Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 5. 2017,
14.41

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča ROSE Bikes

Natisni članek

Rose Bikes kolesarska oprema advertorial kolesarjenje Na kolo

Četrtek, 4. 5. 2017, 14.41

2 meseca, 1 teden

Na kolo vedno s čelado in brez spodnjega perila

Vsebino omogoča ROSE Bikes
Rose Bikes

Prvo zaradi varnosti, drugo zaradi udobja. To sta samo dva osnovna nasveta o obvezni opremi pri kolesarjenju, pri katerem se ravno na tem področju pogosto precej zaplete. Različne vremenske razmere in konfiguracija terenov botrujejo temu, da je naša omara doma hitro polna kolesarske opreme.

Kakšne so torej zapovedi oblačenja? Na kaj moramo biti pozorni in kaj ne sme manjkati v omari pravega kolesarja? Tu so naši predlogi za popolno opremo od glave do peta.

Kolesarska čelada in očala

Kolesarska čelada je sicer po zakonu v Sloveniji obvezna le za otroke do 14. leta, a je za varnost vsaj tako pomembna kot varnostni pas v avtomobilu. Poškodbe glave so namreč lahko usodne že pri nizkih hitrostih in rahlih padcih. Pomembni dejavniki so še zračnost, teža in velikost. Čelada naj se čvrsto prilega in mora ostati na glavi tudi brez trakov za pripenjanje.

Pri očalih velja podobno – pomembni so prileganje, dobra zaščita ter vidljivost. Izberite jih glede na obliko obraza, pomembno pa je, da zagotavljajo dobro zaščito pred vetrom, mrčesom in vremenskimi vplivi.

Rose1 | Foto:

Rose2 | Foto:

Kolesarski hlače in dres

Udobje kolesarskih oblačil se meri z udobnim sedenjem, učinkovitim odvajanjem potu ter potrebno zračnostjo. Kolesarska oblačila so največkrat oprijeta, po bolj sproščenih krojih posegajo predvsem nekateri gorski kolesarji, vsekakor pa tesno prileganje telesu povečuje sposobnost tkanine za odvajanje potu ter izboljša udobno sedenje.

Le tako je penasta podloga kolesarskih hlač čvrsto na svojem mestu. Podloga naj bo izdelana iz enega kosa, hlače pa naj bodo opremljene z naramnicami. In še zlato pravilo pri kolesarjenju: kolesarske hlače nosite brez spodnjega perila! Zadnje namreč vpija vlago in povečuje možnost žuljev in odrgnin na pregibih.

Podobno je tudi pri kolesarskem dresu. Prileganje telesu je ključnega pomena, priporočljivi so zadrga na sprednji strani za regulacijo toplote ter hrbtni žepi, ki so namenjeni temu, da je najnujnejše vedno pri roki.

  Komplet Rose | Foto:

 

Rose Bikes | Foto: Aktivno perilo

Kot v drugih športnih panogah je tudi pri kolesarjenju prvi sloj tkanine s kožo izjemno pomemben. Aktivno perilo skrbi za termoregulacijo in odvajanje potu, za predstavnice nežnejšega spola pa se dodatno priporoča tudi uporaba športnih nedrčkov.

Rose 5 | Foto:

 Kolesarske rokavice

Pomembno je predvsem prileganje. Naj ne bodo prevelike in spet ne tako majhne, da tiščijo med prsti. Za dodatno udobje so lahko podložene s slojem gela na dlaneh, ki ne vpija vlago in dobro blaži tresljaje.

Rose6 | Foto:

Kolesarski čevlji

Kolesarski čevlji so primerni za tiste, ki uporabljajo pedala s sistemom pripenjanja. Ta sistem je učinkovit, saj na pedala med poganjanjem ne le pritiskate, ampak jih lahko tudi povlečete iz najnižje točke. Pritiskanje druge noge je zato lažje oziroma vam pomaga, da ste na koncu hitrejši.

Za gorske in treking kolesarje je spodnji del kolesarskega čevlja opremljen z gumiranim podplatom, ki omogoča normalno hojo, medtem ko v cestnih čevljih hoja ni predvidena.

Tudi pri čevljih so pomembni prileganje, prenos sil in udobje, priporočljivo pa je, da so čevlji opremljeni z zgornjo zaponko ter da so dovolj lahki in zračni.

Rose7 | Foto:

Dodatna oprema

Tu pa se seznam kolesarske opreme še ne konča. Za hladnejše dni in spremembe vremena je priporočljivo imeti še brezrokavnik, vetrovko, priročni pa so tudi rokavčki in nogavčki, ki kratka oblačila spremenijo v dolga. Marsikdo pod čelado namesti še kolesarsko čepico, za daljše izlete in gorske kolesarje pa so priročni tudi kolesarski nahrbtniki, ki so lahko opremljeni tudi s hidracijskim sistemom.

  Rose8 | Foto:

Rose 9 | Foto:

Ne spreglejte