Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2015,
14.41

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dm tek Tivoli

Torek, 21. 4. 2015, 14.41

8 let, 3 mesece

Ko se je odločila, da začne, je res začela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko se je 60-letna Vesna Klavora odločila, da zajaha val rekreacije in dobrega počutja, je to vzela dobesedno. Osvojila je Triglav, pretekla 10 kilometrov, le pri zdravem prehranjevanju se zatika.

Vesna Klavora je ena od osmih žensk iz različnih delov Slovenije, ki so ostale na situ, ki je pretreslo 440 kandidatk, ki so se prijavile za sodelovanje v dm projektu Danes začnem. V okviru sedemmesečnega projekta se pod strokovnim vodstvom tekaškega trenerja Klemna Dolenca pripravljajo na tekaški izziv sezone, dm tek za ženske, ki bo 30. maja 2015 že desetič v parku Tivoli.

Prepričala komisijo

Ko je energična gospa v medijih zasledila poziv k sodelovanju, ni dolgo oklevala.

Organizatorjem akcije je posredovala predstavitveno pismo, kjer je med drugim zapisala, da je njen cilj spraviti se v pogon, vzljubiti tek in teči z veseljem, s tem pa očitno prepričala komisijo, v kateri sta poleg Dolenca "zasedala" še prehranska strokovnjakinja Nada Rotovnik in veslaški šampion Iztok Čop. Zase pravi, da je ena od kandidatk z najslabšo bazo pripravljenosti, prav gotovo pa najstarejša.

50 let je šport opazovala le do daleč

Vesnina zgodba je še posebej zanimiva zato, ker je bila vse do abrahama izrazito nešportni tip. Razloge najdemo že v zgodnjem otroštvu. "Kot majhna deklica sem bila precej bolehna in zato svetlobna leta daleč od vseh oblik športa. Ko sem v 60. letih prejšnjega stoletja zbolela na pljučih, je bila v veljavi doktrina, da se morajo takšni ljudje športu izogniti v velikem loku, najbolje, da samo počivajo. Šport sem lahko opazovala le od daleč in zaradi tega kar precej pretrpela," se spominja nekdanja bančna uslužbenka, ki je šele pri 50 letih začela okušati radosti, ki jih prinaša šport.

Kar dvakrat se je že povzpela na Triglav, od novembra lani, ko je bila izbrana za sodelovanje v projekt Danes začnem, tudi redno teče.

Sadovi treningov: lepše oblikovano telo

"Dvakrat mesečno nas vseh osem trenira skupaj, preostale dneve treniramo sami," pojasnjuje Klavora, ki se redno udeležuje skupinskih tekaških priprav v Tivoliju, kar je še posebej priročno, saj se sama težko spravi v tekaške copate. "Potrebujem družbo in spodbudo, ki me motivira," pravi.

Rezultati treningov so že obrodili sadove. Pri teži se ji sicer ne pozna, priznava, a se tolaži s tem, da se je maščoba pač preoblikovala v mišice, teče pa z lahkoto in z veseljem, tako kot trener Dolenc razglaša, da je edino prav. Ji pa drugi pravijo, da se ji je preoblikovalo telo, da so pravi poudarki na pravih mestih. "Moj cilj ni bila revolucija, pač pa to, da se spravim v pogon. Da ustvarim osnovo za boljšo in lepšo starost."

Prehranske smernice pozna, a kaj, ko so pretrd oreh

Preglavice ji povzroča edino prehrana. Smernice zdrave prehrane pozna, a jim ne sledi povsem. "Sladkarijam se nikakor ne morem odpovedati," pravi. "Vem, da je po treningu za regeneracijo mišic treba zaužiti beljakovine, pred treningom testenine za moč, ampak pri 60 letih je prehransko piramido težko obrniti na glavo, pa naj se še tako trudim. Sem pa uvedla zajtrke, česar prej nisem bila vajena, in to je že nekaj. Trudim se, da bi jedla petkrat dnevno, a mi tudi to ne uspeva povsem. Kar pozabim na to, priznam."

Ne spreglejte