Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2017,
13.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

smučanje Sandi Murovec

Petek, 3. 2. 2017, 13.30

6 let, 6 mesecev

Iz arhiva: smučarski #nasvet

Kako se naučiti smučati po metodi UPS? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Sandi Murovec | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Metod, ki vam bodo pomagale osvojiti osnovne smučarske veščine, je seveda več, a smučarski poznavalec Sandi Murovec stavi na eno. Učenje sodobne tehnike alpskega smučanja po metodi UPS. Zakaj in kako?

UPS je kratica za učenje alpskega smučanja s podaljševanjem smuči, ki ga prakticira smučarski poznavalec in dolgoletni član slovenske demonstratorske vrste Sandi Murovec, ki je ob enem tudi njen avtor.

"Z metodo UPS želimo znanja željnim smučarjem naproti. Drži sicer, da smuči s poudarjenim stranskim lokom 'peljejo' same, a le pod pogojem, da nam jih k temu uspe pripraviti. Prav v tem dejstvu se skriva bistvo in ključ do uspeha," poudarja Murovec, ki je z uporabo UPS sistema v svet sodobnega smučanja uvajal tako začetnike kot tudi slovensko smučarsko šampionko Tino Maze.

Nje seveda ni učil smučati, ji je pa z metodo UPS v preteklosti pomagal v spomladanskem delu treninga, ko se je Korošica po besedah italijanskega stratega Andree Massija, resetirala.

Sandi Murovec | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

UPS v praksi

Učenje smučanja po metodi UPS se začne na 90 centimetrov dolgih smučeh, ki so nekakšna 'podaljšana stopala', sledi "selitev" na dolžino 125 cm in se konča na smučeh, ki so v lasti smučarja.

"Nič revolucionarnega. Po mnogo letih smučanja smo si pač morali priznati, da konvencionalnim potem učenja ne uspe ustrezno zadovoljiti aktualnih potreb, želja in pričakovanj terena.

Postale so preveč dolgovezne in niso osnovane na prednostih, ki jih daje sodobna oprema. Poleg tega se že dlje časa postavlja vprašanje, ali si še kdo razen otrok, ki so samosvoja ciljna skupina, in začetnikov, ki druge izbire nimajo, sploh želi učenja smučanja na zastarel oziroma tradicionalen način," se sprašuje smučarski trener, čigar učenje smučanja sloni na zabavnih figurah, kot so superman, vrvohodec, prisilni jopič in drugo.

"Ker niso zahtevne, v učenje vnašajo sproščenost in adrenalin, to pa prinaša rezultate," zagotavlja Murovec.

Ne spreglejte