Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2014,
8.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Petek, 18. 7. 2014, 8.02

7 let, 12 mesecev

Končno: maratonci bodo v Ljubljani tekli le en krog!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Začelo se je zbiranje prijav za 19. Ljubljanski maraton, ki bo 26. oktobra ponovno povezal več kot 25 tisoč tekačev in še vsaj enkrat toliko navijačev, prinaša pa tudi težko pričakovano novost.

Prireditveni prostor za vse tekaške destinacije ostaja enak, vse poti bodo torej vodile na Kongresni trg, bo pa marsikaj novega za tiste, ki se bodo lotili najdaljše, 42-kilometrske razdalje.

Maratonci bodo namreč letos tekli po novi trasi in le enem krogu namesto dveh polmaratonskih, kot je bilo v praksi prejšnja leta.

Kaj to pomeni za sam dogodek, za tekače in kakšno breme nalaga organizatorjem?

"Ideja o takšni trasi je prisotna že dalj časa. Očitno je zdaj čas dozorel in smo z izvedbo pohiteli. Glede na to, da se je že v primerjavi z lansko spreminjal del trase, smo si rekli, kaj pa če spremenimo še to in z novo traso ne čakamo do prihodnjega leta, ko bo na vrsti jubilejni, dvajseti maraton. Z vidika tekačev je pričakovati, tako kot v vsaki stvari, da si bodo njihova mnenja nasprotovala. Že zdaj so nam nekateri prigovarjali, naj ne spreminjamo ničesar, saj posamezniki lažje tečejo po znanem delu. Veliko pa je tudi takšnih, ki so govorili, da bodo na maratonu tekli, ko se proga ne bo podvajala. Upam, da se zdaj opogumijo in pridejo," spodbuja Gojko Zalokar, dolgoletni direktor maratona.

Rekord bo težko primerljiv, pogoji bodo drugačni

"Kaj to pomeni za vabljene tekače in za tiste najboljše, bomo videli. Rekord bo zdaj v nekem smislu težko primerljiv s časom na novi trasi, saj bodo pogoji zaradi proge drugačni, si pa seveda želimo tudi v rezultatskem smislu vsaj nekaj let enako progo, ki bo omogočala primerljivost. Za nas organizatorje pa v prvi vrsti pomeni velik finančni zalogaj, ki pa ga bomo vsekakor pokrili. Za delo na trasi to pomeni nekaj sto ljudi več. Strošek se nam s tem skoraj podvoji, saj podvajamo infrastrukturo, vse drugo pa se postavlja za maratonsko razdaljo na novo," pojasnjuje Zalokar.

Bi tekli z aktualnim rekorderjem?

Če vas mika preveriti svojo trenutno pripravljenost, se lahko odpravite na polmaraton ob Vrbskem jezeru, to je drugi od treh tekaških dogodkov, ki sestavljajo pokal Run Alpe Adria.

Wörthersee Halbmarathon bo na sporedu 24. avgusta. Mimogrede: Na polmaratonski razdalji boste lahko tekli, no, ali pa vsaj štartali s trenutnim nosilcem rekorda v maratonu (2:03:23!) Wilsonom Kipsangom, ki se vrača na Vrbsko jezero.

Tekači letos v črnih majicah s tremi zelenimi črtami

In še modno-praktični namig. Glede na to, da je nemški športni velikan, prepoznaven po treh črtah, z maratonom podpisal triletno pogodbo in tako postal diamantni sponzor, bodo tekači letos tekli v tekaških majicah adidas. Te bodo letos črne barve s tremi značilnimi zelenimi črtami, tekačem pa bodo omogočale odlično prezračevanje in uravnavanje vlage.

Ne spreglejte