 10ka Vitezi dobrega teka

Četrtek, 2. 7. 2015, 23.02

6 let, 6 mesecev

Na Nočni 10ki se obeta številčni rekord, kaj pa rekord proge?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Številni tekači imajo te dni zadnje treninge pred deveto Nočno 10ko, ki bo na sporedu 11. julija. Obeta se rekordno število tekačev, 2.515, morda bo padel tudi rekord proge.

Rekord proge na Nočni 10ki je že tretje leto v varnih rokah slovenskega maratonca in olimpijca Primoža Kobeta, ki je krog in pol okrog Blejskega jezera leta 2012 premagal v bliskovitih 30 minutah in 21 sekundah.

Ali ga lahko premega kdo od glavnih pretendentov za zmago – Marko Roblek iz Društva vitezov dobrega teka, ki dogodek organizira, stavi na Petra Lamovca, Oblaka ali Kastelica –, bo znano že prihodnjo soboto, ko bodo okrog 22.30 najhitrejši tekači – skupaj jih bo teklo 2.515 iz 21 držav – že na cilju.

Kot običajno jih bodo tam čakale medalje v obliki vilic z vgraviranim datumom devete Nočne 10ke in tradicionalno rajanje s skupino Joške vn.

Za večjo sprostitev po teku bo poskrbel GoOpti

Da se bodo tekači letos lahko še bolj sprostili oziroma, da bo promet čim manj zgoščen in ogljični odtis čim manjši, so se organizatorji povezali s prevoznikom GoOpti, ki bo tekače prevažal na relaciji Ljubljana – Bled in sicer od 16. ure. Za natančni razpored in prijave se obrnite na spletno stran goopti.com.

A premaknimo se še nekaj ur nazaj. Že ob 18. uri bo namreč na sporedu Ozarin rekreativni tek na 1.200 metrov – Ozari bodo organizatorji tudi letos predali ček z vsoto 2.515 evrov –, ob 20. uri pa otroški tek na 400 in 800 metrov. Na obeh razdaljah naj bi teklo okrog 500 tekačev.

Kar 500 jih je pospešilo ritem, tudi Jure Košir

Novost letošnje Nočne 10ke je projekt Pospeši ritem, ki je potekal pod sponzorskim okriljem Coca-Cole in ob ambasadorski pomoči Jureta Koširja. V sedmih tednih se je na brezplačnih tekaških pripravah zvrstilo okrog 500 tekačev, ki so se na desetkilometrsko razdaljo pripravljali na Bledu, v Ljubljani, Mariboru, Celju in zaradi velikega zanimanja dodatno še v Ajdovščini.

Kot je povedal vodja trenerjev Dejan Lenart – kar 20 jih je bilo vpletenih v projekt –, so se tekaškega izziva lotili sistematično. S poudarki na pravilni tehniki teka (kar 80 odstotkov tekačev teče narobe), pravilnem pristopu do treninga (kdaj je ta priporočljiv in kdaj ne), doseganju tekaških ciljev in raztezanju.

Leta 2016 se bo teklo v obratni smeri

Organizatorji so razgrnili tudi načrte za jubilejno 10. Nočno 10ko, ki bo na sporedu prihodnje leto. Program bo raztegnjen na dva dneva. V petek bo na sporedu slavnostna akademija, kamor bodo povabili vse dozdajšnje zmagovalke Nočne 10ke in slavnostno razdelili štartne številke, v soboto pa klasični program.

Preizkusili bodo tudi revolucionarno štartno številko, ki vsebuje čip, in – pozor! – obrnili traso. Ta bo torej potekala iz Promenade, kjer bo štart, proti Mlinemu, organizatorji pa upajo, da bodo tako lahko sprejeli tudi kakšnega tekača več. Letošnja Nočna 10ka je bila namreč razprodana že dva meseca pred samim dogodkom. Morda se bodo našla tudi sredstva za izplačilo nagrade morebitnemu rekorderju proge, za kar jih letos (še) ni.

Ne spreglejte