Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 1. 2016,
10.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kanin obnova

Sobota, 9. 1. 2016, 10.55

8 let

Na Kaninu pričakujejo večjo pošiljo snega. Kako bo z obnovo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V visokogorju se v teh dneh obeta obilnejše sneženje, kar bo vplivalo tudi na projekt obnove žičnic na Kaninu. Ta se bo verjetno zavlekla v pomlad.

Pri sanaciji žičniških naprav so izvajalci do zdaj prednostno izvajali dela, vezana na vremenske razmere, nekatera obnovitvena dela pa bodo lahko v naslednjih dneh opravljali kljub snegu.

Do zdaj so delavci opravili vsa gradbena dela, izvedli rekonstrukcijo poškodovanih stebrov ter opravili najtežje prevoze, ki jih v snegu ne bi bilo mogoče, v zadnjih dneh tudi helikopterski prevoz kolesnih baterij krožnokabinske žičnice do postaje A.

Kolesne baterije trisedežnice Skripi so z lastno mehanizacijo že pred koncem lanskega leta prepeljali do postaje D. Generalni servis kolesnih baterij bodo tako lahko opravljali ne glede na vremenske razmere. Na kolesnih baterijah bodo opravili celosten generalni servis, je povedal predstavnik za odnose z javnostjo Občine Bovec Milan Štulc.

Konec del na Kaninu se pomika v pomladni čas

Zimske razmere, ki po rekordno suhem novembru in decembru prihajajo pozno, bodo po pričakovanjih izvajalcev konec del zamaknile v pomladni čas, točnega datuma pa v tem trenutku ni mogoče napovedati. "Menimo, da je najpomembnejša res kakovostna sanacija žičniških naprav, za zagotovitev visokih zahtev evropskih direktiv pa v ta namen upoštevamo vse usmeritve in zahteve Zavoda za gradbeništvo Slovenije," je zagotovil Štulc.

"Izvajanje del v visokogorju je vseskozi vezano na vremenske razmere in specifične pogoje, ki se jim je treba sproti prilagajati, s pravim načrtovanjem pa se dosega največja učinkovitost," je dodal.

Investicija mora biti končana do 30. septembra

Občina Bovec je za sanacijo smučišča na Kaninu sicer do konca leta 2015 počrpala nekaj nad 2,3 milijona evrov, od tega skoraj 1,9 milijona evrov sredstev EU, preostanek pa iz državnega proračuna, so odgovorili na ministrstvu za gospodarstvo.

A zaradi izteka obdobja črpanja evropskih sredstev iz večletnega finančnega obdobja 2007–2013 letos za projekt sanacije žičniških naprav na smučišču Kanin ne bo mogoče več črpati evropskih sredstev. Vendar pa prejetih evropskih sredstev po zagotovilih gospodarskega ministrstva bovški občini ne bo treba vračati. Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je namreč projekt opredelila kot nedokončan in dovolila nadaljevanje investicije, ki pa mora biti končana do 30. septembra.

Glede zagotavljanja preostalega denarja za projekt, ki je sicer nacionalnega pomena, pa dogovori med ministrstvom in bovško občino še potekajo. Eden izmed sestankov je bil tudi v petek, več o dogovoru pa bo verjetno znanega v prihodnjih dneh.

Naložba je sicer skupaj vredna 5,9 milijona evrov, od tega naj bi po lanskem sklepu omenjene vladne službe iz Evropskega sklada za regionalni razvoj prišlo 3,8 milijona evrov.

Ne spreglejte