Kolesarski prekrški vas bodo drago stali

Kazni za kolesarje, ki ne upoštevajo cestnoprometnih predpisov, so lahko precej visoke, zato bodite previdni in upoštevajte pravila v prometu. Ne gre le za denar, temveč predvsem za vašo varnost.

1 / 3

Foto: Ana Kovač , Klemen Korenjak

2 / 3

Foto: Ana Kovač , Klemen Korenjak

3 / 3

Foto: Ana Kovač , Klemen Korenjak

Vozniki koles so v najhujših prometnih nesrečah v več kot polovici primerov povzročitelji nesreče. Kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi nepravilne smeri vožnje, vožnje pod vplivom alkohola, neupoštevanja pravil o prednosti – največkrat v križiščih, saj pozabljajo, da tamkajšnji znak stop ali znak križišče s prednostno cesto velja tudi zanje, ne le za voznike motornih vozil. Pogosto tudi hitrosti ne prilagodijo stanju in lastnostim ceste, še posebej na posameznih odsekih cest z večjim naklonom.

Če otrok nima čelade, bo starš plačal 120 evrov

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najpogostejših prekrškov kolesarjev in kazni, ki vas lahko ob njih doletijo.

Kolesarji morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu vozišča v smeri vožnje. Voziti morajo drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva vzporedno, če širina poti to omogoča. Če tega ne boste upoštevali, vas policist lahko kaznuje z globo 40 evrov. Dvakrat toliko boste odšteli, če boste mislili, da ste dovolj spretni in boste vozili "brez rok" ali pa po zadnjem kolesu. Za telefoniranje med kolesarjenjem boste odšteli 40 evrov.

Otrok, mlajši od 14 let, mora imeti med vožnjo kolesa ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado. Enako velja tudi takrat, kadar se vozi na kolesu kot potnik. Kazen za prekršek bo plačal starš, stal pa ga bo 120 evrov. Na kolesu je dovoljeno prevažati otroka, mlajšega od osem let, le če je na kolesu pritrjen poseben sedež za otroka in je kolo dodatno opremljeno s stopalkami za noge, ki morajo biti prilagojene velikosti otroka. V nasprotnem primeru boste morali plačati kazen 40 evrov.

Kolesar mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgano luč za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani kolesa mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pedal rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike. Vsega naštetega vaše kolo nima? Kazen, ki vas v tem primeru čaka, je 80 evrov.

Kazenskih točk pijani kolesarji ne prejmejo

Vse, ki se na pijačo odpravite s kolesom prav zato, da na koncu večera ne bi pijani sedli za volan, moramo razočarati s podatkom, da so denarne kazni za pijane kolesarje enake kot za voznike avtomobilov. Edina "olajšava" je to, da ne prejmete kazenskih točk in tako ne morete izgubiti vozniškega izpita, zato vam svetujemo, da se domov odpravite peš ali s taksijem.

Na treningih lahko vozita tudi dva kolesarja vzporedno

Nekoliko prilagojena pravila veljajo za kolesarje, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije. Za te velja, da lahko pri izvedbi treninga na javni cesti vozita tudi po dva vzporedno, a le če ni zmanjšana vidljivost in ponoči. Tako organizirana kolona kolesarjev, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri kolesarje, kolono pa mora spredaj ali zadaj spremljati vozilo, označeno s posebno opozorilno svetilko, ki oddaja rumeno svetlobo. Kolesarji lahko uporabljajo tekmovalna kolesa, obvezno pa morajo uporabljati čelado. Če kršijo katerega od omenjenih določil, jim grozi kazen 100 evrov.

Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola:

300 evrov, če ima kolesar do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka in kaže znake motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu. 600 evrov, če ima kolesar več kot 0,50 do vključno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,24 do vključno 0,38 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. 900 evrov, če ima kolesar več kot 0,80 do vključno 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,38 do vključno 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. najmanj 1200 evrov, če ima kolesar več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zrak.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano