Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 5. 2014,
15.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

dm tek rekreacija Tivoli

Sobota, 31. 5. 2014, 15.09

8 let

Kako je pozitiva v modrem omrežila Tivoli (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Katja, Alenka, Katarina, Andreja, Bernarda in Mirana (v vlogi Nežke Poljanšek/Mateja Tuška/Andree Massija) so šesterček deklet v najboljših letih, ki so danes tekla na 9. dm teku. Cilj: druženje.

Bile so ene izmed bolj nasmejanih, najbolj pozitivno naravnanih in najbolj srečnih, ko so opravile s tekaškim izzivom. "Punce so dobile noro idejo, da gredo na dm tek preteč pet kilometrov, in idejo je bilo seveda treba realizirati. Najprej smo preverile, v katero kategorijo sploh spadamo, ter temu prilagodile tempo in raven priprav. Prednjačila je zabava, tako kot tudi danes, malo je bilo seveda tudi tekaškega dela, na splošno pa menim, da so dekleta naredila pravi čudež," je v ciljni ravnini za Sportal razvoj dogodkov, ki so skupinico žensk pripravili k temu, da so po dolgih letih znova skočile v športne copate in se lotile treningov, orisovala Mirana, ki so jo njene kolegice predstavile kot menedžerko in kondicijsko trenerko, Nežko Poljanšek, Mateja Tuška in Andreo Massija v eni osebi ter "financmojstra".

Sogovornice v modrih majicah, ki so priznale, da je bilo doma treba pridobiti soglasje močnejšega spola, ki jih je danes zjutraj v slogu superlativov označil za profesionalke, so prepričane, da je današnje tekmovanje začetek tradicije in da ni vrag, da jih ne bomo videli tudi na Ljubljanskem maratonu. "Šala mala," se bile soglasne.

Danes so tekle zase in za svoje otroke, ki so danes pisali maturitetni test iz angleščine. "Otroci se potijo na angleščini, me pa na soncu," se je oglasila ena od mamic. Druga je ponosno priznala, da pred dvema mesecema ni zmogla niti sto metrov, danes pa jih je premagala kar 5.000.

Medtem ko so dekleta, žene, mamice, tete, sestre in babice – da, tudi Helena Žigon, ki bo prihodnjo soboto v družbi vnukov in pravnukov prekolesarila družinski maraton Franja, je bila znova med njimi – tekle, so moški skrbeli za podmladek ali na strateško najugodnejšem položaju čakali na ovekovečenje svojih najdražjih.

Očetje kot fotografi in varuške

Med njimi je bil tudi Miro, ki je s svojim sinom Luko, perspektivnim telovadcem, prišel direktno iz Zagreba. "Prišel sem navijat za ženo, ki teče s prijateljicami. Že nekaj let prihajamo v Ljubljano samo zaradi teka žensk," je pripovedoval možakar, ki je sina dokaj neuspešno prepričeval, naj sledi maminemu zglede in preteče vsaj Oskarjev tek.

Tega je pretekla tudi sedemletna deklica Vesna, ki je lani prejela dm-ovo donacijo, s pomočjo katere so ji v URI – Soča izdelali napredno potezo. Ta je spominjala na protezo južnoafriškega atleta Oscarja Pistoriusa, omogočila pa ji bo, da se bo tudi v teku lahko kosala z vrstniki. Mimogrede, Vesni je pripadla posebna čast, saj je z zamahom zastavice odprla dm tek na deset kilometrov.

Slepa Sabina je lani pretekla pet, letos pa že deset kilometrov

Med udeleženkami teka se je znova znašla tudi 46-letna Sabina Dermota, ki je kljub slepoti zmogla vse napore, ki jih prinašajo klanci na Rožnik. Čeprav je na maratonu Treh src pred tedni z lahkoto pretekla 21 kilometrov, ji je današnja desetkilometrska trasa povzročala kar nekaj težav. "Težje je bilo kot v Radencih, predvsem zaradi vročine in klancev," je pojasnila Dermota, ki je letos tekla v družbi nove spremljevalke, prijateljice iz šolskih dni Žive. Živahni dvojec teče s pomočjo palice za slepe, pri čemer Živa teče spredaj, Sabina pa ji sledi. "Tekačice so naju že na daleč opazile in se obzirno umikale," pravi Živa, ki ne skriva, da je prav Sabina njena največja motivacija za tek, sama pa ji vrača tudi s fizioterapevtsko pomočjo, ki pri sanaciji Sabinine tekaške poškodbe pride še kako prav.

"Začela sem teči aprila lani s psom vodnikom. V domači okolici lahko tečem sama, saj poznam teren, pes mi kaže rob ceste in pri teku nimam nobenih težav. Lani sem si zaželela preteči pet kilometrov na dm teku, oktobra pa sem jih na ljubljanskem maratonu zmogla že deset," ponosno pove Sabina Dermota, ki se je s prijateljico iz humanitarnega društva Never Give up udeležila tudi dobrodelnega teka Wings For Life World Run, še prej pa tudi Formaratona.

"Vadim pod vodstvom Mateja Markoviča, ki je velik humanitarec ter skrbi za spodbudo in motivacijo. Sama sem po naravi še vedno lenivec in še vedno del proge prehodim, kar mi ni ravno v čast," je pripovedovala tekačica, ki ji je tek, ki ga je v mladosti naravnost sovražila, prinesel ogromno novih prijateljstev in poznanstev, za dm tek pa pravi, da ga je preprosto treba doživeti!

Se prihodnje leto vidimo ponovno?

Čudovita vremenska kulisa, pozitivna atmosfera, ki druženju daje prednost pred tekmovalnostjo, in razkošen darilni paket, ki odtehta tudi višino prijavnine (27 oziroma 35 evrov), so tisto, kar bo večino izmed osem tisoč udeleženk najbolj ženskega teka v državi v športni park Tivoli najbrž pripeljalo tudi čez leto dni.

Ne spreglejte