SiolNET. Sportal Rekreacija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako hujšati zgolj z eno vrsto hrane?

1

termometer

Diete so pogost spremljevalec novoletnih zaobljub. Katere priljubljene diete na krajši rok sicer res prinašajo izgubo kilogramov, so pa na dolgi rok neučinkovite in polne pasti za vaše zdravje?

Ena najbolj pogostih diet, s katero se v kratkem času res znebimo kopice kilogramov, vendar pa za seboj potegne tudi precej stranskih učinkov, je dieta, kjer je na vašem jedilniku zgolj ena vrsta hrane.

Metoda: po tej metodi hujšanja boste nekaj dni zapored uživali le eno vrsto hrane, bodisi je to zeljnata juha ali grenivka, surovo sadje in zelenjava ali sadni sok.

Zagotovilo: kilogrami bodo hitro kopneli, "resetirali" boste metabolizem, telo očistili strupov, maščob in druge nesnage, ki se je nakopičila v vašem organizmu.

Past: zaradi uživanja zgolj ene vrste živil boste vaše telo prikrajšali za proteine, maščobe, vlaknine in druge bistvene vitamine in druga hranila.

Tveganje: po nekaj dneh prakticiranja takšne diete bo vaše telo zaradi pomanjkanja kalorij za pridobivanje energije začelo razgrajevati mišično maso. To lahko neugodno učinkuje na vaš metabolizem in povzroči to, da boste težje pokurili kalorije, ki jih boste pridobili po koncu diete. Uživanje enormnih količin živil, ki sestavljajo takšno dieto – sadje ali zelenjava –, lahko privede do neprijetnega občutka napihnjenosti in hujše oblike driske.

Nutricionistka Lisa Sasson takšno dieto odsvetuje, saj je prepričana, da tisti, ki že zdaj gojijo nezdrav odnos prehranjevanja, s takšno vrsto postenja prej ko slej zapadejo v obsesivno vedenje. "Ko se teden, ki ga boste preživeli zgolj ob sokovih ali juhah, konča, se ljudje zelo radi zatečejo k ogromnim porcijam nezdrave hrane. Bodimo si na jasnem, noben nutricionist na svetu vam sicer krožnika zelenjavne juhe, kozarca redkvično-jabolčnega tonika ali sklede solate ne bo pulil iz rok, se bo pa večina strinjala, da je takšna dieta za hujšanje neprimerna," pojasnjuje Sassonova, ki za čiščenje telesa priporoča uživanje polnozrnatih živil ali hrane, bogate z vlakninami. Ta namreč deluje kot naravna krtačka, ki najbolje prečisti prebavila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin