Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2020,
11.25

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

Maraton po Ljubljani Maraton po Ljubljani

Četrtek, 1. 10. 2020, 11.25

3 leta, 6 mesecev

1. oktobra ob 10.25 je bil prvi "štart" maratona po Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Ljubljanski maraton 2019 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Danes ob 10.25 (čas ni naključen, izhaja pa iz dejstva, da bi moral letos potekati jubilejni 25. Volkswagen ljubljanski marathon) so se odprle prijave za vse tri razdalje (10, 21 in 42 kilometrov) na letošnjem Maratonu po Ljubljani, ki bo nadomestil ljubljanski maraton. V vsaki je bilo na voljo 450 mest, trenutno je zasedena dobra polovica. Organizator je NIJZ s svojo vlogo prepričal v petem poskusu.

Boj za štartna mesta na letošnjem alternativnem Maratonu po Ljubljani se je začel natanko ob 10.25. Na voljo je 450 mest na vsaki razdalji (10, 21 in 42 kilometrov), trenutno je zasedena dobra tretjina. | Foto: Boj za štartna mesta na letošnjem alternativnem Maratonu po Ljubljani se je začel natanko ob 10.25. Na voljo je 450 mest na vsaki razdalji (10, 21 in 42 kilometrov), trenutno je zasedena dobra tretjina.

Z organizacijo alternative Ljubljanskemu maratonu, Maratonom po Ljubljani, so v Mestni občini Ljubljana želeli sporočiti, da življenje kljub pandemiji in številnim ukrepom teče naprej.

Tako bo Maraton po Ljubljani na sporedu isti dan, kot je bil sprva razpisan 25. Volkswagen ljubljanski maraton, torej 25. oktobra 2020.

Maraton po Ljubljani bo naravnan bolj športno kot družabno. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Maraton po Ljubljani bo naravnan bolj športno kot družabno. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Brez druženja, zgolj tek

Seveda bo letos vse precej drugače, tako kot je drugačna že večina leta 2020. Tradicionalno druženje po teku odpade, tekmovalci naj bi se držali načela pridem, odtečem, grem, podobno, kot je bilo prejšnji konec tedna na 8. Konjiškem maratonu, prvi večji tekaški prireditvi v tem letu.

"Letošnji maraton bo res povsem športen," je potrdil direktor maratona Gojko Zalokar, ki priznava, da bodo zaradi odpovedi množične prireditve in s tem povezanim velikim upadom štartnin letos globoko v rdečih številkah.

Tako kot prejšnji konec tedna na Konjiškem maratonu bodo maske obvezne tudi na štartu in v cilju Maratona po Ljubljani. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Tako kot prejšnji konec tedna na Konjiškem maratonu bodo maske obvezne tudi na štartu in v cilju Maratona po Ljubljani. Foto: Matic Ritonja/Sportida

V maski na štart in s cilja

Do štarta, ki bo zelo natančno predviden – vsak tekač bo imel na štartni številki natanko določen termin štarta, kdor ga bo zamudil, bo štartal kot zadnji – bodo tekači morali nositi zaščitne maske.

Nekaj trenutkov pred pokom štartne pištole jih bodo sneli in shranili ali oddali na mesto, določeno za to. Ob prihodu v cilj si bodo masko spet nadeli. Za maske bo poskrbel organizator.

Tekači bodo štartali v razmiku 5 ali 10 sekund, v vsaki vrsti bodo po štirje. Med posameznimi vrstami bo dva metra razdalje. To pomeni, da bo štart na posamezni razdalji trajal od 15 do 20 minut, upoštevali pa se bodo neto časi. Hipotetično to pomeni, da bi lahko zmagal tisti, ki bo tekel zadnji.

Tekače, ki se bodo lotili kraljevske razdalje, znova čakata dva kroga.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Tekače, ki se bodo lotili kraljevske razdalje, znova čakata dva kroga. Foto: Grega Valančič/Sportida

Maratonci znova v dva kroga

Izjema bo le tek za naslov državnega prvaka v maratonu, kjer se bo upošteval bruto čas. Maratonci bodo morali preteči dva kroga, kot so to počeli do leta 2016, ko so v Ljubljani vpeljali en krog.

Trasa bo enaka, kot je bila leta 2016, le da bo drugi del pri Kinu Vič nekoliko spremenjen.

Štart na Slovenski in Šubičevi, cilj na Kongresnem trgu

Štart na kraljevski razdalji 42 kilometrov bo ob 9. uri, ob 9.45 bodo na štartu tekači, ki se bodo lotili polmaratonske razdalje, in ob 11.15 tekači, ki so se odločili za tek na 10 kilometrov.

Štarta tekov na 21 in 42 kilometrov bosta na Slovenski cesti, štart teka na 10 kilometrov pa na Šubičevi, na začetku parlamenta. Cilj za vse bo na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Priljubljenih otroških tekov letos ne bo, šolski bodo organizirani nekoliko drugače in že potekajo, tudi elitnih tekačev iz tujine ne bo. Navijačev na štartu in ciljev letos izjemoma ne bo, so pa dobrodošli ob trasi.

Druga možnost udeležbe je virtualni maraton po Ljubljani, ki ga lahko opravite kadarkoli v časovnem obdobju od 15. 10. 2020, od 6.00, do 23. 10. 2020, do 20.00. Svoj čas na teku enostavno izmerite z aplikacijo za sledenje (Strava, Runkeeper, ...) ali s tekaško uro.

Ob poslabšanju epidemiološke slike se lahko zgodi, da bo maraton odpovedan. | Foto: Vid Ponikvar Ob poslabšanju epidemiološke slike se lahko zgodi, da bo maraton odpovedan. Foto: Vid Ponikvar

Kaj pa, če? 

Da. Kaj pa, če bi se epidemiološka slika v Sloveniji tako drastično poslabšala, da bodo maraton morali odpovedati? V tem primeru bo organizator tekačem vrnil štartnino, kar pa ne bo mogoče v primeru, da bo tekač sam kriv, če ga na štart ne bo.

Tekači, ki so se že od začetka leta prijavljali na Volkswagen ljubljanski maraton, so imeli pri štartninah dve možnosti. Ali so plačano prijavo prenesli v leto 2021 ali pa dobili denar vrnjen v celoti.

Tretjina prijavljenih se jih je odločila za prenos na prihodnje leto, dvema tretjinama pa bo organizator vrnil denar.

Ne spreglejte