SiolNET. Sportal Rekreacija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Maščobe, pomembne v športnikovi prehrani

2

termometer

Razloge za bolezni srca, visok krvni tlak, sladkorno bolezen, povečano tveganje za rakava obolenja največkrat pripisujemo maščobam.

Vendar pa so maščobe ne samo v športnikovi, pač pa tudi v vsakdanji prehrani nujne. Samo s pomočjo maščob namreč lahko poteka absorpcija pomembnih vitaminov. Maščobe pomagajo tudi pri proizvodnji hormonov. Poleg tega preskrbujejo telo s potrebno energijo, telo ščitijo pred mrazom in varujejo notranje organe.

V maščobah topni vitamini

Vitamini A, D, E, in K so topni v maščobah, kar pomeni, da jih telo samo z maščobo lahko absorbira v telo. Vitamin A je med drugim potreben pri vzdrževanju kosti, vitamin D je pomemben za vzdrževanje ravni kalcija, ki je pomemben za mišice, vitamin E je potreben za obnavljanje poškodovanih celic in tkiva, vitamin K omogoča strjevanje krvi ter absorpcijo kalcija v kosti.

Zaščita notranjih organov

Pomembna naloga maščob je tudi, da ščitijo naše notraje organe. Določena količina maščobe na telesu zaščiti telo pred udarci in športniki, kot so judoisti, hokejisti, rokoborci, potrebujejo prav to.

Vzdržljivost

Športniki, ki se ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi, morajo v telo vnašati več maščob, da bi dobili potrebno energijo in bili vzdržljivi. Med napornimi treningi bo telo najprej kurilo glikogen, shranjen v mišicah in jetrih, nato pa bo zaloge iskalo v skladiščih maščob. Več ko je mišične mase v razmerju z maščobnimi zalogami, bolj učinkovito bo telo porabljalo maščobe kot energijo. Pri treningih v zimskem času maščobe poleg tega zagotavljajo dodatno toplotno izolacijo.

Vrste maščob

Vse maščobe vendarle niso enako koristne. Nasprotno, nekatere so zelo škodljive. Gre za transmaščobe, ki so večinoma v ocvrti hrani in kupljenih pecivih in predstavljajo resno tveganje za srce, ožilje, diabetes ...

Dobre maščobe so večkrat nenasičene maščobe, ki jih najdemo na primer v ribjem olju, in enkrat nenasičene maščobe v oreščkih in hladno stiskanih oljih rastlin. Prav te maščobe pomagajo pri zmanjševanju krvnega pristiska in tveganju za srčna obolenja. Koristne pa so tudi nasičene maščobe, ki so – z izjemo kokosove maščobe – živalskega izvora in predstavljajo pomemben vir energije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin