SiolNET. Sportal Rekreacija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako gorskim reševalcem pojasniti, kje naj nas iščejo?

0

termometer

Če se izgubite v gorah, najprej pokličite na 112 ali na isto številko pošljite koordinate lokacije, na kateri ste. Vsak opis koščka poti bo dobrodošel, zato spremljajte, kje hodite.

Če se izgubimo daleč proč od obljudenih mest z lično opisanimi ulicami, težje razložimo, kje smo.

Kako torej ukrepati, ko nam v gorah ali sredi gozda odpove miselna orientacija, ko si slabo zapomnimo razpotja, ki smo se jih na poti navkreber pravilno lotili, navzdol pa jih ne najdemo več, ko ne prepoznamo ali napačno prepoznamo orientacijske objekte, kot so drevo, potok ali določena skala, ki bi nam morali biti v pomoč, ali pa nas preseneti nenadno poslabšanje vremena?

Kadar ni tako hudo

Splošna smernice v primeru dezorientacije narekujejo, da se po isti poti vrnemo na znano točko in se od tam skušamo orientirati naprej.

"Pri tem je pomembno, da ohranimo mirno kri in pomirimo preostale udeležence skupine. Če se izgubite v megli, nikar ne 'tavajte' na slepo, raje si poiščite zavetje in počakajte oziroma zasilno bivakirajte," svetuje Matjaž Šerkezi, gorski reševalec in inštruktor ter strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije.

Pokličite na 112!

Če zlepa ne gre, pokličite center za obveščanje na telefonski številki 112. Operater, ki bo prevzel vaš klic, bo najbolje vedel, kdo vam bo v danem trenutku lahko najhitreje priskočil na pomoč.

Šerkezi poudarja, da bodo reševalci znali sami zastaviti vprašanja, ki jih bodo pripeljala najbližje izgubljencu. Reševalce bo tako zanimalo vaše izhodiščno mesto, opis poti in morebitnih smernih tabel na poti ter končni cilj.

Reševalcem bo seveda najlažje, če jim boste priskrbeli koordinate. Te lahko razberete iz GPS ali pametnega telefona, ki pa to funkcijo večinoma omogoča le, kadar imate na voljo prenos podatkov, zato ta možnost ni optimalna.

Koordinate lahko s kratkim sporočilom kot priponko na pametnem telefonu (označite izberi lokacijo) posredujete na številko 112. Uporabite lahko tudi mobilno aplikacije Lost Rescue, ki je plod slovenskega avtorja, ali pa aplikacijo iHelp.

Pomagajte si z usmerjevalnimi tablami

V veliko pomoč so vam lahko tudi usmerjevalne table na večjih razpotjih, ki imajo na stebru posebno ploščico s številko (na fotografiji je obkrožena z rdečo barvo), ki bo reševalcem pomagala zožiti območje iskanja.

Šerkezi nam je poslal primer take usmerjevalne table z Velike planine (fotografija zgoraj), podobna pa stoji tudi na Peci in še kje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin