Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
15.06

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Na kolo Hervis PR članek kolesarjenje

Četrtek, 31. 1. 2019, 15.06

5 let, 2 meseca

S pravo opremo poskrbite za varno kolesarjenje

Oglasno sporočilo
Hervis

Ko načrtujete vožnjo s kolesom, je dobro vedeti, s čim vse morate oziroma je priporočljivo opremiti kolo. O tem lahko odloča že vrsta kolesa, ni pa to nujno, saj lahko, sploh na daljši vožnji, prevozimo tudi posamezne odseke, za katere naše kolo praviloma ni namenjeno. A ne glede na to, ali se odpravljamo na vožnjo s cestnim, treking oziroma cross ali gorskim kolesom, je dobro vedeti, kaj vse spada med obvezno opremo v cestnem prometu in na kaj je treba biti pozoren pri posamezni vrsti kolesarjenja.

Obvezna oprema

Če se boste, na primer, odpravili na gorsko dogodivščino, mora vaše kolo z opremo zadostiti zakonsko predpisanim zahtevam. To so krmilo, sprednja in zadnja zavora, zvonec, bela luč spredaj za osvetljevanje ceste in rdeča pozicijska luč zadaj ter rdeči odsevnik zadaj, na obeh kolesih in v pedalih pa rumeni bočni odsevniki. Kolesarska čelada je obvezna za otroke do 14. leta starosti, a je kolesarjev brez čelade vse manj, ne glede na starost in vrsto vožnje.

Čelada vam mora biti "ravno prav", saj vam bo s premajhno nelagodno, hkrati pa lahko pritisk povzroči tudi glavobol. Prevelika vas bo prav tako motila med vožnjo, v primeru padca lahko zdrsne na stran in tako ne opravi svoje primarne funkcije. Za vožnjo po zahtevnih gorskih terenih ni odveč, če si omislite čelado, ojačano s karbonom in obraznim ščitnikom. Mimogrede: če razmišljate o čeladi s sistemom zvočnikov, vedite, da zakon med vožnjo prepoveduje uporabo dodatnih naprav ali opreme, ki bistveno zmanjšuje slušno in vidno zaznavo.

Hlače, majica in vsi drugi kosi oblačil naj se zaradi čim manjšega upora prilegajo telesu, naj bodo zračni in omogočajo hitro prehajanje potu na zunanjo stran. Vsaj za cestno kolesarjenje naj bodo oblačila čim bolj svetla in tudi odsevna.

Zaradi boljšega oprijema, absorpcije tresljajev in zaščite ob padcu so ob daljših in zahtevnejših vožnjah zelo priporočljive rokavice, pri obutvi pa bodite pozorni predvsem na optimalen prenos svoje sile na pedala in na zračnost.

Hervis | Foto:

Priporočljiva oprema

Kolesarska očala so priporočljiva, zaradi zagotavljanja boljše vidljivosti ter zaščite pred vetrom, prahom in žuželkami pa jih ima marsikdo kar za obvezen del opreme. Najpogostejša so polikarbonatna, običajno s premazi za zaščito pred praskami ter proti zameglitvi in bleščanju, fotokromatska pa so precej dražja.

Predvsem za gorsko kolesarjenje je podobno še z zaščito nog (za kolena in dodatna za goleni) in rok (za komolce in dodatna za zapestja), najdrznejši pa si vse pogosteje omislijo tudi ramensko oporo, ščitnike za telo in zaščitne pajke.

Dokler ju ne boste uporabili prvič, se vam morda tlačilka in osnovni pribor za popravila ne bosta zdela nujen del opreme, a nezgode se dogajajo in včasih tudi kaj predre gumo.

Morda bi kdo sklepal, da vsa druga kolesarska oprema, ki je danes na voljo, recimo navigacijska naprava, števec, merilnik utripa, podsedežna torbica, ključavnica, bidon in nosilec zanj, košara in nahrbtnik itd., ne spada več v koncept varnosti, a po drugi strani lahko k večji varnosti prispeva vse, kar vožnjo naredi udobnejšo in zabavnejšo. Zaradi svojega boljšega počutja ste posledično bolj osredotočeni na vožnjo in bolj preudarni.

Kolesa in osnovne opreme zanj, vsaj zavor, menjalnika, vilic in pedal, nismo omenjali, ker je skoraj samoumevno, da boste pri nakupu morali začeti s tem. Najprej razmislite, zakaj potrebujete kolo oziroma kje in kako se boste z njim vozili. Morda je za vas dovolj že boljše mestno ali cestno kolo. Če vas poganja sla po doživetjih in sproščanju adrenalina, bo za vas najprimernejše gorsko kolo, za lažje ture s spremenljivim terenom in razmerami pa treking kolo. Ne glede na to, za katero vrsto kolesa se boste odločili, ne varčujte pri opremi za večjo varnost. Več voženj ko bo za vami, lažje boste dokupovali vse preostalo …

Naročnik oglasnega sporočila je Hervis d.o.o.

Ne spreglejte